Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατμάρ: Το γλυκό του φτωχού – Το πιο γρήγορο νηστίσιμο γλυκάκι

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΚατμάρ: Το γλυκό του φτωχού - Το πιο γρήγορο νηστίσιμο γλυκάκι
spot_img

Η συνταγή της γιαγιάς Ευτέρπης από τον Άγιο Βασίλειο (Θύριο) Αιτωλοακαρνανίας.

Από τον Λεωνίδα Γιάπρο

Στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας απ’ όπου ήταν η γιαγιά μου Ευτέρπη και η μητέρα μου Χρυσούλα, το λένε Κατιμάρ ή Κατμάρ... Η Γιαγιά μου το έλεγε “του Φτωχού” γιατί γίνεται γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος.

Ίσως είναι το πιο γρήγορο γλυκό στην εκτέλεση. Οι γιαγιάδες τότε είχαν και πολλά παιδιά και δεν συνέφερε μπακλαβάς ή κανταΐφι ή άλλα γλυκά, γιατί ήταν ακριβά. Άλλη ζωή τότε. Οπότε έφτιαχναν αυτό για να γλυκαθούν και να γλυκάνουν την οικογένεια.

 Προσοχή: συνιστώ να μην έχετε φάει πριν το δοκιμάσετε. Γιατί ξεκινάς με ένα κομμάτι και τρως 10! Εγώ πριν χρόνια πολλά, είχα φα όλο το ταψί της μάνας μου και για να δικαιολογηθώ μιας και περίμενε καλεσμένους της είπα… «Μου γλίστρησε» …

Πως να το φτιάξετε

Ανοίγεις φύλλο όπως στις πίτες ή παίρνεις και έτοιμο αλλά είναι πιο γευστικό το σπιτικό (μιας και είναι από τα χέρια σου). Στο ανοιγμένο φύλλο σκορπάς πάνω τριμμένα καρύδια (όπως στο κανταΐφι) και ζάχαρη με κανέλλα. Το τύλιγμα το κάμνεις σε στιλ όπως “η βεντάλια που κάμνεις αέρα”. Πανεύκολο. Το κάνεις ή μπαστούνι ή αν θες και μισοφέγγαρο στο ταψί. Από πάνω το περιχύνεις με καυτό λάδι σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Κατόπιν το ψήνεις στους 180ο C και όταν ροδίσει το βγάζεις από τον φούρνο. Μετά ρίχνεις από πάνω σιρόπι από ζάχαρη και νερό. Η ποσότητα του σιροπιού εξαρτάται από το ταψί. Αν είναι όπως το γλυκό της φωτογραφίας χρειάζεσαι 2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη 2 νερό. Μετά ρίχνεις από πάνω και λίγο σουσάμι και λίγα γαρύφαλλα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα