Βήμα προς βήμα πώς θα τα βράσετε σε απλή κατσαρόλα, χύτρα ή θα ψήσετε σε φούρνο και thermomix
Βραστά ή ψητά τα κάστανα αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες γαστρονομικές και υγιεινές απολαύσεις του χειμώνα καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C. Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμό κάστανο σας δίνει 35-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (DV) σε βιταμίνη C.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελέγξτε στα ψυγεία σας: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι από κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας (φωτο)
Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C, αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν 15-20% DV. Επίσης, παραμένουν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό (gallic acid) και ελλαγικό οξύ (ellagic acid), δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνονται σε συγκέντρωση, όταν μαγειρεύονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | O πρώτος νεκρός από την γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ – Ο τρόμος των μεταλλάξεων και η απειλή νέας πανδημίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το Υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας ξεμπροστιάζει τη Danone καταγγέλοντας νοθεία του γάλακτος με … νερό!
Για να βράσουμε τα κάστανα θα χρειαστούμε:
- 300 με 400 γρ κάστανα
- Νερό
- Αλάτι
- Μία μεγάλη κατσαρόλα
Προετοιμασία
- Χαράζουμε τη φλούδα του κάστανου σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας.
- Τοποθετούμε τα κάστανα στην κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα κάστανα. Αλατίζουμε
- Βράζουμε για 20 λεπτά. Τα κάστανα είναι έτοιμα όταν το κέλυφος ανοίξει στις χαραγμένες περιοχές.
- Στραγγίζουμε το νερό, αφήνουμε τα κάστανα να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
- Προαιρετικά: Ρίξτε τα έτοιμα κάστανα σε λιωμένο βούτυρο για να βελτιωθεί η γεύση. Εναλλακτικά, αλατοπιπεερώστε ή προσθέστε φρέσκα μυρωδικά (πχ δεντρολίβανο).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα μικροπλαστικά στον αέρα βλάπτουν την πεπτική, αναπαραγωγική και αναπνευστική υγεία – Νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές τις τροφές ΔΕΝ πρέπει να τις συνοδεύετε με τσάι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για κινδύνους καρκίνου στα μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, όπως στα τσιγάρα
Κάστανα σε χύτρα ταχύτητας ή στο Thermomix
Για να ψήσετε κάστανα στη χύτρα ταχύτητας, τοποθετήστε τα κάστανα στο καλάθι του σκεύους αφού τα χαράξετε σε σχήμα σταυρού. Προσθέστε αρκετό νερό στη χύτρα ταχύτητας για να καλύψει εντελώς τα κάστανα και βάλτε το νερό να βράσει.
Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε εύκολα κάστανα στο Thermomix:
- Χαράζουμε σταυρωτά τα κάστανα και τα βάζουμε στο καλάθι ψησίματος.
- Προσθέστε νερό στον κάδο του μίξερ και τοποθετήστε το καλάθι μαγειρέματος.
- Ετοιμάζουμε τα κάστανα στο επίπεδο 1 στους 100 βαθμούς Κελσίου για 20 με 30 λεπτά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε μόνοι σας ταχίνι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για γυναικείο άρωμα – Περιέχει απαγορευμένη ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
Για να ψήσουμε τα κάστανα στο φούρνο
Τα κάστανα στο φούρνο έχουν ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Αφού τα χαράξουμε σταυρωτά, τα απλώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και βάζουμε τα ταψί σε κρύο φούρνο. Τα κάστανα χρειάζονται περίπου 30 λεπτά στους 175 βαθμούς. Είναι έτοιμα όταν τα χαραγμένα μέρη ανοίξουν και το κέλυφος γίνει ελαφρώς πιο σκούρο.
Συντήρηση στην κατάψυξη
Αφού μαγειρέψουμε, ξεφλουδίζουμε τα κάστανα. Στη συνέχεια απλώστε τα κάστανα σε μια σχάρα να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα κάστανα, τα συσκευάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα φυλάμε στην κατάψυξη.
Κάστανα: Επιπλέον οφέλη για την υγεία:
Υγεία της καρδιάς
Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας.
Καλύτερη πέψη
Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην βελτίωση της πέψης σας. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην τακτική κίνηση του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σας (μικροβίωμα). Επίσης δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη.
Έλεγχος του σακχάρου
Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι το σώμα σας απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά στο να μην αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, έχουν χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη (54). Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, όταν τα τρώτε.
Τι πρέπει να προσέξετε
Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ (tannic acid), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσου:
- ερεθισμό του στομάχου
- ναυτία
- ηπατική βλάβη, εάν έχετε ηπατική νόσο, ή αν αντιμετωπίζετε πολλά νεφρικά προβλήματα