Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθετε αν καταναλώσετε σκουριά κατά λάθος;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι θα πάθετε αν καταναλώσετε σκουριά κατά λάθος;
spot_img

Πως να αφαιρέσετε τη σκουριά από τα σκεύη.

   Πριν από λίγες ημέρες αναγνώστρια του Cibum μέσω ενός “γεμάτου” πανικού mail, μας ρώτησε τι θα συμβεί εάν καταναλώσει εκείνη και η οικογένειά της σκουριά. Όπως μας περιέγραψε το στεγνωτήριο πιάτων το ντουλάπι πάνω από το νεροχύτη ανακάλυψε πως είχε έντονα σημάδια σκουριάς τα οποία δεν είχε αντιληφθεί μέχρι πρότινος που χάλασε η πόρτα του ντουλαπιού και αναγκάστηκε να την αντικαταστήσει. Πιθανότατα τα πιάτα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια της,  μας είπε, να είχαν σκουριά και να μην φαινόταν και το ερώτημα εδώ ήταν αν θα μπορούσε να τους βλάψει. Η σύντομη απάντηση είναι ότι τα σκουριασμένα μαγειρικά σκεύη πιθανότατα δεν θα σας βλάψουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ιδανικά.

  Η σκουριά, ή αλλιώς οξείδιο του σιδήρου, δημιουργείται όταν ο σίδηρος ενώνεται με το οξυγόνο. Η σκουριά σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιδήρου και είναι μαλακή, πορώδης και εύθρυπτη. Ξεφλουδίζει καθώς σχηματίζεται όλο και περισσότερη σκουριά και τελικά το σίδερο θρυμματίζεται. Σε γενικές γραμμές δεν είναι υλικό ασφαλές για τα τρόφιμα, επομένως δεν πρέπει να καταποθεί. Εάν δείτε σκουριά στην επιφάνεια ενός σκεύους, όπως ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο ή ένα μαχαίρι, αφαιρέστε όλη τη σκουριά πριν το χρησιμοποιήσετε και αν δεν μπορέσετε θα πρέπει να το πετάξετε.

   Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), η κατάποση σκουριάς σε μικρές ποσότητες δεν θα βλάψει την υγεία σας, εκτός εάν έχετε μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση, η οποία αναγκάζει τα εσωτερικά σας όργανα να κατακρατούν σίδηρο. Η αιμοχρωμάτωση είναι μια διαταραχή κατά την οποία συσσωρεύεται επιπλέον σίδηρος στο σώμα σε επιβλαβή επίπεδα. Χωρίς θεραπεία, η αιμοχρωμάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση σιδήρου, μια συσσώρευση σιδήρου που μπορεί να βλάψει πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, της καρδιάς, του παγκρέατος, των ενδοκρινών αδένων και των αρθρώσεων.

   Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί κατά της εισπνοής μεγάλων ποσοτήτων σκουριάς (συνήθως επικίνδυνος στο χώρο εργασίας και όχι στην κουζίνα), που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, το οξείδιο του σιδήρου, χρησιμοποιείται ως ασφαλής, εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χρωστική τροφίμων. Με άλλα λόγια, πιθανότατα δεν θα αρρωστήσετε αν φάτε φαγητό ψημένο σε σκουριασμένα τηγάνια ή μαγειρεμένο με σκουριασμένο νερό.

   Στο μεταξύ για να αφαιρέσετε ορατά σημάδια σκουριάς από τα μαγειρικά σας σκεύη, χρησιμοποιήστε μία από τις παρακάτω μεθόδους:

  • Συρμάτινο σφουγγάρι: Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι από ατσάλι για να τρίψετε τη σκουριά από το μέταλλο. Αυτό θα απαιτήσει λίγο κόπο, αλλά τείνει να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Αφού τελειώσετε, πλύνετε καλά τα μαγειρικά σκεύη και αλατοπιπερώστε τα με θερμότητα και λάδι για να σχηματιστεί μια προστατευτική επικάλυψη.
  • Αλάτι: Το αλάτι Kosher είναι ένα απαλό λειαντικό που μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση λεκέδων σκουριάς. Πιάστε μια παλιά πετσέτα ή μια καφέ χάρτινη σακούλα για να τρίψετε το μέταλλο, στη συνέχεια πλύνετε και αλατοπιπερώστε όπως παραπάνω.
  • Χυμός λεμονιού και αλάτι: Ο χυμός λεμονιού συνδυάζει το οξύ, το οποίο θα καταβροχθίσει τη σκουριά, με τις λειαντικές ιδιότητες του αλατιού. Φτιάξτε μια πάστα συνδυάζοντας τα δύο υλικά και απλώστε στο σκεύος σας. Εάν οι λεκέδες είναι ιδιαίτερα επίμονοι, αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά και μετά τρίψτε το. Πλένετε και αλατοπιπερώνετε πριν το αφήσετε.
  • Πατάτα και μαγειρική σόδα: Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για λεπτούς, επιφανειακούς λεκέδες σκουριάς. Κόψτε μια ωμή πατάτα στη μέση. Ρίξτε μαγειρική σόδα στο σκουριασμένο σκεύος και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την πατάτα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για να τρίψετε απαλά τους λεκέδες σκουριάς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο