Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αυξανόμενη αγορά του φυτικού τυριού

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΗ αυξανόμενη αγορά του φυτικού τυριού
spot_img

Ποιοι παράγοντες καθοδηγούν την τάση;

    Το vegan τυρί είναι μια κατηγορία μη γαλακτοκομικών, φυτικών τυριών που μπορεί να παρασκευαστεί κυρίως από πρωτεΐνες, λίπη, σπόρους όπως σουσάμι, ξηρούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλο) και σόγια. Η προέλευση του αποδίδεται στην Κίνα του 16ου αιώνα όταν παρασκευαζόταν με ζυμωμένο τόφου ή ολόκληρη σόγια.

   Από το 2018, η αγορά για vegan τυριού αναπτύχθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, με την Ευρώπη να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς της τάξεως του 43%, σύμφωνα με έρευνα αγοράς. Ακολούθησε η Βόρεια Αμερική, η Ασία-Ειρηνικός, η Νότια Αμερική και η Μέση Ανατολή καθώς και η Αφρική. Από την άλλη, παρά το ρυθμό ανάπτυξης, η Τουρκία ένα χρόνο πριν απαγόρευε κάθε είδος πώλησης και παραγωγής vegan τυριού, μια κίνηση που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Vegan Τουρκίας (TVD), η οποία και κατέθεσε μήνυση.

Ακόμη και με τα βήματα προς τα πίσω ορισμένων, η παγκόσμια αγορά τυριών vegan πρόκειται να ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια έως το 2030 από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να αποτιμηθεί το 2023, σύμφωνα με το GlobalData. Αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,7% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

    Η ζήτηση για vegan τυρί καθοδηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων υγείας, ηθικής, περιβαλλοντικής και γεύσης. Καθώς η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών συνεχίζει να αυξάνεται και η ποιότητα του vegan τυριού βελτιώνεται, είναι πιθανό αυτή η τάση να επιμείνει και μάλιστα να επιταχυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Εκτός από την αύξηση του πληθυσμού των vegan που συμβάλλει στην αυξανόμενη ζήτηση των φυτικών τυριών, η τάση έχει επεκταθεί με πολλούς να επιλέγουν να ενσωματώσουν περισσότερες επιλογές με βάση τα φυτά στη διατροφή τους. Παράλληλα, το φυτικό τυρί είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και χοληστερίνη, ενώ αποτελεί μια επιλογή λιγότερων κορεσμένων λιπαρών. Έτσι, η αύξηση της συνείδησης για την υγεία μεταξύ των καταναλωτών αναμένεται επίσης να αυξήσει τη ζήτηση για φυτικού τυριού. Τέλος, η ζήτηση τυριών φυτικής προέλευσης κερδίζει επίσης δυναμική λόγω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των περιβαλλοντικών ανησυχιών και της αυξανόμενης ανησυχίας όσον αφορά την σκληρότητα μεταχείρισης των ζώων. 

   Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη ζήτηση, διάφορες προκλήσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας τυριών vegan, όπως το υψηλότερο κόστος παραγωγής λόγω των ακριβών συστατικών (ξηροί καρποί) που μετακυλιέται στους καταναλωτές. Επιπλέον, το vegan τυρί συχνά αποτυγχάνει να αναπαράγει τις περίπλοκες γεύσεις που υπάρχουν στο παραδοσιακό ζωικό τυρί, εμποδίζοντας έτσι την ευρεία υιοθέτησή του.

Τμηματοποίηση της αγοράς Vegan τυριού κατά πηγή

     Το vegan τυρί με βάση την καρύδα κυριαρχεί στη συνολική αγορά. Η ουδέτερη γεύση της καρύδας επιτρέπει ποικίλες γαστρονομικές εφαρμογές, ενώ ο φυσικός πλούτος της ενισχύει τη συνολική γευστική εμπειρία. Επιπλέον, ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο ζωής που βασίζεται στα φυτά, που αναζητούν πολλοί καταναλωτές, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη κατά τμήματα.

    Το τυρί με βάση τα κάσιους είναι επίσης μια προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των vegan καταναλωτών τυριού λόγω της πλούσιας, κρεμώδους υφής και της αλμυρής γεύσης του. Τα κάσιους προσφέρουν μια ικανοποιητικά τυρώδη αίσθηση στο στόμα, καθιστώντας τα κορυφαία επιλογή για όσους αναζητούν μια πολυτελή εναλλακτική λύση τυριού χωρίς γαλακτοκομικά. Η ευελιξία και η συμβατότητά του με διάφορες συνταγές ενισχύουν επίσης την ελκυστικότητά του.

    Το τμήμα αμυγδάλου προβλέπεται να αναπτυχθεί με υγιή CAGR που θα υπερβαίνει το 15% από το 2023 έως το 2030. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια αποδεδειγμένη εναλλακτική λύση στο γάλα γαλακτοκομικών για άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη. Ως αποτέλεσμα, το τυρί με βάση το αμύγδαλο προσελκύει αυτόματα τους καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, το τυρί με βάση το αμύγδαλο περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλά υγιή λίπη. Η παρουσία αυτού του θρεπτικού περιεχομένου το καθιστά μια προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των καταναλωτών που αναζητούν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να διατηρήσουν τη ζήτηση για vegan τυρί με βάση το αμύγδαλο κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

   Η αγορά τυριών vegan ανά τύπο διαχωρίζεται σε τσένταρ, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, κρέμα και άλλα. Το τυρί Cheddar αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων το 2022 και είναι η πιο δημοφιλής επιλογή. Η δημοτικότητά του μπορεί να αποδοθεί στη γνώριμη γεύση και υφή του στο γαλακτοκομικό τυρί, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές που μεταβαίνουν σε φυτικές δίαιτες. Επιπλέον, η προσαρμοστικότητα του τυριού τσένταρ σε διάφορα πιάτα ενισχύει την ελκυστικότητά του στην αναπτυσσόμενη αγορά vegan τροφίμων.

   Το τυρί μοτσαρέλα προβλέπεται να σημειώσει την υψηλότερη αύξηση πωλήσεων. Έχει εξαιρετική λιτότητα και ελαστικότητα, ιδιότητες, ιδιαίτερα περιζήτητες στις πίτσες και άλλα πιάτα, καθιστώντας το μια προτιμώμενη επιλογή για προϊόντα που παρασκευάζονται από τυρί μοτσαρέλα με βάση τα γαλακτοκομικά. Η ικανότητα του βέγκαν τυριού μοτσαρέλα να μιμείται στενά την υφή και τη γεύση της παραδοσιακής μοτσαρέλας το καθιστά κορυφαία επιλογή για τους καταναλωτές που αναζητούν αυθεντικές βίγκαν εναλλακτικές.

    Το αποτελεσματικό branding και το μάρκετινγκ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αγορά. Οι εταιρείες συχνά τονίζουν τα οφέλη για την υγεία, τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πτυχές των vegan προϊόντων τυριού τους. Οι επιδοκιμασίες διασημοτήτων και οι συνεργασίες με vegan influencers είναι κοινές στρατηγικές. Καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών μετατοπίζονται προς επιλογές που βασίζονται σε φυτά, τόσο οι καθιερωμένες εταιρείες όσο και οι νεοφερμένοι προσπαθούν να κατακτήσουν ένα μερίδιο αυτής της αναπτυσσόμενης αγοράς μέσω της καινοτομίας προϊόντων, των στρατηγικών μάρκετινγκ και των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα