Η υπομονή είναι το κλειδί.
Έφτασαν ήδη τα Χριστούγεννα και το γιορτινό τραπέζι είναι μόλις λίγες ώρες μακρυά. Με τη γαλοπούλα να πρωταγωνιστεί, φυσικά δεν μπορούν να λείπουν οι πατάτες φούρνου να την πλαισιώνουν. Έτσι το να έχουμε τέλεια τραγανές ψητές πατάτες είναι σχεδόν απαραίτητο για κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά πολλοί από εμάς κάνουμε ένα λάθος που μας εμποδίζει να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το Marc Williams, διευθυντή της σχολής μαγειρικής στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων The Grand στο Γιορκ, πρέπει πάντα να περιμένετε να κρυώσουν εντελώς οι πατάτες σας αφού τις ψήσετε. Λέει στην Mirror ότι oσoι από εμάς που βράζουμε πρώτα τις πατάτες πριν τις ψήσουμε, τις τοποθετούμε στο ταψί χωρίς να περιμένουμε να κρυώσουν. “Για να πάρετε τις τέλειες πατάτες, ξεφλουδίστε τις, προσθέστε τις σε κρύο νερό και βάλτε τις να βράσουν. Βράστε για περίπου έξι λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι άκρες. Στη συνέχεια, στραγγίστε τις και περιμένετε μέχρι να σταματήσει ο ατμός γιατί δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα αν είναι γεμάτα νερό», είπε.
Αφού αφήσετε τις πατάτες σας να στραγγίσουν και να κρυώσουν εντελώς, υπάρχουν μερικά άλλα βήματα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την απόλυτη τραγανή γεύση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καρυκευμάτων και του σωστού είδους λίπους. “Προθερμάνετε το λίπος που έχετε επιλέξει σε ζεστό φούρνο, το λίπος πάπιας είναι η επιλογή μου! Μην ξεχάσετε να αλατοπιπερώσετε τις πατάτες και μετά να τις προσθέσετε προσεκτικά και να τις αλείψετε με το λίπος πάπιας. Ψήστε για περίπου είκοσι λεπτά σε ζεστό φούρνο πριν τις γυρίσετε τα πάνω, αυτό επιτρέπει να σχηματιστεί κρούστα από κάτω, έτσι δεν θα αφήσετε τη μισή πατάτα κολλημένη στο δίσκο».
Και αν είστε σε θέση να τολμήσετε, θα μπορούσατε ακόμη και να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να ελευθερώσετε χώρο στο φούρνο σας. “Είναι φανταστικέςγια ψητές πατάτες και μειώνουν δραστικά τους χρόνους μαγειρέματος. Οι φριτέζες αέρα με δύο τμήματα είναι ιδανικές για μαγείρεμα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Δοκιμάστε παστινάκια με μέλι από τη μία πλευρά στους 180°C και ψητές πατάτες από την άλλη στους 200°C”.
Για να ελαχιστοποιηθεί το άγχος της προετοιμασίας του χριστουγεννιάτικου γεύματος, ο Marc έδωσε επίσης μερικές συμβουλές για το πότε πρέπει να προετοιμάζετε κάθε συστατικό και είπε ότι οι πατάτες πρέπει να μαγειρεύονται το πρωί και στη συνέχεια να ζεσταίνονται ξανά όταν είναι ώρα για σερβίρισμα. Εξήγησε: «Οι ψητές πατάτες γίνονται το πρωί και ζεσταίνονται ξανά.
“Κάντε μια λίστα προετοιμασίας με περίπου πώς θα θέλατε να προγραμματίσετε την ημέρα και κάντε ό,τι μπορείτε εκ των προτέρων. Τα περισσότερα από τα φαγητά τα φτιάχνω την προηγούμενη μέρα και απλά τα ζεσταίνω ξανά. Η γαλοπούλα πρέπει να ξεκουράζεται για 30 λεπτά.