Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νοέμβριος: Ο παγκόσμιος μήνας Vegan – Tι σημαίνει για εμάς και το περιβάλλον

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΝοέμβριος: Ο παγκόσμιος μήνας Vegan - Tι σημαίνει για εμάς και το περιβάλλον
spot_img

Ο ετήσιος μήνας ευαισθητοποίησης για το βιγκανισμό συνέπεσε με τη φετινή σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια ο Νοέμβριος να έχει γίνει ο μήνας που μας βάζει σιγά σιγά στο κλίμα των Χριστουγέννων, όμως, είναι και ο Παγκόσμιος Μήνας Vegan.

Πρόκειται για τον ετήσιο εορτασμό της φυτικής διατροφής και του αντίστοιχου τρόπου ζωής που θεωρούνται τρόποι για να προστατεύσουμε τα ζώα και για να είμαστε πιο ευγενικοί με τον πλανήτη.

Τι είναι ο Παγκόσμιος Μήνας Vegan;

Οι vegan σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον τρόπο ζωής τους το Νοέμβριο κάθε χρόνο.

Ο μήνας περιλαμβάνει επίσης μια ημέρα ευαισθητοποίησης – την Παγκόσμια Ημέρα Vegan – που εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου και καθιερώθηκε το 1994 για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο της Vegan Society.

Η ομάδα της εκστρατείας ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι η ημέρα και ο μήνας ευαισθητοποίησης είναι «[μια] εξαιρετική στιγμή για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι η επιλογή των vegan προϊόντων είναι επιλογή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής».

Προέτρεψε επίσης τα μέλη της να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το Vegan Trademark – ένα πρόγραμμα πιστοποίησης που εφαρμόζει και έχει στόχο να καθησυχάσει τους καταναλωτές ότι ένα προϊόν δεν περιέχει ζωικά συστατικά και δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα.

Μάλιστα, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Vegan με μια διαμαρτυρία στο κέντρο του Λονδίνου για να τονίσει τον πόνο και τη θανάτωση των ζώων όπου ομάδα ακτιβιστών προέβαλαν αληθινά στοιχεία, όπως τον αριθμό των ζώων που σκοτώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Είναι καλό για το περιβάλλον το να είναι κάποιος vegan;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συζήτηση για τη φυτική διατροφή “ανάβει φωτιές” με τους vegan και τους παραγωγούς κρέατος συχνά να διαφωνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα εάν οι φυτικές δίαιτες είναι καλύτερες για το περιβάλλον ή όχι, κορυφαίες παγκόσμιες επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια τείνουν να υποστηρίξουν ότι έχουν θετικό αντίκτυπο.

Μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο του Cambridge υποστηρίζει ότι ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 3%, μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

Εν τω μεταξύ μια παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά παράγουν το 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τομέα της γεωργίας.

Ένας από τους συγγραφείς της, ο Josef Pour από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η vegan διατροφή είναι, ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη Γη».

Όπως φαίνεται στην πράξη, η διάθεση του κοινού είναι θετική.

Το παγκόσμιο vegan event “Veganuary”, το οποίο προκαλεί τους συμμετέχοντες να γίνουν vegan για το μήνα Ιανουάριο, κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών το 2021 με 582.000 άτομα να ακολουθούν φυτικές δίαιτες.

Στην επόμενη δημοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι το 82% αυτών των συμμετεχόντων είχαν μειώσει σημαντικά την κατανάλωση κρέατος τους επόμενους έξι μήνες.

Το 60% αυτών των ανθρώπων τόνισε ότι το Veganuary τους βοήθησε να κάνουν πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές.

Σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 άτομα από τη Vegan Society, το  ένα πέμπτο είχε μειώσει την πρόσληψη κρέατος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, με το 30% να λέει πως έλαβε αυτή την απόφαση επειδή ανησυχεί για το περιβάλλον

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί αγρότες υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές τους δεν πρέπει να συγκεντρωθούν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών από τη γεωργία προέρχεται από την αλλαγή της χρήσης γης για παράδειγμα, μέσω της αποψίλωσης των δασών – κάτι που δεν συμβαίνει πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι σε άλλες χώρες τείνουν να χρησιμοποιούνται λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον γεωργικά συστήματα συγκριτικά με τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το 2018 οι συνολικές παγκόσμιες γεωργικές εκπομπές ανήλθαν σε 9,3 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ το αντίστοιχο νούμερο μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ξεπερασε τους 46,3 εκατομμύρια τόνους. Οι αγρότες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εργάζονται για να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Το 2019 η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) έθεσε ένα στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών για το 2040 – στόχος πιο φιλόδοξος από τον στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2050.

Εν τω μεταξύ, την 1η Νοεμβρίου ο εμπορικός οργανισμός της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Dairy UK κυκλοφόρησε τον δικό του οδικό χάρτη με μηδενικές εκπομπές για το 2050, ο οποίος είναι σύμφωνος με το στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2050.

Οι vegan ομάδες είχαν παρουσία στη COP26 της Γλασκώβης;

Ναί. Η Vegan Society, η φιλανθρωπική οργάνωση για την ευημερία των ζώων, Compassion in World Farming και μια σειρά από άλλες διεθνείς ομάδες είχαν παρουσία στο επίσημο συνέδριο.

Ωστόσο, οι vegan ήταν επικριτικοί για την ατζέντα της COP26, καθώς δεν είχε προγραμματιστεί συγκεκριμένη συζήτηση για το πώς ο κόσμος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις εκπομπές από τη γεωργία.

Η ημέρα που επικεντρώθηκε στην παραγωγή τροφίμων – το Σάββατο 6 Νοεμβρίου – αφορούσε την αποψίλωση των δασών, την επιτάχυνση της μετάβασης στη βιώσιμη γεωργία και την αποκατάσταση ή την προώθηση της φύσης.

Όμως η Vegan Society δεν ήταν ικανοποιημένη με την εκπροσώπηση που τους δόθηκε σε σύγκριση με τις ομάδες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Πηγή: nationalworld.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα