Συστάσεις και τρόποι αποθήκευσης του σκόρδου για να αντέχει περισσότερο και να μην φυτρώνει.
Σκεφτείτε πως μαγειρεύετε ένα φαγητό και καθαρίζετε μια σκελίδα σκόρδο, αλλά πετυχαίνετε κάτι μικροσκοπικό και πράσινο πάνω της. Τι να είναι άραγε αυτό; Τρώγεται;
Σύμφωνα με τον Minwei Xu, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα φυτοεπιστημών στο North Dakota State University και μέλος του Τμήματος Φρούτων & Λαχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, πρόκειται για τη φύτρα του σκόρδου. Σε δήλωσή του στο Spruce Eats, είπε πως αποτελεί ένδειξη ότι το σκόρδο αναπτύσσει νέους βλαστούς και ρίζες, άρα δεν είναι πλέον φρέσκο και μάλλον βρίσκεται στην κουζίνα για καιρό.
Το σκόρδο φυτρώνει όταν οι σκελίδες έχουν εκτεθεί σε υγρασία και ζεστές θερμοκρασίες, το οποίο μπορεί να συμβεί εάν το σκόρδο αποθηκευτεί σε μέρος ζεστό και υγρό, όπως ένα ντουλάπι κουζίνας.
Σε αυτή την περίπτωση, το σκόρδο τρώγεται κανονικά, αλλά έχει πικρή γεύση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού να αφαιρέσετε τη φύτρα. Έτσι, όχι μόνο θα διατηρήσει την κανονική του γεύση αλλά θα είναι και πιο εύπεπτο.
Εάν αναρωτιέστε πόσο διαφορά κάνει στη γεύση η αφαίρεση της φύτρας, ο επαγγελματίας σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, David Lebovitz, έκανε ένα πείραμα σε αυτό. Έφτιαξε μαγιονέζα και ζυμαρικά τόσο με τη φύτρα όσο και χωρίς αυτή. Ενώ η μαγιονέζα που παρασκευάστηκε χωρίς τη φύτρα είχε έντονη, σκορδάτη γεύση, αυτή χωρίς τη φύτρα δεν είχε καλή γεύση και άφηνε μια αίσθηση καψίματος στην κατάποση. Αν και στην περίπτωση των ζυμαρικών η διαφορά δεν ήταν αισθητή, ο Lebovitz συστήνει πάντα την αφαίρεση της φύτρας, ειδικά όταν το σκόρδο χρησιμοποιείται ωμό.
Επειδή όταν φυτρώνει το σκόρδο, όπως και άλλα λαχανικά, είναι σημάδι απώλειας τόσο της γεύσης όσο και της θρεπτικής αξίας, είναι καλύτερο το σκόρδο να αποθηκεύεται δροσερό, ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Ένας ενδεικτικός τρόπος είναι στο ψυγείο, σε διχτυωτή σακούλα ή δοχείο με τρύπες για την κυκλοφορία του αέρα ή σε σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι. Αποφύγετε να το έχετε κοντά σε προϊόντα που εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου, όπως μήλα, πατάτες ή ντομάτες ή σε υγρά και ζεστά μέρη, όπως δίπλα σε φούρνο ή σόμπα.
Επιπλέον, αν έχετε πολύ σκόρδο μπορείτε να χωρίσετε τις σκελίδες και να τις αποθηκεύσετε σε μικρές ποσότητες, ώστε να τις χρησιμοποιήσετε πριν φυτρώσουν.