Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άλλο και τούτο! Μήπως η ζάχαρη δεν είναι ούτε vegan ούτε νηστίσιμη;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΆλλο και τούτο! Μήπως η ζάχαρη δεν είναι ούτε vegan ούτε νηστίσιμη;
spot_img

To συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά είδη ζάχαρης και αφαιρεί από τη ζάχαρη την 100% vegan ταυτότητά της.

Το αν η ζάχαρη είναι vegan ή όχι αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης εδώ και χρόνια.

Ενώ πολλές χώρες θεωρούν την ραφιναρισμένη και την επιτραπέζια ζάχαρη φυτική και χωρίς ζωικά προϊόντα, στις ΗΠΑ, όπου οι vegans είναι περισσότεροι, το θέμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Ο λόγος για αυτό είναι το οστικό κάρβουνο, που εμπεριέχεται πολλές φορές στη ζάχαρη και παράγεται από την απανθράκωση οστών ζώων.

Στην πραγματικότητα, το οστικό κάρβουνο χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία σακχάρων που πωλούνται σε παντοπωλεία, καθώς και σε αυτά που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε ορισμένα γλυκά, ποτά και άλλα προϊόντα.

Οπότε μήπως αυτό το συστατικό καθιστά τη ζάχαρη και πολλά άλλα προϊόντα που εμπεριέχουν ζάχαρη και σάκχαρα μη vegan; Μην ανησυχείτε, γιατί θα το ξεκαθαρίσουμε παρακάτω!

Η ζάχαρη προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα. Το ζαχαροκάλαμο συχνά παρασκευάζεται με χρήση οστικού κάρβουνου στις ΗΠΑ. Επομένως, η ζάχαρη από μόνη της δεν περιέχει οστικό κάρβουνο, αφού το συγκεκριμένο ζωικό προϊόν χρησιμοποιείται απλά στη διαδικασία παραγωγής.  

Όσον αφορά στο ίδιο το οστικό κάρβουνο, φτιάχνεται από οστά εκτρεφόμενων αγελάδων και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ραφιναρισμένης ή επιτραπέζιας ζάχαρης για να βοηθήσει το προϊόν να αποκτήσει λευκό χρώμα. Προστίθεται, επίσης, στην παραγωγή μαύρης ζάχαρης, η οποία δημιουργείται με την προσθήκη μελάσας στη ραφιναρισμένη ζάχαρη. Για το λόγο αυτό ορισμένα είδη ζάχαρης δεν θεωρούνται vegan. 

Ωστόσο, ο όρος “βιγκανισμός”, όπως ορίζεται από την Vegan Society, συνιστά την αποφυγή σωματικής βλάβης στα ζώα όσο πρακτικά είναι δυνατόν- και με το τελευταίο εννοείται πως δηλώνει ότι πολλές φορές τα τρόφιμα περιέχουν συστατικά για γεύση ή συντήρηση που δεν αναμένεται από το παρουσιαστικό τους.

Άλλωστε και η ίδια η PETA, που προασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, αναφέρει ρητά ότι ένας vegan τρόπος ζωής σώζει περισσότερα από 100 ζώα ετησίως και εμπνέει ακόμα περισσότερους να τον ακολουθήσουν.

Αλλά αν και πάλι θέλετε να είστε σίγουροι ότι μια ζάχαρη είναι 100% vegan, υπάρχουν τρόποι να το μάθετε.

Δυστυχώς, ως έχει, οι εταιρείες ζάχαρης δεν χρειάζεται να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν κόκαλο στις ετικέτες τους και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν ένα προϊόν ζάχαρης είναι vegan. 

Υπάρχουν, ωστόσο, προϊόντα ζάχαρης που αναγράφουν στη συσκευασία τους τη vegan ταυτότητά τους. Συνήθως πρόκειται για προϊόντα πιστοποιημένης βιολογικής ζάχαρης, στην οποία δεν χρησιμοποιείται κόκαλο ή ζάχαρης από παντζάρια. Τυχόν σάκχαρα που φέρουν την ένδειξη “μη ραφιναρισμένα”, “φυσικά” και “ακατέργαστα” πιθανότατα δεν περιέχουν οστικό κάρβουνο, αναφέρει το Plant Based News.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο