Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα λάθη που κάνουμε.
Συχνά έχουμε την τάση να καταψύχουμε τρόφιμα για να τα σώσουμε από μια ενδεχόμενη αλλοίωση, και ανεξαρτήτως είδους θεωρούμε πως θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, πράγμα που σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν συμβαίνει. Η Stephanie Partridge, διαπιστευμένη διαιτολόγος και ανώτερη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέει στο AbcNews τι «μπορεί» και «δεν μπορεί» να καταψυχθεί, που καθορίζεται από τη γεύση και την υφή, η οποία μπορεί να αλλάξει κατά την κατάψυξη και την απόψυξη των τροφίμων.
Τροφές προς αποφυγή
Ο Δρ Partridge λέει ότι τα προϊόντα με «υψηλή περιεκτικότητα σε νερό δεν πρόκειται να παγώσουν καλά» και θα «μαλακώσουν» όταν αποψυχθούν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ωμά μήλα, το σέλινο και το σπανάκι. Ο Δρ Partridge επιβλέπει τις φοιτήτριες Master of Nutrition and Dietetics Mariah Issa και Imogen Ashleigh Croucher, οι οποίες λένε ότι είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατάψυξη προϊόντων με βάση τα γαλακτοκομικά και αυγά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαχωρίζονται όταν καταψύχονται, δημιουργώντας μια «ανεπιθύμητη υφή».
Τρόφιμα που παγώνουν καλά
Η κ. Issa λέει, «τα μαγειρεμένα φαγητά τείνουν να είναι αυτά που παγώνουν καλύτερα». Σκεφτείτε τσίλι con carne, ζυμαρικά πέστο, μοσχαρίσιο στιφάδο, τηγανητό ρύζι, σπανακόπιτα, σούπα κολοκύθας, κοτόπουλο stir fry, ψητά λαχανικά και κατεψυγμένα φρούτα (έτοιμα για smoothies). Αντί να καταψύχετε ωμά τρόφιμα, σκεφτείτε να τηγανίσετε, να ψήσετε ή να ζεματίσετε τα φρέσκα λαχανικά σας εκ των προτέρων. Ο Δρ Partridge προειδοποιεί επίσης για ένα συχνό λάθος που κάνουμε, την κατάψυξη τροφίμων που αρχίζουν να φαίνονται λίγο αλλοιωμένα σε μια προσπάθεια «να τα σώσουμε». Λέει ότι «η κατάψυξη δεν θα σταματήσει τα βακτήρια» και θα είναι στην ίδια κατάσταση όταν αποψυχθεί.
Ο Mark Weatherley του Ινστιτούτου William Angliss έχει μεγάλη εμπειρία σε εμπορικές κουζίνες. Όσον αφορά την αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη, συνιστά να ελέγχετε εάν τα δοχεία ή οι σακούλες που χρησιμοποιείτε είναι “ασφαλείς κατά την κατάψυξη”. «Συνήθως αν πάει στο πλυντήριο πιάτων, το βάζουμε στην κατάψυξη, αλλά πρέπει να το ελέγξετε», λέει. Ο κ. Weatherley λέει ότι το να μοιράσεις τα γεύματα σε μικρότερες μερίδες θα σε γλιτώσει από το να “παλέψεις με ένα τσεκούρι για να προσπαθήσεις να χωρίσεις” μια μικρότερη μερίδα. Τα πιο ρηχά δοχεία είναι καλύτερα καθώς τα τρόφιμα παγώνουν και ξεπαγώνουν πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα, λέει.Σκεφτείτε να καταψύξετε μεμονωμένα κρέατα όπως τα σνίτσελ, «αλλιώς θα καταλήξετε με ένα τούβλο». Ένα σαφές σύστημα επισήμανσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων.
Όσον αφορά το ξεπάγωμα τροφίμων, το Συμβούλιο Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων λέει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι «τα κοτσάνια πουλερικών, ρολό ή καρυκευμένα (γεμιστά) και τα κρέατα χωρίς κόκαλα» έχουν αποψυχθεί εντελώς πριν το μαγείρεμα «καθώς θα μπορούσαν να παραμείνουν άψητα στο κέντρο». Συμβουλεύει επίσης να «ξεπαγώνετε τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων και όχι στον πάγκο».