Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
7.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαμπουάν ευρείας κατανάλωσης: Τα καλύτερα και τα χειρότερα σύμφωνα με test του Que Choisir

ΑρχικήΟικιακάΣαμπουάν ευρείας κατανάλωσης: Τα καλύτερα και τα χειρότερα σύμφωνα με test του Que Choisir
spot_img

Τα περισσότερα από αυτά τα σαμπουάν πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τα σαμπουάν, από τα πλέον απαραίτητα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της αγοράς καλλυντικών προϊόντων. Σήμερα, κάθε τύπος μαλλιών έχει το δικό του συγκεκριμένο σαμπουάν, αλλά τα τυπικά σαμπουάν, για κανονικά μαλλιά ή για όλους τους τύπους μαλλιών, εξακολουθούν να καλύπτουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

- Advertisement -

Το γαλλικό περιοδικό για θέματα καταναλωτών, Que Choisirδοκίμασε 19 από τα πιο δημοφιλή σαμπουάν που βρίσκουμε στην αγορά με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας 3 κομμωτών, δοκιμάζοντας τα σε 20 εθελοντές, αναλύοντας τη σύνθεση τους, εξετάζοντας τις πληροφορίες στις ετικέτες και μετρώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα συστατικά τους καθώς και η συσκευασία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σας αρέσει το μαρούλι; Μελέτη δείχνει πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Οι μάρκες που εξετάστηκαν είναι οι: Elseve, Garnier Fructis, Garnier Ultra Doux, Gliss, Klorane, La rosée, Le Petit Marseillais, Lovea, Naturé Moi, Nectar Of Bio (Carrefour), Nuxe, Olaplex, Respire, Weleda και Yves Rocher, Caudalie, Comme avant, Dop. Τα περισσότερα από αυτά τα σαμπουάν πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα

Κανένα σαμπουάν δεν κατάφερε να πάρει άριστη βαθμολογία. Κύριοι λόγοι η παρουσία ενδοκρινικών διαταρακτών, ερεθιστικών παραγόντων και αλλεργιογόνων. Επίσης τα περισσότερα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το περιοδικό δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ημερομηνία λήξεως αν υπάρχει η ένδειξη για τους μήνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν μετά το άνοιγμα. Αλλά, σύμφωνα με τους κριτές αυτό είναι πρόβλημα, καθώς, χωρίς αυτή την ένδειξη, ένα προϊόν μπορεί να παραμείνει στο ράφι για χρόνια. Επιπλέον, η ένδειξη για τους μήνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν μετά το άνοιγμα είναι αναποτελεσματική, γιατί απαιτεί από τους καταναλωτές να σημειώνουν την ημερομηνία ανοίγματος, κάτι που είναι βέβαιο ότι δε θα κάνουν ποτέ!

Ενδεικτικά κάποια από τα 19 δημοφιλή σαμπουάν που εξετάστηκαν και οι λόγοι που τους «κόπηκαν» βαθμοί:

  • Το σαμπουάν Gliss Aqua Revive της Schwarzkopf με συνολική βαθμολογία 13,9 /20 περιέχει αλλεργιογόνα
  • Το σαμπουάν Garnier Fructis Strength & Shine 2 με συνολική βαθμολογία 11,6 /20 περιέχει και ενδοκρινικούς διαταράκτες και αλλεργιογόνα.
  •  Το σαμπουάν Garnier Ultra Doux Gentle με συνολική βαθμολογία 12 /20 περιέχει επίσης ενδοκρινικούς διαταράκτες ενώ επικρίθηκε και για το γεγονός ότι μένει πολύ αχρησιμοποίητο προϊόν στο μπουκάλι.
  • Το σαμπουάν Elseve Hyaluron repulp βαθμολογήθηκε επίσης με 12 /20 επειδή μεταξύ άλλων περιέχει ένα αλλεργιογόνο, το λιμονένιο, και επειδή αρκετά από τα 27 συστατικά του έχουν χαμηλή βαθμολογία για την επίδρασή τους σε υδρόβιους οργανισμούς.
  • Το Le Petit Marseillais Apple & Aloe Vera Shine Shampoo έλαβε βαθμολογία μόλις 11,9 /20 και επικρίθηκε κυρίως για την αναλογία συσκευασίας – προϊόντος
  • Το απαλό θρεπτικό σαμπουάν με βιολογικό γάλα κάστανου της Yves Rocher με συνολική βαθμολογία 13,8 /20 κατακρίνεται για τις επισημάνσεις στην ετικέτα  «χωρίς σιλικόνη» και «χωρίς θειικά άλατα» που θεωρείται κόλπο marketing
  • Το σαμπουάν Nuxe Hair prodigieux shampoing brillance miroir με συνολική βαθμολογία 13, 7 /20 περιέχει αλλεργιογόνα
  • Το σαμπουάν επαναορθωτικής θεραπείας Olaplex Bond n°4, το οποίο μάλιστα είναι από τα πιο ακριβά της δοκιμής, βαθμολογείται με 13, 6 /20 καθώς εντοπίστηκαν τρία αλλεργιογόνα στη σύνθεση. Οι κριτές μάλιστα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έκθεσης σε προβληματικές ουσίες, επειδή αυξάνεται ο αριθμός των πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μορίων όταν, όπως αναγράφεται στη συσκευασία, υπάρχου 67 διαφορετικά συστατικά. Εξαιτίας των πολλών συστατικών το προϊόν βαθμολογήθηκε αυστηρά και όσον αφορά τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο.
  • Το Klorane Avoine Shampoo Σαμπουάν Απαλό με Βρώμη πήρε ακόμα χαμηλότερη βαθμολογία 12,1/20 αν και θεωρείται φαρμακευτικό και επίσης έχει ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή. Επικρίθηκε για την αλληλεπίδραση των συστατικών του, την αναλογία συσκευασίας – προϊόντος και το γεγονός ότι μένει αρκετό αχρησιμοποίητο προϊόν στη συσκευασία.

Για να διαβάσετε τη βαθμολογία του Que Choisir για όλα τα σαμπουάν πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα