Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου για τους vegetarian

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΑυξημένος ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου για τους vegetarian
spot_img

Οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους κανονικούς κρεατοφάγους, ανεξαρτήτως φύλου, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αντιμετωπίζουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με άτομα που τρώνε τακτικά κρέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Η συσχέτιση της ολοένα και δημοφιλέστερης χορτοφαγικής διατροφής (vegetarian) και του κατάγματος ισχίου έχει αποδειχθεί και από άλλες, μικρότερης κλίμακας, μελέτες, ωστόσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και τα δεδομένα αφορούσαν κυρίως τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 413.914 ανθρώπους – άνδρες και γυναίκες – που αντλήθηκαν από την UK Biobank και δίνει την πρώτη ένδειξη ότι και οι χορτοφάγοι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους άνδρες που τρώνε τακτικά κρέας. Η μελέτη προσδιορίζει επίσης μερικούς από τους παράγοντες που μπορεί να θέτουν τους χορτοφάγους παντός φύλου σε αυξημένο κίνδυνο. 

Τα δεδομένα που αντλήθηκαν παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι οποίοι ταξινομήθηκαν είτε ως κανονικοί κρεατοφάγοι -που έτρωγαν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- περιστασιακοί χορτοφάγοι -που κατανάλωναν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα- pescatarian – αυτοί που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας- και χορτοφάγοι (vegetarian) που κατανάλωναν γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα αλλά όχι ψάρια ή κρέας. 

50% των χορτοφάγων με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου

Μεταξύ των 413.914 συμμετεχόντων, υπήρχαν 3503 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου, με συνολικό ποσοστό επίπτωσης μικρότερο από ένα τοις εκατό (0,8%).  

Αν και ο συνολικός κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος μεταξύ των χορτοφάγων και των τακτικών κρεατοφάγων ήταν μεγάλος. Οι ερευνητές βρήκαν:  

  • Οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους κανονικούς κρεατοφάγους, ανεξαρτήτως φύλου.  
  • Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων.  
  • Οι pescatarian είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο (8%) από τους κανονικούς κρεατοφάγους, αλλά αυτή ήταν μια μη σημαντική διαφορά. 

Ποιες οι πιθανές αιτίες

Οι επιστήμονες, προσπαθώντας να αποδώσουν τα δεδομένα σε πραγματικές περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο 6,5 κανονικοί κρεατοφάγοι και 6,5 περιστασιακά κρεατοφάγοι θα παρουσίαζαν κάταγμα ισχίου, ενώ θα υπήρχαν 7 περιπτώσεις μεταξύ των percatarian και 9,5 περιπτώσεις μεταξύ των χορτοφάγων. 

Ο James Webster , διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: “Τα κατάγματα ισχίου είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε μια κοινωνία που γερνάει και μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές καταστάσεις υγείας και απώλεια ποιότητας ζωής. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι, ενώ οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από τους κρεατοφάγους – στο 50% – αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3 επιπλέον κατάγματα ισχίου ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 ετών”. 

Όπως επισημαίνει ο Webster, πιθανώς αυτά τα υψηλότερα ποσοστά κατάγματος στους χορτοφάγους σχετίζονται με το χαμηλό ΔΜΣ. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι είχαν περίπου 17% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις προτεινόμενες συστάσεις για πρόσληψη σε πρωτεΐνες από τους κρεατοφάγους, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα