Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το μέλι δεν είναι vegan;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΓιατί το μέλι δεν είναι vegan;
spot_img

Υπάρχουν διάφορα γλυκά υποκατάστατα του μελιού που χρησιμοποιούν οι vegan και ο λόγος θα σου προκαλέσει έκπληξη

Το μέλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της χώρα μας. Το παχύρρευστο, γλυκό υγρό με το χρυσαφένιο χρώμα, θεωρείται super food από πολλούς και σπάνια θα βρεις κάποιον να μην του αρέσει η γεύση του.

Το ήξερες όμως ότι οι vegan δεν το τρώνε; Γιατί όμως;

Το μέλι δεν θεωρείται vegan γιατί – πρωτίστως – για να το συλλέξουν οι άνθρωποι, εκμεταλλεύονται τις μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι δεν αφήνουν τις μέλισσες να ζήσουν στα φυσικά τους μελίσσια, αλλά τις διατηρούν σε τεχνητές συνθήκες, με σκοπό να πάρουν από αυτές το μέλι. Θυμίζουμε ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι για έναν πολύ συγκεκρικένο λόγο: αποτελεί την μόνη τροφή τους κατά τους κρύους, χειμερινούς μήνες.

Απώτερος σκοπός της οργανωμένης μελισσοκομίας (και όχι αν κάποιος ασχολείται σε πολύ μικρή κλίμακα, σαν χόμπι), είναι το κέρδος. Επομένως η αύξηση του κέρδους μπαίνει πάντα σε προτεραιότητα, εις βάρος της ζωής των μελισσών. Πολύ συχνά – ειδικά σε μελισσοκομεία μαζικής παραγωγή ς- οι μέλισσες εκτρέφονται έτσι ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους: αυτό πλήττει την γενετική ποικιλία του είδους, κάνοντάς τες πιο επιρρεπείς σε αρρώστιες και γενετικά προβλήματα. Κάποιοι μελισσοκόμοι κατά καιρούς αφανίζουν μεγάλο μέρος των μελισσών τους, για να κρατήσουν χαμηλό το κόστος κατά τους χειμερινούς μήνες, ψαλιδίζουν τα φτερά των βασιλισσών, για να τις εμποδίσουν από το να δραπετεύσουν και να δημιουργήσουν νέες, φυσικές αποικίες και αντικαθιστούν το θρεπτικό μέλι που χρειάζονται οι μέλισσες, με άλλο φθηνό υποκατάστατο ζάχαρης.

Όλα τα παραπάνω κάνουν τους vegan να έχουν αφαιρέσει το συγκεκριμένο τρόφιμο από τη λίστα διατροφής τους.

Με τι αντικαθιστούν το μέλι οι vegans;

Υπάρχουν διάφορα γλυκά υποκατάστατα του μελιού, που χρησιμοποιούνται τόσο ωμά (π.χ. πάνω στο ψωμί) όσο και σε συνταγές. Μερικά από αυτά είναι το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), με το οποίο μπορείς να περιχύσεις τους τηγανητούς λουκουμάδες, το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι ρυζιού, το χαρουπόμελο, η μελάσα, η βύνη κριθαριού και το νέκταρ καρύδας.

Όλα αυτά ίσως να σου ακούγονται “εξωτικά” και δυσεύρετα, όμως με την σημαντική εξάπλωση του βιγκανισμού που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, μπορείς πλέον να τα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά και προϊόντα ειδικής διατροφής, καθώς και τμήματα των μεγάλων σουπερμάρκετ, που απευθύνονται στο συγκεκριμένο κοινό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πιασάρικο ρεπορτάζ με αναληθή στοιχεία. Η πλειοψηφία των Ελλήνων μελισσοκόμων σέβεται τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Αντιθέτως όλα αυτά τα υποκατάστατα μελιού προέρχονται από τρίτες χώρες με ανορθόδοξες μεθόδους καλλιέργειας. Χρησιμοποιούν εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα που ήδη είναι απαγορευμένα στην Ε.Ε. και κάνουν κυριολεκτικά γενοκτονίες στα έντομα και σε όλους τους οργανισμούς που ζουν στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

  2. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσετε τους vegans
    Ότι με βάση την ιδεολογική τους τοποθέτηση για την εκμετάλλευση της μέλισσας ,θα πρέπει να μην τρώνε κανέναν καρπό όπως αμύγδαλα,, ροδάκινα, πορτοκάλια…. λαχανικά και ότι αναπτύσεται με την επικονίαση γιατί ενδεχομένως να είναι προϊόν βιασμού και εκμετάλλευση της μέλισσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο