Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανία: Παρότρυνση στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για την προστασία του πλανήτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΙσπανία: Παρότρυνση στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για την προστασία του πλανήτη
spot_img

Παρότρυνση στους πολίτες της Ισπανίας να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η αποτυχία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική κατάρρευση όχι μόνο θα έβλαπτε περαιτέρω τον πλανήτη, αλλά θα μπορούσε να βλάψει και την ισπανική τουριστική βιομηχανία.

Ο Ισπανός υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων, Alberto Garzón, μίλησε στον Guardian για το όλο και πιο επείγον θέμα, εξηγώντας ότι στην Ισπανία οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων έχουν από καιρό παραμεριστεί.

«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν για το ρόλο που παίζουν τα αέρια του θερμοκηπίου στην κλιματική αλλαγή, αλλά τείνουν να τα συνδέουν με τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές», είπε ο Garzón στο ίδιο δημοσίευμα.

«Μόλις πρόσφατα όλοι άρχισαν να εξετάζουν τον αντίκτυπο της αλυσίδας ζώων καταναλωτών και, ειδικά, τον αντίκτυπο του βοείου κρέατος. Άλλες χώρες είχαν προχωρήσει αρκετά σε αυτό, αλλά στην Ισπανία ήταν ταμπού».

Τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση διαπίστωσε ότι 20 κτηνοτροφικές εταιρείες ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ολόκληρες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας.

Επιπλέον, οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί κρέατος και γάλακτος βρέθηκαν να είναι υπεύθυνοι για τον ίδιο όγκο αερίων θερμοκηπίου με την Exxon, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη.

«Αν δεν ενεργήσουμε, δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με την κλιματική αλλαγή, θα είναι τριπλή η κρίση: η απώλεια της βιοποικιλότητας, ρύπανση και κλιματική αλλαγή», είπε ο υπουργός.

Η τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας

Το έδαφος της Ισπανίας την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στα συμπτώματα της κλιματικής κρίσης, σημειώνει ο Garzón.

«Θα ήταν το τέλος για μια χώρα, όπως η Ισπανία. Η Ισπανία είναι μια χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου – δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία – και η ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, κυρίως επειδή εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό. Η επίσκεψη σε μια έρημο δεν είναι τόσο ελκυστική όσο η επίσκεψη στην Κόστα ντελ Σολ», είπε ο Garzón, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τα θέματα που αφορούν τις «μεγα-φάρμες»:

«Βρίσκουν ένα χωριό σε ένα ερημωμένο κομμάτι της Ισπανίας και βάζουν 4.000 ή 5.000 ή 10.000 βοοειδή. Μολύνουν το έδαφος, μολύνουν το νερό και μετά εξάγουν αυτό το κακής ποιότητας κρέας από αυτά τα κακομεταχειρισμένα ζώα», εξήγησε στη συνέχεια.

Ο Αντίκτυπος

Ο Garzón παρουσίασε μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας, τονίζοντας ότι η Ισπανία καταναλώνει περισσότερο κρέας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Περίπου 70 εκατομμύρια χοίροι, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, άλογα και πτηνά σφάζονται στην Ισπανία κάθε χρόνο και γίνονται τροφή. Επιπλέον, 15.000 λίτρα νερού απαιτούνται για την παραγωγή μόνο ενός κιλού κρέατος.

Η περιβαλλοντική εκστρατεία δέχτηκε κριτική. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, ρωτήθηκε σχετικά με την πρωτοβουλία, είπε ειρωνικά: «Αν κρίνω από τον εαυτό μου, μια μεσαία σπάνια μπριζόλα είναι δύσκολο να νικηθεί».

Από πλευράς του ο Garzón έχει επισημάνει ότι αυτοί που άσκησαν ως επί το πλείστον κριτική ήταν άντρες, εκτιμώντας ο ίδιος ότι «ένιωθαν την αρρενωπότητά τους να επηρεάζεται αν δεν μπορούν να φάνε ένα κομμάτι κρέας ή να κάνουν μπάρμπεκιου».

«Ξέραμε από την αρχή ότι το θέμα θα ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά έπρεπε να γίνει. Άλλες χώρες – όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία – είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς σε αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ισπανία που κάποιος στην κυβέρνηση έλεγε αυτό που ισχυρίζονταν οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

Το 2019, ερευνητές της Οξφόρδης δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη ανάλυση που έγινε ποτέ για τον αντίκτυπο της γεωργίας στον πλανήτη. Ο επικεφαλής ερευνητής, Joseph Poore, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Η vegan διατροφή είναι ίσως ο μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά η παγκόσμια οξίνιση, ο ευτροφισμός, η χρήση γης και η χρήση νερού».

Πηγή: plantbasednews.org

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα