Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνταγή Κοτόπιτας Μεσολογγίου από το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΣυνταγή Κοτόπιτας Μεσολογγίου από το νέο βιβλίο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
spot_img

Η παραδοσιακή κοτόπιτα που συνήθιζαν να βάζουν και το φλουρί για τον τυχερό της καινούργιας χρονιάς!

Η απλή συνταγή για κοτόπιτα που σας παρουσιάζουμε είναι επιλεγμένη μέσα από το υπέροχο βιβλίο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και του Αναστάσιου Παπαλαζάρου που περιέχει πληθώρα άλλων παραδοσιακών συνταγών από τις εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗ με τίτλο: “Από στόμα σε στόμα“. Ένα βιβλίο ‘’επιστροφή στις γευστικές ρίζες’’, που γεννήθηκε από έρευνα των συγγραφέων με σκοπό να συλλέξουν ξεχασμένες, παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, να τις παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό και παράλληλα να αναδείξουν την υψηλή τους διατροφική αξία.

Συνταγές και παραδοσιακά υλικά που έχασαν τη θέση τους στο ελληνικό τραπέζι από έτοιμα φαγητά, εύκολες, φτηνές και γρήγορες ‘’λύσεις’’.  Η συντακτική ομάδα έλαβε εκατοντάδες συνταγές του τόπου μας, τις παραδοσιακές συνταγές των ‘’γιαγιάδων’’, που διατηρούνται κι αναπαράγονται τοπικά από γενιά σε γενιά. Όλες οι συνταγές μελετήθηκαν τόσο από την Αργυρώ και την ομάδα της όσο κι από τον Τάσο και την διαιτολογική του ομάδα.

Το cibum βλέπει αυτή την έκδοση σαν μια “κιβωτό του Νώε” για την διάσωση ελληνικών παραδοσιακών συνταγών κι ένα βήμα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παράλληλα με μια προσπάθεια να βελτιώσουμε όχι μόνο την ποιότητα των φαγητών και τη γεύση στην κουζίνα μας, αλλά και την υγεία μας.

Την συνταγή έστειλε στην Αργυρώ η κυρία Αντιγόνη Σαλάππα από την Ματαράγκα Μεσολογγίου με το σημείωμα: ”Μια συνταγή που παραδοσιακά φτιάχνεται στην δυτική Ελλάδα την Πρωτοχρονιά. Σε αυτήν συνήθιζαν μάλιστα να βάζουν και το φλουρί για τον τυχερό της καινούργιας χρονιάς”.

Προετοιμασία:1 ώρα

Αναμονή: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Μερίδες: 12 κομμάτια

Διαθρεπτική αξία ανά τεμάχιο: Ενέργεια: 336,5kcal Υδατάνθρακες: 38,6g Λίπος: 7,5g Μονοακόρεστα: 3,6g Πρωτεΐνη: 28g Φυτικές Ίνες: 1,8g Ασβέστιο: 24,1mg Σίδηρος: 1,2mg Βιταμίνη C: 3,1mg.

ΥΛΙΚΑ (για το ταψί του φούρνου)

Για την ζύμη:

500g αλεύρι γενικής χρήσης

300ml νερό

Αλάτι

Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και ταψιού

Για την γέμιση:

1 μέτριο χωριάτικο κοτόπουλο (περίπου 1,2kg) κομμένο σε μερίδες

2-3 ξερά κρεμμύδια (460g)

3-4 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο ή ανάμεικτο

2 αυγά

Αλάτι και Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε το νερό σταδιακά μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη όχι πολύ σφιχτή. Τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μία κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό. Μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αλατίζουμε. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια στην άκρη και σουρώνουμε το ζωμό.

Παίρνουμε 1.2 ποτήρι (310 γρ) από τ ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο ενώ τον υπόλοιπο ζωμό τον κρατάμε. Στην ποσότητα του ποτηριού διαλύουμε το σιμιγδάλι ή το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε αλάτι (με μέτρο, γιατί ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος), πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το ενσωματώνουμε στο χυλό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα κομμάτια και ανοίγουμε φύλλα με τον λεπτό πλάστη πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα δυο φύλλα λαδώνονται τα ελαφρά.

Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο, πετάμε τα κόκκαλα και τις πέτσες και απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε τον χυλό και καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο. λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 180ο C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το ταψί. Η πίτα αυτή γίνεται αρκετά λεπτή. Τη βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια.

Μπορούμε στη μέση περίπου του ψησίματος με τη βοήθεια ενός δεύτερου ταψιού να γυρίζουμε την πίτα και να την αλείψουμε με μισό ποτήρι από το ζωμό που κρατήσαμε. Αν μας είναι δύσκολο μπορούμε να το παραλείψουμε (το γύρισμα της πίτας). Για μια φορά όμως αξίζει να δοκιμάσουμε τον παραδοσιακό τρόπο.

Σημειώσεις

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για ολόκληρο κοτόπουλο 700-750 γρ φιλέτο από στήθος ή μπούτι κοτόπουλο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα