cibum team
Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να προσδιορίσει μια ένωση στο χυμό λάχανου. Παρά το όνομά της, η βιταμίνη U δεν είναι μια πραγματική βιταμίνη αλλά μάλλον παράγωγο του αμινοξέος μεθειονίνη.
Παραδείγματα παραγώγων μεθειονίνης, που συχνά ονομάζονται βιταμίνη U, περιλαμβάνουν S-μεθυλομεθειονίνη (SMM), σουλφόνιο μεθυλομεθειονίνης (SMM) και διμεθυλοσουλφόνιο 3-αμινο-3-καρβοξυπροπυλίου.
Η βιταμίνη U διατίθεται όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αλλά βρίσκεται φυσικά και σε διάφορα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα σταυρανθή λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, λάχανα Βρυξελλών και λάχανο.
Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών μπορεί να το προσθέσουν σε ορισμένες κρέμες, ορούς, μάσκες προσώπου και άλλα προϊόντα.
Οφέλη και χρήσεις
Η βιταμίνη U διαφημίζεται συχνότερα ως θεραπεία για έλκος στομάχου, αν και υποστηρίζεται επίσης για τη βελτίωση της πέψης, την ενίσχυση της ανοσολογικής υγείας, την προστασία από τροφικές αλλεργίες, τη μείωση της χοληστερόλης και την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών.
Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη. Μόνο μια χούφτα από αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται επί του παρόντος από την επιστήμη.
Μπορεί να βοηθήσει το έλκος του στομάχου να επουλωθεί
Όταν η βιταμίνη U ερευνήθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1950, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση 1 λίτρου (945 mL) χυμού λάχανου καθημερινά βοήθησε τα έλκη του εντέρου να επουλωθούν 4-5 φορές γρηγορότερα από την τυπική θεραπεία κατά του έλκους που ήταν διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν στη βιταμίνη U ή σε πολλαπλά θρεπτικά συστατικά.
Έκτοτε, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το θέμα. Για να διαπιστωθεί εάν η βιταμίνη U είναι πραγματικά αποτελεσματική κατά των ελκών, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας
Η βιταμίνη U μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά σας από βλάβες.
Σε μια μελέτη σε ζώα, η βιταμίνη U βοήθησε να αναστραφεί κάποια ηπατική βλάβη που προκαλείται από το κοινό φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων βαλπροϊκό οξύ.
Σε άλλη μελέτη, οι αρουραίοι που έλαβαν βιταμίνη U υπέστησαν λιγότερο σοβαρή νεφρική βλάβη μετά τη λήψη βαλπροϊκού οξέος από αυτούς που δεν έλαβαν βιταμίνη U. Αυτή η ουσία φάνηκε επίσης να μειώνει τους δείκτες φλεγμονής.
Η έρευνα σε ζώα υποδεικνύει περαιτέρω ότι η βιταμίνη U μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πνευμονικών βλαβών που προκύπτουν από επιληπτικές κρίσεις.
Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι απαραίτητες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
Ενώ ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης U συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα στοιχεία παραμένουν αδύναμα.
Για παράδειγμα, μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων προτείνει ότι η βιταμίνη U μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία λιποκυττάρων και να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αλλά υπάρχουν λίγες σχετικές ανθρώπινες μελέτες (8).
Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, οι άνθρωποι που έλαβαν 1,5 γραμμάρια βιταμίνης U ημερησίως δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, υψηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη και σχεδόν 10% μείωση της ολικής χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι πολύ χρονολογημένη και περιλάμβανε λίγους συμμετέχοντες.
Ως εκ τούτου, και εδώ απαιτείται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα.
Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και στην προστασία του δέρματος
Η βιταμίνη U μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), καθώς και να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων και ζώων αναφέρουν ότι η εφαρμογή βιταμίνης U απευθείας στις πληγές μπορεί να επιταχύνει το κλείσιμο της πληγής. Επιπλέον, η βιταμίνη U φαίνεται να προστατεύει από εγκαύματα και άλλες ζημιές που προκαλούνται από τις ακτίνες UV.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένα καλλυντικά θα πρέπει να διαμορφώνονται με βιταμίνη U.
Ωστόσο, η έλλειψη ανθρώπινης έρευνας σημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
Παρενέργειες και προφυλάξεις
Η βιταμίνη U είναι πιθανότατα ασφαλής όταν καταναλώνεται απευθείας από ολόκληρα τρόφιμα. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την ασφάλεια ή τις πιθανές παρενέργειες σε μορφή συμπληρώματος.
Επομένως, είναι πιο ασφαλές να βασιστείτε σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη U, όπως λάχανο, μπρόκολο, λάχανα Βρυξελλών και λάχανο για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της ένωσης.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών, η βιταμίνη U μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, του δέρματος ή των πνευμόνων εάν έρθει σε άμεση επαφή με αυτά τα όργανα. Έτσι, μπορεί να θέλετε να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν αυτήν την ένωση.
Πηγή: healthline.com