Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “κόλπο” για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά

ΑρχικήΟικιακάΤο "κόλπο" για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά
spot_img

Σφικτό ασπράδι – ζουμερός κρόκος χωρίς πειράματα

Ακόμη και το πιο απλό φαγητό θέλει το κόλπο του για να μαγειρευτεί τέλεια. Αυτό συμβαίνει και με το βραστό αυγό που σπάνια πετυχαίνουμε το σωστό μαγείρεμά του ώστε το ασπράδι να είναι σφικτό και ο κρόκος ζουμερός.

- Advertisement -

Βασικά, ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει το αυγό μας. Αν το παραβράσεις θα στεγνώσει τελείως, το ασπράδι θα είναι πολύ σφιχτό και ο κρόκος θα θρυμματίζεται και θα σπάει. Θα χάσει τελείως την μαλακή υφή του γιατί θα έχει σφίξει πάρα πολύ!

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Κατ’ αρχάς τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτα βάζουμε κρύο νερό από τη βρύση στην κατσαρόλα. Αν πρόκειται να βράσουμε πολλά μαζί βάζουμε καθαρό βετέξ ή πετσέτα στην βάση της κατσαρόλας. Το κρύο νερό προφυλάσσει το τσόφλι από το σπάσιμο. Βάζοντας το βετέξ σε μια κατσαρόλα  απορροφούνται οι κραδασμοί του βρασμού και τα προστατεύουμε από το τσούγκρισμα και το σπάσιμο κατά το βράσιμο τους. Αφού πάρει βράση το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τα αυγά μας να σιγοβράσουν στο σωστό χρόνο.

Ποιος είναι όμως αυτός ο σωστός χρόνος;

Οι περισσότεροι προτείνουν να σιγοβράζουμε τα αυγά για 6,5 λεπτά αφού το νερό στο μπρίκι ή την κατσαρόλα έχει φθάσει σε σημείο βρασμού. Όμως ο χρόνος αυτός ίσως κάνει τον κρόκο λίγο πιο ρευστό και όχι με την υφή της μαρμελάδας, όπως θα θέλαμε. Ο ιδανικός χρόνος σύμφωνα με την πρόταση των Minimalist Bakers είναι τα επτάμισι λεπτά.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη… Επειδή το αυγό συνεχίζει να βράζει ακόμη κι αν βγάλουμε το μπρίκι ή την κατσαρόλα από το μάτι, για να μη χαλάσει αυτό που πετύχαμε με τον χρόνο βρασμού, καλό θα είναι να ψύξουμε το τρόφιμο άμεσα!

Ο Gordon Ramsay λέει ότι βάζει τα αυγά του σε κρύο νερό αμέσως αφού τελειώσει το βράσιμο. Ο σεφ μάλιστα συνιστά να σπάσετε τα αυγά στη βάση πριν τα προσθέσετε στο νερό και να φυσήξετε μέσα σε αυτό για να κρυώσει πιο γρήγορα.

Ένας άλλος τρόπος για να έχετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, όμως, είναι απλώς να βάλετε τα αυγά σε πάγο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα