cibum team
“…Να ομολογείς στον σύζυγο, ότι έχεις ελαττώματα… Προ παντός να σέβεσαι την μητέρα του συζύγου σου. Μην λησμονείς ότι την ηγάπησε προτού αγαπήσει εσένα….”
Ὲν ἀρχῇ ἦν ὁ Τσελεμέντες…
Γιατί όλα από αυτόν και το βιβλίο του ξεκίνησαν και, όλα εκεί καταλήγουν… Η σύγχρονη μαγειρική, συνταγές, μίξεις και προσμίξεις, καινοτομίες, διακοσμήσεις, όλα μα όλα -κατά τη γνώμη μας- έχουν σαν αφετηρία το βιβλίο του ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ….
Εμείς έχουμε στην κατοχή μας την 15η πανηγυρική και πιο δημοφιλή έκδοση του 1966 του Νικόλαου Τσελεμεντέ του αρχιμάγειρα του 20ου αιώνα και εκσυγχρονιστή της Ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Δεν θα αναφερθούμε τώρα, στους θησαυρούς που υπάρχουν μέσα…. στην καθαρεύουσα… θα αρχίσω με το εντυπωσιακό εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, με τίτλο «Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» Ύπό τῆς ὲστεμμένης λογίας CARMEN SYLVA!
Και ποια ήταν η CARMEN SYLVA ή κατά κόσμον Ελισάβετ του Βιντ; Ήταν σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Α’ της Ρουμανίας. Υπήρξε η πρώτη που έφερε τον τίτλο της Βασίλισσας της Ρουμανίας. Χρησιμοποίησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Κάρμεν Σίλβα, για να γράψει διάφορα έργα σε πολλές γλώσσες. Ήταν ονειροπόλα και εκκεντρική, ενώ αρκετά ασυνήθιστη για μια βασίλισσα, ήταν η προσωπική της άποψη, όπως έγραψε σε κάποιο ημερολόγιό της, ότι θεωρούσε μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης προτιμότερη από τη μοναρχία.
Ο Τσελεμεντές, είναι από τους λίγους άνδρες της εποχής του, που βοήθησε τις γυναίκες να ξεχωρίσουν, μέσα από αυτό που ήξεραν να κάνουν καλά και ίσως ήταν και ο μοναδικός τρόπος: την μαγειρική.