Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eggflation: Ποια αλυσίδα σταμάτησε να πουλά αυγά λόγω της τιμής

ΑρχικήΝέαEggflation: Ποια αλυσίδα σταμάτησε να πουλά αυγά λόγω της τιμής
spot_img

Οι παγκόσμιες τιμές των αυγών που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, θα παραμείνουν υψηλές όλο το 2023.

Οι παγκόσμιες τιμές των αυγών έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απότομη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, ενώ ταυτόχρονα η προσφορά αυγών είναι μικρότερη λόγω της γρίπης των πτηνών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την τιμή. Επίσης το λεγόμενο “Eggflation” οφείλεται στις διαταραχές της αγοράς μετά την πανδημία, σε νέους κανονισμούς που εφαρμόστηκαν σε ορισμένες χώρες, στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, και στην αβεβαιότητα που βιώνουν οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η τιμή των αυγών στην ΕΕ τον Ιανουάριο ήταν, κατά μέσο όρο, 30% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν αυξημένη κατά 31,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Είναι αξιοσημείωτο δε πως στην Τσεχία, οι τιμές των αυγών είναι 95% ακριβότερες από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν!

Εντυπωσιακή είναι όμως η αύξηση στην τιμή των αυγών και στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2023, οι Αμερικανοί πλήρωσαν 55,4% περισσότερα για τα αυγά σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το progressivegrocer, η τρέχουσα υψηλή τιμή των αυγών οδήγησε την εκπτωτική εταιρεία λιανικής Dollar Tree Inc. να διακόψει τις πωλήσεις αυγών στα καταστήματα. Αν και τα καταστήματα Family Dollar που ανήκουν στο Dollar Tree συνεχίζουν να πωλούν αυγά, η κίνηση του Dollar Tree αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Rabobank, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σχετικά υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ιδιαίτερα σε αγορές που επηρεάζονται έντονα από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, τη γρίπη των πτηνών και τις ρυθμιστικές αλλαγές.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι υψηλές παγκόσμιες τιμές των αυγών αντικατοπτρίζουν έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων προσφοράς και ζήτησης. Αυτό που κάνει την τρέχουσα κατάσταση ασυνήθιστη είναι ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με αγορές όπως η Ευρώπη, η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Νέα Ζηλανδία να βλέπουν ιστορικά υψηλά ταυτόχρονα.

Δυστυχώς σε γενικές γραμμές, οι τιμές των αυγών αναμένεται να παραμείνουν σχετικά υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με κάποια διακύμανση μεταξύ των χωρών. Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε χώρες με επίμονη πίεση της γρίπης των πτηνών, περιορισμούς στις εισαγωγές, προκλήσεις χρηματοδότησης και σε χώρες που βρίσκονται εν μέσω κανονιστικών αλλαγών, όπως Γερμανία. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα