Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατμάρ: Το γλυκό του φτωχού – Το πιο γρήγορο νηστίσιμο γλυκάκι

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΚατμάρ: Το γλυκό του φτωχού - Το πιο γρήγορο νηστίσιμο γλυκάκι
spot_img

Η συνταγή της γιαγιάς Ευτέρπης από τον Άγιο Βασίλειο (Θύριο) Αιτωλοακαρνανίας.

Από τον Λεωνίδα Γιάπρο

- Advertisement -

Στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας απ’ όπου ήταν η γιαγιά μου Ευτέρπη και η μητέρα μου Χρυσούλα, το λένε Κατιμάρ ή Κατμάρ... Η Γιαγιά μου το έλεγε “του Φτωχού” γιατί γίνεται γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος.

Ίσως είναι το πιο γρήγορο γλυκό στην εκτέλεση. Οι γιαγιάδες τότε είχαν και πολλά παιδιά και δεν συνέφερε μπακλαβάς ή κανταΐφι ή άλλα γλυκά, γιατί ήταν ακριβά. Άλλη ζωή τότε. Οπότε έφτιαχναν αυτό για να γλυκαθούν και να γλυκάνουν την οικογένεια.

 Προσοχή: συνιστώ να μην έχετε φάει πριν το δοκιμάσετε. Γιατί ξεκινάς με ένα κομμάτι και τρως 10! Εγώ πριν χρόνια πολλά, είχα φα όλο το ταψί της μάνας μου και για να δικαιολογηθώ μιας και περίμενε καλεσμένους της είπα… «Μου γλίστρησε» …

Πως να το φτιάξετε

Ανοίγεις φύλλο όπως στις πίτες ή παίρνεις και έτοιμο αλλά είναι πιο γευστικό το σπιτικό (μιας και είναι από τα χέρια σου). Στο ανοιγμένο φύλλο σκορπάς πάνω τριμμένα καρύδια (όπως στο κανταΐφι) και ζάχαρη με κανέλλα. Το τύλιγμα το κάμνεις σε στιλ όπως “η βεντάλια που κάμνεις αέρα”. Πανεύκολο. Το κάνεις ή μπαστούνι ή αν θες και μισοφέγγαρο στο ταψί. Από πάνω το περιχύνεις με καυτό λάδι σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Κατόπιν το ψήνεις στους 180ο C και όταν ροδίσει το βγάζεις από τον φούρνο. Μετά ρίχνεις από πάνω σιρόπι από ζάχαρη και νερό. Η ποσότητα του σιροπιού εξαρτάται από το ταψί. Αν είναι όπως το γλυκό της φωτογραφίας χρειάζεσαι 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη 2 νερό. Μετά ρίχνεις από πάνω και λίγο σουσάμι και λίγα γαρύφαλλα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα