Γνωρίζατε πως μπορείτε να κάνετε τουρσί;
Κάθε φορά με την κατανάλωση καρπουζιού, συνεπάγεται απόρριψη ενός μεγάλου μέρους του φρούτου που υπάρχει στη φλούδα, η οποία καταλήγει στα σκουπίδια. Εάν δεν έχετε κοτέτσι για να ταΐσετε στα ζώα τις φλούδες, ίσως μια εύκολη αλλά και ιδανική λύση κατά της σπατάλης, είναι να αξιοποιήσετε κάθε ένα από τα μέρη του καρπουζιού.
Αρχικά μπορείτε να προσθέσετε το «άσπρο» μέρος του καρπουζιού που υπάρχει στηφλούδα, σε μια καλοκαιρινή σαλάτα. Εκτός από την εξωτερική σκούρα πράσινη φλούδα του καρπουζιού, την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε με αποφλοιωτή, ολόκληρο το φρούτο είναι βρώσιμο. Το κέλυφος, δηλαδή το λευκό στρώμα κάτω από το πράσινο δέρμα, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αμινοξέα. Η γεύση της λευκής σάρκας του φλοιού του καρπουζιού θυμίζει περισσότερο αγγούρι, ισως γι’ αυτό μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ως συστατικό σε μια καλοκαιρινή σαλάτα.
Μια άλλη λύση είναι να φτιάξετε μαρμελάδα από τη φλούδα του φρούτου. Για 500 γραμμάρια φλούδα χρειάζεστε το χυμό από μισό λεμόνι και 250 γραμμάρια ζάχαρης.
- Αφαιρέστε το εξωτερικό πράσινο μέρος της φλούδας του καρπουζιού και κόψτε σε κύβους την υπόλοιπη φλούδα συν ένα στρώμα από την κόκκινη σάρκα.
- Ανακατέψτε τα κομμάτια των φρούτων με τη ζάχαρη και αφήστε τα να βράσουν για μισή μέρα.
- Στη συνέχεια, βράστε και σιγοβράστε μέχρι το πεπόνι να αποκτήσει τη σωστή συνοχή.
- Στη συνέχεια, ρίξτε το χυμό λεμονιού και ρίξτε το ζεστό μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα συντήρησης.
Σημείωση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 25 έως 50 γραμμάρια ελεύθερης ζάχαρης την ημέρα ή περίπου έξι έως δώδεκα κουταλάκια του γλυκού. Γενικά, όσο λιγότερη ζάχαρη, τόσο το καλύτερο.
Ένα νόστιμο σνακ είναι ακόμη, το τουρσί από φλούδα καρπουζιού, το οποίο έχει ωραία γεύση με τυρί και ως επικάλυψη σε σαλάτα. Για τα τουρσιά χρειάζεστε:
- 500 γραμμάρια φλούδα καρπουζιού με λίγο κόκκινο πολτό
- 200 ml μηλόξυδο
- 200 ml νερό
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μπαχαρικά (φρέσκο τζίντζερ, γαρίφαλο, πιπέρι, φλούδα λεμονιού)
Διαδικασία:
Κόβουμε τη σάρκα του καρπουζιού σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε το νερό, το μηλόξυδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά και βράστε τα κομμάτια του καρπουζιού για πέντε λεπτά. Αδειάζουμε σε ποτήρια όσο είναι ακόμα ζεστά και αφήνουμε στο ψυγείο αφού κρυώσει. Είναι καλύτερο να τα καταναλώσετε μέσα σε λίγες μέρες, τότε τα τουρσιά έχουν την καλύτερη γεύση.
Μια επιπλέον λυση υπάρχει και για τα κουκούτσια, τα οποία περιέχουν πολλή πολύτιμη βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και C, ακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Μπορείτε είτε να τα στεγνώσετε, να τα αλέσετε και να τα προσθέσετε σαν σκόνη σε smoothies ή δημητριακά, είτε να τα ψήσετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και αλάτι και στη συνέχεια να τα τσιμπήσετε ως σνακ ή να τα πασπαλίσετε πάνω από τη σαλάτα.