Τα ασιατικά ψωμάκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή πλέον και στη χώρα μας και μπορείτε να τα φτιάξετε και στο σπίτι… όρεξη να υπάρχει!
Το κινεζικό “κομμένο ψωμάκι”, Gua bao, είναι εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αφού αποτελεί ένα μαλακού τύπου σάντουιτς που μπορεί να συνδυαστεί με αρκετές γεύσεις. Το λανθασμένα διαδεδομένο ως bao bun, αφού μεταφράζει την ίδια λέξη (ψωμάκι) σε κινεζικά και αγγλικά, προέρχεται από την κουζίνα της Fujian. Ωστόσο είναι διαδεδομένο ως street food σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταιβάν και Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως, ένα έθιμο θέλει αυτά τα κινεζικά ψωμάκια στη Huijan, να είναι συνυφασμένα με την εορτασμό του γάμου μιας κόρης.
Στην Αθήνα υπάρχουν δεκάδες σημεία που μπορεί κάποιος να απολαύσει bao bun σε πολλές διαφορετικές συνταγές. Αξίζει να δοκιμάσετε το burger μπακαλιάρου με bao bun, στο Nolan, δια χειρος Σωτήρη Κοντιζά.
Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται (όπως και εγώ) αν αυτή η φαινομενικά εύκολη συνταγή της ζύμης είναι στην πραγματικότητα όντως τόσο εύκολη. Το BBC παραθέτει συνταγή με 7 απλά υλικά.
Συστατικά
525g απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
50 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Η εκτέλεση είναι η εξής:
ΒΗΜΑ 1
Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Διαλύουμε τη μαγιά και μια πρέζα ζάχαρη σε 1 κουταλιά της σούπας χλιαρό νερό και μετά την προσθέτουμε στο αλεύρι με το γάλα, το ηλιέλαιο, το ξύδι ρυζιού και 200 ml νερό. Ανακατεύουμε ώστε να γίνει ζύμη, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειάζεται.
ΒΗΜΑ 2
Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία. Το βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να φουσκώσει.
ΒΗΜΑ 3
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια και την τρυπάμε, έπειτα την ισιώνουμε με τα χέρια, και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμη.
ΒΗΜΑ 4
Ανοίγουμε τη ζύμη σε σχήμα λουκάνικου, πάχους περίπου 3 εκ. και μετά κόβουμε σε κομμάτια πλάτους περίπου 3 εκ., θα πρέπει να βγαίνουν στο σύνολο 18. Στην παλάμη, κάνουμε τα ζυμάρια μπαλίτσες και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3-5 λεπτά ακόμη.
ΒΗΜΑ 5
Με ένα πλάστη ανοίγουμε τις μπαλίτσες σε οβάλ σχήμα πάχους περίπου 3-4 mm. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με λάδι και παίρνουμε ένα ξυλάκι chopstick. Τοποθετήστε το λαδωμένο chopstick στο κέντρο κάθε ζύμης. Διπλώστε τη ζύμη πάνω από το ξυλάκι και στη συνέχεια τραβήξτε αργά έξω το ξυλάκι.
ΒΗΜΑ 6
Κόβουμε τη λαδόκολλα σε 18 τετράγωνα και τοποθετούμε μια ζύμη στο κάθε ένα. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1,5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
ΒΗΜΑ 7
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο ατμομάγειρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε στον ατμό τα ψωμάκια για 8 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν (θα χρειαστεί να το κάνουμε σε παρτίδες).
Τα ψωμάκια είναι έτοιμα, μπορούμε να τα ανοίξουμε και να τα γεμίσουμε με χοιρινό είτε με ότι επιθυμούμε καλύτερα. Απολαμβάνονται καλύτερα όσο είναι ακόμη ζεστά.