Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρουμάνικο Πασχαλινό τσουρέκι με γέμιση… λουκούμια!

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΡουμάνικο Πασχαλινό τσουρέκι με γέμιση… λουκούμια!
spot_img

Στη Ρουμανία, μια κατεξοχήν ορθόδοξη χώρα, το Πάσχα τιμάται και με “γαστρονομική λαμπρότητα”.

Της Χριστίνας Bors

Το Ορθόδοξο Πάσχα, η σημαντικότερη εορτή της Ορθοδοξίας, γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου).  Οι Ορθόδοξοι πιστοί σε όλο τον κόσμο προετοιμάζονται, ψυχικά και σωματικά, για να βιώσουν το μεγάλο αυτό γεγονός, με προσευχή, θυσίες και αποχή για 40 ημέρες. Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται με χαρά γιατί αντιπροσωπεύει τη νίκη του Χριστού ενάντια του θανάτου- η Ανάσταση Του Κυρίου λύτρωσε τον άνθρωπο και του χάρισε αιώνια ζωή. Οι ορθόδοξες νοικοκυρές προσπαθούν να φτιάξουν τα καλύτερα πιάτα για την ημέρα του Πάσχα. Από λαό σε λαό αυτά τα πιάτα μπορεί να διαφέρουν αλλά η βάση είναι ίδια- το αρνί που θυσιάζεται στο βωμό της πίστης, τα αυγά βαμμένα με κόκκινο χρώμα και το τσουρέκι ή το γλυκό ψωμί της Ανάστασης.

Στη Ρουμανία, μια κατεξοχήν ορθόδοξη χώρα, το Πάσχα τιμάται ιδιαίτερα γαστρονομικά.

Α. Η συνταγή του ρουμανικού τσουρεκιού

Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης 5 ώρες

Συνταγή για 3 τσουρέκια.

Συστατικά

• 1,5 κιλό αλεύρι

• 300 ml γάλα

• 20 κρόκοι (400 γρ.)

• 10 ασπράδια αυγών (300 γρ.)

• 75 g φρέσκια ή 21 g ξηρή μαγιά

• 500 γρ ζάχαρη

• 20 γρ αλάτι (πολύ σημαντικό!)

• 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος (περίπου 30 γρ.)

• 250 γρ βούτυρο λιωμένο (82% λιπαρά)

• 150 ml ρούμι ή κονιάκ

• τα σπόρια από 2 ξυλάκια βανίλιας ή 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

• τριμμένη φλούδα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Γέμιση

• 200 g σταφίδες μουλιασμένες όλη τη νύχτα στο ρούμι ή κονιάκ (150 ml) + 200 g πορτοκάλι γλασε

• 200 γρ καβουρδισμένα χοντροκομμένα καρύδια σε 100 ml ζεστό γάλα , 100 γρ ζάχαρη, βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας κακάο

• 300 γρ χρωματιστά λουκούμια

Επιπλέον:

• 150 γρ βούτυρο μαλακό, επίσης με 82% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου (για άλειμμα του πάγκου και των φορμών)

• 1 αυγό για να λαδώνουμε τα τσουρέκια πριν τα ψήνουμε

Εκτέλεση της συνταγής

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

2. Ετοιμάζουμε το προζύμι για το τσουρέκι – αυτό είναι το μυστικό της συνταγής!

– Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γρ αλεύρι.

– Βράζουμε 300 ml γάλα.

– Ρίχνουμε το βραστό γάλα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σχηματιστούν σβώλοι. Προσθέτουμε και ένα μικρό κομμάτι βούτυρο.

– Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και να φτάσει περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου και προσθέτουμε τη μαγιά, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

– Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (περίπου 15 λεπτά) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φουσκάλες.

3. Χωρίζουμε τα 20 αυγά. Σε ένα μπολ βάζουμε όλους τους κρόκους και σε άλλο 10 ασπράδια. Με τα υπόλοιπα 10 ασπράδια μπορούμε να φτιάξουμε Πάβλοβα ή μαρέγκες ή το Επισκοπικό Ψωμί του οποίου τη συνταγή δίνω παρακάτω.

4. Βάζουμε τα 20 γρ. αλάτι στους κρόκους . Προσθέτουμε 300 γρ ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το ρούμι και ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν . Τρίβουμε την φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού και τις προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων ,μαζί με μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος.

5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 200 γρ ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε έναν  πυκνό και γυαλιστερό αφρό. Βάζουμε τα χτυπημένα ασπράδια στους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε και το προζύμι και ανακατεύουμε ελαφρώς.

6. Σε ένα μεγάλο μπολ κουζίνας ρίχνουμε την παραπάνω κρέμα στο κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.

7. Η επόμενη φάση είναι το ζύμωμα, ίσως η πιο σημαντική φάση, από την οποία εξαρτάται το τελικό αποτέλεσμα. Η ζύμη πρέπει να ζυμωθεί με το χέρι, για 30 λεπτά, σε ζεστό περιβάλλον . Όσο ζυμώνουμε προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο το οποίο έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 8. Η ζύμη ,σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα, αφήνεται να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.

9. Αλείφουμε τις τρεις φόρμες με βούτυρο και τις καλύπτουμε με αλεύρι ή βάζουμε μόνο χαρτί ψησίματος αλειμμένο με βούτυρο. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία : ένα τσουρέκι με καρύδια, ένα τσουρέκι με λουκούμια και ένα τσουρέκι με σταφίδες και πορτοκάλι γλασε.

10. Φτιάχνουμε τη γέμιση από καρύδια (ψήνουμε 200 γρ καρύδια και τα ψιλοκόβουμε, βράζουμε 100 ml γάλα με 100 γρ ζάχαρη στην οποία προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια και μετά προσθέτουμε λίγη βανίλια και μια κουταλιά κακάο), ψιλοκόβουμε τα λουκούμια, ψιλοκόβουμε τα πορτοκάλια γλασε.

11. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν και στα ταψιά τους, πριν τα βάλουμε στο φούρνο για ψήσιμο.

12. Αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 C και άλλα 40 λεπτά στους 160 C. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά τα σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος. Είναι ήδη ροδαλά όταν τα σκεπάζουμε.

13. Όταν ψηθούν, τα τοποθετούμε σε σιδερένιες σχάρες για να κρυώσουν.

Το τελικό αποτέλεσμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα