Αν και η βρώμη έχει συνδεθεί με το πρωϊνό και συνδυάζεται με φρούτα, μέλι ή γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και σε μία πληθώρα αλμυρών πιάτων
Η βρώμη είναι ένα αγαπημένο συστατικό, το οποίο έχει συνδεθεί, κυρίως με το πρωινό, συγκεκριμένα τα γλυκά πρωινά, όπως για παράδειγμα porridge με φρούτα ή σοκολάτα ή βρώμη με γιαούρτι και μέλι.
Ωστόσο, όπως κάθε άλλο δημητριακό, η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα αλμυρών πιάτων. Η παρακάτω αλμυρή εκδοχή με καλαμπόκι και τυρί το αποδεικνύει. Το κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο καλαμπόκι δίνει γλυκύτητα και είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, ενώ η παρμεζάνα προσθέτει μια αλμυρή, κρεμώδη υφή στο χυλό βρώμης. Για όσους τρώνε κρέας, τα κομμάτια πεπερόνι είναι μια πικάντικη προσθήκη, αλλά αν δεν τρώτε κρέας, η συνταγή στέκεται εξίσου καλά μόνη της. Ακολουθεί η συνταγή, η οποία αφορά 2-3 μερίδες, διατηρείται ως και 3 μέρες στο ψυγείο και χρειάζεται μόλις 20 λεπτά για να φτιαχτεί.
Συστατικά :
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
30 γραμμάρια (περίπου 16 φέτες) πεπερόνι, σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι (περίπου 140 γρ.), κομμένο σε κύβους
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλετε)
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι (όσο θέλετε)
Μια κονσέρβα περίπου 500γρ ή λιγότερο ανάλατο ή με μειωμένο νάτριο καλαμπόκι ολόκληρο, στραγγισμένο (ή 220 γρ κατεψυγμένο καλαμπόκι, αποψυγμένο)
80 γραμμάρια βρώμη
480 ml νερό
30 γρ τριμμένη παρμεζάνα (ή αν θέλετε παραπάνω)
Μέθοδος :
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Προσθέστε το πεπερόνι (αν τελικά βάλετε) και τηγανίστε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει τραγανό, για 3 με 5 λεπτά. Μεταφέρετε το πεπερόνι σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει, αφήνοντας το λίπος στο τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να μαλακώνει, για 5 με 7 λεπτά. Προσθέστε το καλαμπόκι και τη βρώμη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας τακτικά, για 3 με 5 λεπτά. Προσθέστε το νερό, δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ρυθμίζοντας τη φωτιά όσο χρειάζεται για να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει η βρώμη και να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού (περίπου 7 λεπτά). Έπειτα, αποσύρτε το σκεύος από τη φωτιά.
Ανακατέψτε το τυρί μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε με περισσότερο όσο θέλετε (έχοντας κατά νου ότι το πεπερόνι, αν το χρησιμοποιείτε, θα προσθέσει αλάτι πικάντικη γεύση). Σερβίρετε βρώμη σε ένα μπολ, βάζετε πεπερόνι (αν τελικά χρησιμοποιήσατε) και απολαύστε!