Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανία: Παρότρυνση στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για την προστασία του πλανήτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΙσπανία: Παρότρυνση στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για την προστασία του πλανήτη
spot_img

Παρότρυνση στους πολίτες της Ισπανίας να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η αποτυχία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική κατάρρευση όχι μόνο θα έβλαπτε περαιτέρω τον πλανήτη, αλλά θα μπορούσε να βλάψει και την ισπανική τουριστική βιομηχανία.

Ο Ισπανός υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων, Alberto Garzón, μίλησε στον Guardian για το όλο και πιο επείγον θέμα, εξηγώντας ότι στην Ισπανία οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων έχουν από καιρό παραμεριστεί.

«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν για το ρόλο που παίζουν τα αέρια του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή, αλλά τείνουν να τα συνδέουν με τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές», είπε ο Garzón στο ίδιο δημοσίευμα.

«Μόλις πρόσφατα όλοι άρχισαν να εξετάζουν τον αντίκτυπο της αλυσίδας ζώων καταναλωτών και, ειδικά, τον αντίκτυπο του βοείου κρέατος. Άλλες χώρες είχαν προχωρήσει αρκετά σε αυτό, αλλά στην Ισπανία ήταν ταμπού».

Τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση διαπίστωσε ότι 20 κτηνοτροφικές εταιρείες ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ολόκληρες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Επιπλέον, οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί κρέατος και γάλακτος βρέθηκαν να είναι υπεύθυνοι για τον ίδιο όγκο αερίων θερμοκηπίου με την Exxon, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη.

«Αν δεν ενεργήσουμε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με την κλιματική αλλαγή, θα είναι τριπλή η κρίση: η απώλεια της βιοποικιλότητας, ρύπανση και κλιματική αλλαγή», είπε ο υπουργός.

Η τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας

Το έδαφος της Ισπανίας την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στα συμπτώματα της κλιματικής κρίσης, σημειώνει ο Garzón.

«Θα ήταν το τέλος για μια χώρα, όπως η Ισπανία. Η Ισπανία είναι μια χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου – δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία – και η ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, κυρίως επειδή εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Η επίσκεψη σε μια έρημο δεν είναι τόσο ελκυστική όσο η επίσκεψη στην Κόστα ντελ Σολ», είπε ο Garzón, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τα θέματα που αφορούν τις «μεγα-φάρμες»:

«Βρίσκουν ένα χωριό σε ένα ερημωμένο κομμάτι της Ισπανίας και βάζουν 4.000 ή 5.000 ή 10.000 βοοειδή. Μολύνουν το έδαφος, μολύνουν το νερό και μετά εξάγουν αυτό το κακής ποιότητας κρέας από αυτά τα κακομεταχειρισμένα ζώα», εξήγησε στη συνέχεια.

Ο Αντίκτυπος

Ο Garzón παρουσίασε μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας, τονίζοντας ότι η Ισπανία καταναλώνει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Περίπου 70 εκατομμύρια χοίροι, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, άλογα και πτηνά σφάζονται στην Ισπανία κάθε χρόνο και γίνονται τροφή. Επιπλέον, 15.000 λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή μόνο ενός κιλού κρέατος.

Η περιβαλλοντική εκστρατεία δέχτηκε κριτική. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, ρωτήθηκε σχετικά με την πρωτοβουλία, είπε ειρωνικά: «Αν κρίνω από τον εαυτό μου, μια μεσαία σπάνια μπριζόλα είναι δύσκολο να νικηθεί».

Από πλευράς του ο Garzón έχει επισημάνει ότι αυτοί που άσκησαν ως επί το πλείστον κριτική ήταν άντρες, εκτιμώντας ο ίδιος ότι «ένιωθαν την αρρενωπότητά τους να επηρεάζεται αν δεν μπορούν να φάνε ένα κομμάτι κρέας ή να κάνουν μπάρμπεκιου».

«Ξέραμε από την αρχή ότι το θέμα θα ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά έπρεπε να γίνει. Άλλες χώρες – όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία – είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ισπανία που κάποιος στην κυβέρνηση έλεγε αυτό που ισχυρίζονταν οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Το 2019, ερευνητές της Οξφόρδης δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη ανάλυση που έγινε ποτέ για τον αντίκτυπο της γεωργίας στον πλανήτη. Ο επικεφαλής ερευνητής, Joseph Poore, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Η vegan διατροφή είναι ίσως ο μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά η παγκόσμια οξίνιση, ο ευτροφισμός, η χρήση γης και η χρήση νερού».

Πηγή: plantbasednews.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα