cibum team
Με γάλα ή/και γιαούρτι με φρούτα ή/και λαχανικά αποτελούν εύκολες, γρήγορες και νόστιμες επιλογές που μας χαρίσουν ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Συνήθως, είναι συνήθως φρούτα ή/και λαχανικά και γάλα ή γιαούρτι.
Τελευταία μάλιστα, πέραν του αγελαδινού είναι ευρέως διαδεδομένα το κατσικίσιο γάλα αλλά και διάφορα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα καρύδας, γάλα σόγιας, γάλα βρωμης κ.οκ. Από εκεί και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως μέλι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά (π.χ. κανέλα), πρόσθετα ροφήματα όπως το πράσινο τσάι και πολλά άλλα.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικό συνδυασμό πολλών θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά από αυτά; Τι μας προσφέρουν ομως τα smoothies;
1. Πρωτείνη Το γάλα και το γιαούρτι εμπεριέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αν μάλιστα θέλουμε να εμπλουτίσουμε πρωτεϊνικά ακόμη περισσότερο το smoothie μας, μπορούμε να προσθέσουμε βρώμη ή ακομη και ξηρούς καρπούς.
2. Καλά λιπαρά οξέα Ταχίνι, φυστικιβούτυρο, ξηροί καρποί, σουσάμι, σπόροι chia είναι μερικές απο τις επιλογές που μπορούμε να προσθέσουμε στο smoothie μας και να απογειώσουν τόσο τη γεύση όσο και τη διατροφική τους αξία.
3. Φυτικές Ίνες Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί αποτελούν από τις καλύτερες πηγές διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος, ενώ οι διαλυτές στον καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων κ.α.
4. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία Η φύση των υλικών (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί) καθιστούν το smoothie ένα μείγμα πολλών συστατικών, όπως ασβεστίου, καλίου, βιταμινών συμπλέγματος Β, μαγνησίου, βιταμίνης C και πολλών αντιοξειδωτικών. Προτιμήστε ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά για μεγαλύτερη ποικιλία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Παρ’ όλα αυτα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο, ειδικά αν περιέχει και άλλα πρόσθετα υλικά.
Επομένως, για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα ήταν καλό να συνυπολογίζεται η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, καθώς όχι μόνο δε θεωρείται αμελητέα, αλλά μπορεί να είναι και σημαντική.