Μια θρεπτική και οικολογική συνταγή.
Αν είστε vegan αλλά ακόμη σας αρέσει το μπέικον, υπάρχει εναλλακτική και είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον. Αυτή η συνταγή για vegan μπέικον από την Carleigh Bodrug του PlantYou, φτιαγμένη με φλούδες μπανάνας, ίσως είναι η λύση. Πρόκειται για μια δημιουργική και vegan εναλλακτική του παραδοσιακού μπέικον, που φτιάχνεται με μαρινάδα και στη συνέχεια ψήσιμο ή τηγάνισμα λωρίδων μπανανόφλουδας. Αυτή η μοναδική μέθοδος παρασκευής «μπέικον» φυτικής προέλευσης χρησιμοποιεί όλη τη μπανάνα και στοχεύει να αναπαράγει την καπνιστή γεύση και την τραγανή υφή του μπέικον χωρίς τη χρήση ζωικών προϊόντων. Επίσης είναι μια θρεπτική συνταγή, αφού όσον αφορά τη θρεπτική αξία, οι φλούδες της μπανάνας είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες Β6 και Β12, μαγνήσιο και κάλιο.
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:
Συστατικά
- 1 με 2 βιολογικές, ώριμες φλούδες μπανάνας καθαρισμένες (προαιρετικά, μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνταγή και με 2 έως 4 βασιλικά μανιτάρια)
Για τη μαρινάδα:
- ¼ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ζωμό λαχανικών
- 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά
- ½ κουταλάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
- 1 πρίζα αλατιού
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Εάν χρησιμοποιείτε φλούδες μπανάνας, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε (και να πετάξετε) όποια σάρκα έχει απομείνει στην εσωτερική επένδυση. Κόψτε τις φλούδες της μπανάνας σε περίπου τέσσερις λωρίδες ανά φλούδα.
Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεσαίου μεγέθους πιάτο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας καλά. βυθίζουνε τις μπανανόφλουδες στη μαρινάδα και μουλιάζουμε για 10 λεπτά έως μία ώρα. Μεταφέρουμε τις μαριναρισμένες φλούδες στο έτοιμο ταψί και αλείφουμε με περισσότερη μαρινάδα. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές, γυρίζοντας μέχρι τη μέση. Σερβίρετε αμέσως.