To συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά είδη ζάχαρης και αφαιρεί από τη ζάχαρη την 100% vegan ταυτότητά της.
Το αν η ζάχαρη είναι vegan ή όχι αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης εδώ και χρόνια.
Ενώ πολλές χώρες θεωρούν την ραφιναρισμένη και την επιτραπέζια ζάχαρη φυτική και χωρίς ζωικά προϊόντα, στις ΗΠΑ, όπου οι vegans είναι περισσότεροι, το θέμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Ο λόγος για αυτό είναι το οστικό κάρβουνο, που εμπεριέχεται πολλές φορές στη ζάχαρη και παράγεται από την απανθράκωση οστών ζώων.
Στην πραγματικότητα, το οστικό κάρβουνο χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία σακχάρων που πωλούνται σε παντοπωλεία, καθώς και σε αυτά που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε ορισμένα γλυκά, ποτά και άλλα προϊόντα.
Οπότε μήπως αυτό το συστατικό καθιστά τη ζάχαρη και πολλά άλλα προϊόντα που εμπεριέχουν ζάχαρη και σάκχαρα μη vegan; Μην ανησυχείτε, γιατί θα το ξεκαθαρίσουμε παρακάτω!
Η ζάχαρη προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα. Το ζαχαροκάλαμο συχνά παρασκευάζεται με χρήση οστικού κάρβουνου στις ΗΠΑ. Επομένως, η ζάχαρη από μόνη της δεν περιέχει οστικό κάρβουνο, αφού το συγκεκριμένο ζωικό προϊόν χρησιμοποιείται απλά στη διαδικασία παραγωγής.
Όσον αφορά στο ίδιο το οστικό κάρβουνο, φτιάχνεται από οστά εκτρεφόμενων αγελάδων και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ραφιναρισμένης ή επιτραπέζιας ζάχαρης για να βοηθήσει το προϊόν να αποκτήσει λευκό χρώμα. Προστίθεται, επίσης, στην παραγωγή μαύρης ζάχαρης, η οποία δημιουργείται με την προσθήκη μελάσας στη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Για το λόγο αυτό ορισμένα είδη ζάχαρης δεν θεωρούνται vegan.
Ωστόσο, ο όρος “βιγκανισμός”, όπως ορίζεται από την Vegan Society, συνιστά την αποφυγή σωματικής βλάβης στα ζώα όσο πρακτικά είναι δυνατόν- και με το τελευταίο εννοείται πως δηλώνει ότι πολλές φορές τα τρόφιμα περιέχουν συστατικά για γεύση ή συντήρηση που δεν αναμένεται από το παρουσιαστικό τους.
Άλλωστε και η ίδια η PETA, που προασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, αναφέρει ρητά ότι ένας vegan τρόπος ζωής σώζει περισσότερα από 100 ζώα ετησίως και εμπνέει ακόμα περισσότερους να τον ακολουθήσουν.
Αλλά αν και πάλι θέλετε να είστε σίγουροι ότι μια ζάχαρη είναι 100% vegan, υπάρχουν τρόποι να το μάθετε.
Δυστυχώς, ως έχει, οι εταιρείες ζάχαρης δεν χρειάζεται να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν κόκαλο στις ετικέτες τους και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν ένα προϊόν ζάχαρης είναι vegan.
Υπάρχουν, ωστόσο, προϊόντα ζάχαρης που αναγράφουν στη συσκευασία τους τη vegan ταυτότητά τους. Συνήθως πρόκειται για προϊόντα πιστοποιημένης βιολογικής ζάχαρης, στην οποία δεν χρησιμοποιείται κόκαλο ή ζάχαρης από παντζάρια. Τυχόν σάκχαρα που φέρουν την ένδειξη “μη ραφιναρισμένα”, “φυσικά” και “ακατέργαστα” πιθανότατα δεν περιέχουν οστικό κάρβουνο, αναφέρει το Plant Based News.