Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το λεμόνι βοηθάει όντως τη ναυτία;

ΑρχικήΟικιακάΤο λεμόνι βοηθάει όντως τη ναυτία;
spot_img

Τι δείχνουν μελέτες για την επίδραση του λεμονιού στη ναυτία από οποιαδήποτε αιτία.

Η Συμβουλή του FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας), είναι ότι μπορείτε να ανακουφίσετε το αίσθημα ναυτίας «μυρίζοντας φρέσκο ​​φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή πίνοντας χυμό λεμονιού σε ζεστό νερό ή ένα τσάι από βότανα ή τζίντζερ». Σύμφωνα με πειραματική μελέτη σε 100 έγκυες γυναίκες, το άρωμα λεμονιού είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και του εμετού της εγκυμοσύνης. Σε άλλη μελέτη 90 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση χωρίστηκαν τυχαία στις ομάδες παρέμβασης (αρωματοθεραπεία λεμονιού) και ελέγχου. Η ποσότητα και η διάρκεια του μετεγχειρητικού εμέτου και της ναυτίας ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η αρωματοθεραπεία με εισπνοή λεμονιού μείωσε τη συχνότητα χορήγησης αντιεμετικών φαρμάκων στην αίθουσα ανάνηψης.

- Advertisement -

Η ναυτία δεν είναι ασθένεια, αλλά ένα κοινό σύμπτωμα πολλών παθήσεων, που κυμαίνονται από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις έως προβλήματα με εσωτερικά όργανα και καθημερινές πρακτικές. Είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια ορισμένων θεραπειών και φαρμάκων, όπως τα φάρμακα απώλειας βάρους. Εάν αισθάνεστε ναυτία, μπορεί να έχετε ένα δυσάρεστο, άβολο ή αδύναμο συναίσθημα στο στομάχι σας σε συνδυασμό με ζαλάδα και νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε εμετό, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τα ξινά τρόφιμα και ποτά όπως η λεμονάδα, η καραμέλα λεμονιού ή ακόμα και τα τουρσιά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας, λέει η επιστήμη. Μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και χυμό λεμονιού.

Η αιτία πίσω από αυτή την επίδραση, είναι ότι τα λεμόνια περιέχουν εξουδετερωτικά οξέα, τα οποία μετατρέπονται σε διττανθρακικά, ενώσεις που ανακουφίζουν από τη ναυτία. Μια σημαντική αιτία της ναυτίας είναι η υπερβολική παραγωγή οξέος στο στομάχι. Ο χυμός λεμονιού, αν και θεωρείται όξινος, μετατρέπεται σε αλκαλικό μετά τον μεταβολισμό του. Και οξύ + βάση = αλάτι. Πιο απλά το λεμόνι εξισορροπεί το οξύ του στομάχου σας και επιλύει τη βασική αιτία της ναυτίας – την υπεροξύτητα.

Η επίδραση του λεμονιού είναι αποτελεσματική και στη ναυτία κίνησης που συμβαίνει όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο πλοίο, αεροπλάνο ή τρένο. Η ναυτία της κίνησης προκαλείται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε αυτά τα μέσα μεταφοράς, όπως να περνάτε πάνω από σαμαράκια με το αυτοκίνητο ή να μετακινείστε πάνω-κάτω ή δεξιά-αριστερά σε πλοίο, αεροπλάνο ή τρένο. Το εσωτερικό αυτί στέλνει διαφορετικά σήματα στον εγκέφαλό σας από αυτά που βλέπουν τα μάτια σας. Αυτά τα μπερδεμένα μηνύματα σας προκαλούν αδιαθεσία. Η ξεχωριστή και έντονη μυρωδιά του λεμονιού αποδεδειγμένα σας αποσπά από αυτή τη σύγκρουση.

Το λεμόνι μπορεί επίσης να μειώνει τις πιθανότητες ναυτίας που προκαλούνται από τροφική δηλητηρίαση και τοξικές ουσίες (όπως το αλκοόλ) λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών. Και, όταν η ναυτία είναι αποτέλεσμα παλινδρόμησης της χολής στο στομάχι, η λύση είναι το λεμόνι. Η χολή είναι ένας αλκαλικός χυμός που αποθηκεύεται στο συκώτι και βοηθά στην πέψη των τροφών. Η υπερβολική χολή μπορεί να προκαλέσει μαζική έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και το λεμόνι κρατά την έκκριση του χολικού χυμού υπό έλεγχο. Ο χυμός λεμονιού διεγείρει επίσης τη ροή του σάλιου, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τα συμπτώματα ξηροστομίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέλια με επικίνδυνο για τον άνθρωπο φυτοφάρμακο – Αναλύσεις 48 δειγμάτων μελιού

Τα νευροτοξικά φυτοφάρμακα στο πολωνικό μέλι υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας - Έκθεση της Greenpeace

Ξυράφια μέσα σε βούτυρο – Όταν η “κακία” μολύνει τις συσκευασίες τροφίμων

Ξυράφια, βελόνες και βατράχια: Οι πιο σοκαριστικές υποθέσεις δολιοφθοράς τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα