Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρίχα στο φαγητό: εκτός από αηδιαστική μήπως είναι και επικίνδυνη;

ΑρχικήΟικιακάΤρίχα στο φαγητό: εκτός από αηδιαστική μήπως είναι και επικίνδυνη;
spot_img

cibum team

«αμάν… μία τρίχα στο φαγητό…»

«ίου… τρίχα στο ψωμί»                     

«δεν πεινάω… μου κόπηκε η όρεξη! Βρήκα τρίχα…»

Πολλές φορές έχουν ειπωθεί αυτές οι φράσεις κατά τη διάρκεια γεύματος ή δείπνου εντός ή εκτός σπιτιού. Και από αυτούς που θα εντοπίσουν μία τρίχα στο πιάτο τους, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν να το τρώνε. Σίγουρα λοιπόν είναι αηδιαστικό και σκοτώνει την όρεξη, αλλά είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας;

Οι ειδικοί λένε ότι μία τρίχα στο φαγητό είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες «αστοχίες» κατά την διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού μας και πιθανότατα δεν θα επηρεάσει καθόλου την υγεία μας.

Όπως εξηγούν δερματολόγοι , τα μαλλιά περιλαμβάνουν κυρίως κερατίνη, μια πρωτεΐνη που δεν είναι καθόλου επικίνδυνη όταν τρώγεται. Και ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν βακτήρια Staphylococcus aureus που κολλάνε στα μαλλιά, μάλλον δεν είναι αρκετό για να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.  Η κερατίνη, είναι χημικά ανενεργή στα μαλλιά και δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα εάν καταναλωθεί. Μπορεί τα βακτήρια σταφυλόκοκκου, να διαταράξουν το στομάχι και να προκαλέσουν διάρροια, αλλά κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο, καθώς η μικρή ποσότητα σταφυλόκοκκου που μπορεί να υπάρχει σε μια ή δύο τρίχες, δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα. Το μόνο πραγματικό σενάριο στο οποίο τα μαλλιά θα αποτελούσαν απειλή, είναι αν κάποιος φάει πάρα πολλές τρίχες, οπότε θα προκληθεί κοιλιακό άλγος και όχι μόνο. Μάλιστα εάν οι τρίχες έπεσαν στο φαγητό πριν μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία, τότε οι πιθανότητες ασθένειας είναι ακόμη πιο μικρές.

Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού από μία μακριά τρίχα, ή η τρίχα μπορεί να τραυματίσει τον στοματικό βλεννογόνο , αλλά και αυτές οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι αρχές για την ασφάλεια τροφίμων δεν θεωρούν ότι η κατάποση μερικών τριχών είναι επιβλαβής, και μάλιστα αυτή η αστοχία δεν περιλαμβάνεται καν, στις οδηγίες για τα επίπεδα τροφικών ατελειών ή αστοχιών. Συστήνουν όμως  σε όσους ασχολούνται με την προετοιμασία τροφίμων και γευμάτων να φορούν «προστατευτικά μαλλιών όπως καπέλα, καλύμματα μαλλιών ή δίχτυα, περιορισμούς γενειάδας και ρούχα που καλύπτουν τις τρίχες του σώματος».

Ενώ όμως μία τρίχα στο πιάτο δεν αποτελεί τεράστιο κίνδυνο, αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: είναι ένδειξη  έλλειψης υγιεινής στις εγκαταστάσεις όπου ετοιμάζονταν τα τρόφιμα.

Πληροφορίες από Popular science

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο