Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα

ΑρχικήΝέαΤα μυστικά για τέλεια βραστά ή ψητά κάστανα
spot_img

Βήμα προς βήμα πώς θα τα βράσετε σε απλή κατσαρόλα, χύτρα ή θα ψήσετε σε φούρνο και thermomix

Βραστά ή ψητά τα κάστανα αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες γαστρονομικές και υγιεινές απολαύσεις του χειμώνα καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C. Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμό κάστανο σας δίνει 35-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (DV) σε βιταμίνη C.

Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C, αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν 15-20% DV. Επίσης, παραμένουν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό (gallic acid) και ελλαγικό οξύ (ellagic acid), δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνονται σε συγκέντρωση, όταν μαγειρεύονται.

Για να βράσουμε τα κάστανα θα χρειαστούμε:

  • 300 με 400 γρ κάστανα
  • Νερό
  • Αλάτι
  • Μία μεγάλη κατσαρόλα

Προετοιμασία

  1. Χαράζουμε τη φλούδα του κάστανου σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι κουζίνας.
  2. Τοποθετούμε τα κάστανα στην κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα κάστανα. Αλατίζουμε
  3. Βράζουμε για 20 λεπτά. Τα κάστανα είναι έτοιμα όταν το κέλυφος ανοίξει στις χαραγμένες περιοχές.
  4. Στραγγίζουμε το νερό, αφήνουμε τα κάστανα να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
  5. Προαιρετικά: Ρίξτε τα έτοιμα κάστανα σε λιωμένο βούτυρο για να βελτιωθεί η γεύση. Εναλλακτικά, αλατοπιπεερώστε ή προσθέστε φρέσκα μυρωδικά (πχ δεντρολίβανο).

Κάστανα σε χύτρα ταχύτητας ή στο Thermomix

Για να ψήσετε κάστανα στη χύτρα ταχύτητας, τοποθετήστε τα κάστανα στο καλάθι του σκεύους αφού τα χαράξετε σε σχήμα σταυρού. Προσθέστε αρκετό νερό στη χύτρα ταχύτητας για να καλύψει εντελώς τα κάστανα και βάλτε το νερό να βράσει.

Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε εύκολα κάστανα στο Thermomix:

  1. Χαράζουμε σταυρωτά τα κάστανα και τα βάζουμε στο καλάθι ψησίματος.
  2. Προσθέστε νερό στον κάδο του μίξερ και τοποθετήστε το καλάθι μαγειρέματος.
  3. Ετοιμάζουμε τα κάστανα στο επίπεδο 1 στους 100 βαθμούς Κελσίου για 20 με 30 λεπτά.

Για να ψήσουμε τα κάστανα στο φούρνο

Τα κάστανα στο φούρνο έχουν ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Αφού τα χαράξουμε σταυρωτά, τα απλώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και βάζουμε τα ταψί σε κρύο φούρνο. Τα κάστανα χρειάζονται περίπου 30 λεπτά στους 175 βαθμούς. Είναι έτοιμα όταν τα χαραγμένα μέρη ανοίξουν και το κέλυφος γίνει ελαφρώς πιο σκούρο.

Συντήρηση στην κατάψυξη

Αφού μαγειρέψουμε, ξεφλουδίζουμε τα κάστανα. Στη συνέχεια απλώστε τα κάστανα σε μια σχάρα να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τα κάστανα, τα συσκευάζουμε σε σακούλες κατάψυξης και τα φυλάμε στην κατάψυξη.

Κάστανα: Επιπλέον οφέλη για την υγεία:

Υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας.

Καλύτερη πέψη

Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην βελτίωση της πέψης σας. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην τακτική κίνηση του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο σας (μικροβίωμα). Επίσης δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη.

Έλεγχος του σακχάρου

Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι το σώμα σας απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά στο να μην αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, έχουν χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη (54). Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, όταν τα τρώτε.

Τι πρέπει να προσέξετε

Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για κατανάλωση για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ (tannic acid), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσου:

  • ερεθισμό του στομάχου
  • ναυτία
  • ηπατική βλάβη, εάν έχετε ηπατική νόσο, ή αν αντιμετωπίζετε πολλά νεφρικά προβλήματα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο