Η απόλυτη συνταγή για σπιτικό πασχαλινό τσουρέκι Dubai
Της Χριστίνας Bors
Κάθε χρόνο το Πάσχα οι γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου μας, μας κάνουν να νιώθουμε πιο κοντά με τους αγαπημένους μας. Φέτος μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι είναι η χρονιά της σοκολάτας Ντουμπάι η οποία έχει γίνει διάσημη σε χρόνο ρεκόρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αρέσει πολύ στους νέους.
Aποκλειστικά για το Πάσχα του 2025 το CIBUM επινόησε ένα πρωτοποριακό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα 2025: το τσουρέκι Dubai εμπνευσμένο από τη διάσημη σοκολάτα Ντουμπάι. Είναι ένα τσουρέκι γεμιστό με κρέμα φιστικιού το οποίο είναι το βασικό στοιχείο που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Αν θέλετε να εντυπωσιάζετε τους αγαπημένους σας με ένα εκλεπτυσμένο επιδόρπιο, ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για γεμιστό τσουρέκι Ντουμπάι και φέρτε μια εξωτική πινελιά στο τραπέζι σας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε μεγάλο κρεοπωλείο στα Μελίσσια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μπλόκο» σε εισαγόμενο κοτόπουλο που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιους κανονισμούς παραβίασε η εταιρεία
Τσουρέκι Ντουμπάι με κρέμα φιστικιού
Η λεπτή και εκλεπτυσμένη γεύση της κρέμας φιστικιού ταιριάζει τέλεια με την αφράτη και αρωματική ζύμη.
Υλικά:
1. Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη
500 ml γάλα χλιαρό
5 κρόκους αυγού
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 ml. καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο
50 γρ μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
τριμμένο ξύσμα από ένα λεμόνι
2. Για την κρέμα φιστικιού:
200 γρ φιστίκια ωμά (ανάλατα)
150 γρ ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
3. Για τη γέμιση του τσουρεκιού:
150 γρ φιστίκια ψημένα και ψιλοκομμένα
100 γρ ζάχαρη
50 γρ κακάο (για έντονη γεύση σοκολάτας)
50 γρ. κατεψυγμένο φύλλο καταϊφι ψημένο σε ένα κουταλάκι βούτυρο
50 γρ βούτυρο λιωμένο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα σάντουιτς στις Ένοπλες Δυνάμεις – Άμεση ανάκληση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τη φάτε!» – Κι άλλη σοκολάτα με κομμάτια μετάλλου – Πωλείται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Προσοχή! Πετάξτε το!» – Επείγουσα προειδοποίηση για μοσχαρίσιο κιμά με κομμάτια πλαστικού
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Σε ένα άλλο σκεύος προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τους κρόκους και το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, το λάδι και αρχίζουμε να ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα της μαγιάς.
2. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Η κρέμα φιστικιού είναι εύκολη στην προετοιμασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για γέμιση τσουρεκιού, αλλά και για άλλα επιδόρπια, όπως κέικ ή τάρτες. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για να αποκτήσετε μια λεία και γευστική κρέμα. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν πάστα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την πάστα φιστίκιου και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει η κρέμα βελουδένια.
4. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο. Αλείφουμε τα δύο φύλλα με την κρύα κρέμα φιστικιού και μετά πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα φιστίκια, τη ζάχαρη, το κακάο και το ψημένο φύλλο καταϊφι.
Κάνουμε δύο ρόλα από τα δύο μας φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Αφήνουμε τα δύο μας τσουρέκια να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά ακόμα.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε επιφανειακά τα δύο τσουρέκια με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
6. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψουμε και τα σερβίρουμε.