Μπορεί τα μίξερ σε όλη τη χώρα να έχουν πάρει φωτιά για την παραδοσιακή Βασιλόπιτα, είτε σαν κέικ, είτε σαν τσουρέκι, στην Ήπειρο όμως η παράδοση προστάζει μια διαφορετική πρωτοχρονιάτικη πίτα: την κρεατόπιτα.
Όσο και σαν σας ξενίζει, είναι ένα παλαιό έθιμο στην περιοχή της Ηπείρου, το οποίο ακόμα και στις μέρες μας τηρείται στα εορταστικά τραπέζια. Και φυσικά, με το τυχερό φλουρί!
Ακολουθεί μια από τις αρκετές διαφορετικές παραλλαγές της, η κοθρόπιτα, όσοι πιστοί, προλαβαίνετε.
Για το φύλλο:
600 γρ αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση:
1 κιλό κοτόπουλο (η επιλογή του κρέατος είναι θέμα προτίμησης και διαθεσιμότητας, μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά αρνάκι ή χοιρινό, ή ακόμα μπορείτε να κάνετε και μείγμα των κρεάτων αυτών)
1,5 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη των φύλλων, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, ίσα που θα κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια χύτρα, ολόκληρο ή σε κομμάτια. Όταν είναι έτοιμο, το ξεκοκαλίζουμε και απομακρύνουμε την πέτσα. Κρατάμε τον ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, θα χρειαστεί αργότερα. (αν βράσετε το κοτόπουλο από την προηγούμενη ημέρα, να το διατηρήσετε στο ψυγείο τη νύχτα, καθώς και τον ζωμό)
Ψιλοκόβουμε ή λιανίζουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο.
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, το πράσο, προσθέτουμε και τα κομματάκια κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε για να κρυώσει το μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και ανοίγουμε 3 φύλλα. Αυτά θα πρέπει να έχουν διάμετρο αρκετά μεγαλύτερη από το ταψί, γιατί στη συνέχεια θα διπλωθούν προς τα μέσα για να σχηματίσουν τον χαρακτηριστικό «κόθρο» περιμετρικά στο ταψί.
Λαδώνουμε το ταψί στη βάση και περιμετρικά στα τοιχώματα. Τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα. Τοποθετούμε το λιανισμένο κρέας περιμετρικά στις άκρες του ταψιού. Είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Στο κέντρο βάζουμε το ρύζι, αφού το έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι για το ρύζι.
Διπλώνουμε περιμετρικά τα φύλλα προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τον κόθρο.
Ζεσταίνουμε τον ζωμό, και προσθέτουμε περίπου 4 φλιτζάνια του τσαγιού στη μέση από το ρύζι, με προσοχή.
Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Η απαιτούμενη ώρα ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο.
Στο ενδιάμεσο, αν δούμε ότι δεν έχει αρκετά υγρά το ρύζι, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο ζωμό. Προσοχή, να είναι ζεστός.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!