Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς τα εστιατόρια κάνουν τις τηγανιτές πατάτες τόσο τραγανές;

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΠώς τα εστιατόρια κάνουν τις τηγανιτές πατάτες τόσο τραγανές;
spot_img

Και γιατί εμείς δεν μπορούμε;

Της Δέσποινας Χάρου

- Advertisement -

Μπορεί το τηγάνισμα να είναι ίσως ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος, καθώς αποτελεί την χειρότερη πηγή κορεσμένων λιπαρών για τα τρόφιμα, ωστόσο ποιος μπορεί να αντισταθεί στις πατάτες τηγανιτές; Είναι το σημαντικότερο συνοδευτικό στα εστιατόρια και παράλληλα είναι ένα κυρίως πιάτο που συνδυάζεται με τα πάντα.

   Όμως γιατί οι πατάτες εστιατορίου τείνουν να είναι πιο τραγανές και νόστιμες από τις τηγανισμένες στο σπίτι; Σύμφωνα με το TheSpruceEats, αυτό οφείλεται τόσο στον εξοπλισμό όσο και στη χρήση του λαδιού.

    Οι επαγγελματικές φριτέζες που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια έχουν μεγαλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας λαδιού ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Τα εστιατόρια επαναχρησιμοποιούν το λάδι τηγανίσματος, κάτι που κάνει τις πατάτες πιο τραγανές (και από μικρή αναρωτιόμουν γιατί η μαμά μου κράταγε το λάδι τηγανίσματος για την επόμενη φορά, μάλλον κάτι ήξερε…).

Όταν το λάδι θερμαίνεται, αρχίζει να διασπάται και έτσι παράγει πιο τραγανές τηγανητές πατάτες από το φρέσκο λάδι. Έχει να κάνει με το πόσο αποτελεσματικά συνδέονται τα μόρια του λαδιού με το φαγητό, κάτι που δεν μπορεί να επιτύχει το φρέσκο λάδι. Ωστόσο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε πάρα πολλές φορές, ειδικότερα όταν αρχίζει να μυρίζει σαν καμένο, οπότε συνίσταται για 2-3 χρήσεις περίπου. Το μαγειρεμένο λάδι έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής που μειώνεται σταδιακά από τη στιγμή που τηγανιστεί, ακόμα και αν παραμένει αδρανές.

    Άλλο ένα μυστικό των εστιατορίων είναι ένα ελαφρύ βράσιμο και στη συνέχεια κατάψυξη, πριν το τηγάνι. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της περιττής υγρασίας από τις πατάτες, και θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο τηγάνισμα με πιο τραγανό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές τα εστιατόρια συνήθως τηγανίζουν δυο φορές τις πατάτες, μια σε χαμηλή θερμοκρασία για να ψηθεί το εσωτερικό και μια σε υψηλή για να αποκτήσουν κρούστα και χρώμα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως επειδή το τηγανιτό λάδι φτάνει και τους 400 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, δεν συνίσταται να βάζουμε στο ζεστό λάδι βρεγμένες πατάτες γιατί θα επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό το πιτσίλισμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα