Σφικτό ασπράδι – ζουμερός κρόκος χωρίς πειράματα
Ακόμη και το πιο απλό φαγητό θέλει το κόλπο του για να μαγειρευτεί τέλεια. Αυτό συμβαίνει και με το βραστό αυγό που σπάνια πετυχαίνουμε το σωστό μαγείρεμά του ώστε το ασπράδι να είναι σφικτό και ο κρόκος ζουμερός.
Βασικά, ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει το αυγό μας. Αν το παραβράσεις θα στεγνώσει τελείως, το ασπράδι θα είναι πολύ σφιχτό και ο κρόκος θα θρυμματίζεται και θα σπάει. Θα χάσει τελείως την μαλακή υφή του γιατί θα έχει σφίξει πάρα πολύ!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα δύο ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που “απέτυχαν” σε οργανοληπτικό έλεγχο των αρχών της Τσεχίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν άλλα έξι πολύ δημοφιλή αρώματα μεγάλων οίκων με τοξική ουσία – Νέα Ευρωπαϊκή προειδοποίηση
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Κατ’ αρχάς τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτα βάζουμε κρύο νερό από τη βρύση στην κατσαρόλα. Αν πρόκειται να βράσουμε πολλά μαζί βάζουμε καθαρό βετέξ ή πετσέτα στην βάση της κατσαρόλας. Το κρύο νερό προφυλάσσει το τσόφλι από το σπάσιμο. Βάζοντας το βετέξ σε μια κατσαρόλα απορροφούνται οι κραδασμοί του βρασμού και τα προστατεύουμε από το τσούγκρισμα και το σπάσιμο κατά το βράσιμο τους. Αφού πάρει βράση το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τα αυγά μας να σιγοβράσουν στο σωστό χρόνο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φύλακας σε σούπερ μάρκετ κατηγορεί άδικα πελάτισσα για απόπειρα κλοπής και της ζητά χρήματα για να μην καλέσει την Αστυνομία!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που έχει διατεθεί και στην Ελλάδα – Κίνδυνος πνιγμού από εύκολα αποσπόμενες βίδες
Ποιος είναι όμως αυτός ο σωστός χρόνος;
Οι περισσότεροι προτείνουν να σιγοβράζουμε τα αυγά για 6,5 λεπτά αφού το νερό στο μπρίκι ή την κατσαρόλα έχει φθάσει σε σημείο βρασμού. Όμως ο χρόνος αυτός ίσως κάνει τον κρόκο λίγο πιο ρευστό και όχι με την υφή της μαρμελάδας, όπως θα θέλαμε. Ο ιδανικός χρόνος σύμφωνα με την πρόταση των Minimalist Bakers είναι τα επτάμισι λεπτά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θραύσματα γυαλιού σε τσάι – Άμεση ανάκληση λόγω κινδύνου τραυματισμού και εσωτερικής αιμορραγίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Bότανα και μπαχαρικά με κομμάτια πλαστικού – Επείγουσα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε εύκολα τορτίγιες καλαμποκιού στο σπίτι
Υπάρχει όμως κάτι ακόμη… Επειδή το αυγό συνεχίζει να βράζει ακόμη κι αν βγάλουμε το μπρίκι ή την κατσαρόλα από το μάτι, για να μη χαλάσει αυτό που πετύχαμε με τον χρόνο βρασμού, καλό θα είναι να ψύξουμε το τρόφιμο άμεσα!
Ο Gordon Ramsay λέει ότι βάζει τα αυγά του σε κρύο νερό αμέσως αφού τελειώσει το βράσιμο. Ο σεφ μάλιστα συνιστά να σπάσετε τα αυγά στη βάση πριν τα προσθέσετε στο νερό και να φυσήξετε μέσα σε αυτό για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Ένας άλλος τρόπος για να έχετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, όμως, είναι απλώς να βάλετε τα αυγά σε πάγο.