Αξιολόγηση φυτικού και καλλιεργημένου κρέατος από τους καταναλωτές.
Η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις. Οι πιο εμφανείς μεταξύ αυτών είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση που σχετίζεται με την παραγωγή κρέατος, η κακή μεταχείριση των ζώων που εκτρέφονται για σφαγή και οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την πρόσληψη κρέατος. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη και η εμπορία εναλλακτικών λύσεων που έχουν παρόμοια εμφάνιση και γεύση με το παραδοσιακό κρέας έχουν αποτελέσει αντικείμενο σημαντικής έρευνας και συζήτησης από τους επιστήμονες τροφίμων.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference εστίασε σε δύο τύπους υποκατάστατων κρέατος, τα εναλλακτικά κρέατα με βάση τα φυτά και το καλλιεργημένο κρέας προκειμένου να διακρίνει τις πεποιθήσεις των χορτοφάγων και των παμφάγων, επειδή το φυτικό κρέας δεν είναι κρέας και οι χορτοφάγοι και οι παμφάγοι μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στο κρέας φυτικής προέλευσης. Αντίθετα, αν και το καλλιεργημένο κρέας δεν είναι παραδοσιακό κρέας, είναι προϊόν κρέατος. Ωστόσο, η παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος αντιμετωπίζει δύο από τις σημαντικές ανησυχίες που έχουν οι χορτοφάγοι σχετικά με την κατανάλωση κρέατος, την ηθική της εκτροφής ζώων για σφαγή και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτροφής ζώων για σφαγή. Δεδομένου αυτού, οι ερευνητές θεώρησαν ότι ήταν σημαντικό να αξιολογήσουν τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις τους ξεχωριστά από εκείνες των παμφάγων. Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ των στάσεων και των πεποιθήσεων αυτών των δύο ομάδων θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο μάρκετινγκ και στην ανάπτυξη αυτών των προϊόντων.
646 καταναλωτές ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία έδειξαν το πώς αντιλαμβάνονται τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και το καλλιεργημένο κρέας, πόσα γνώριζαν για αυτά τα προϊόντα και πόσο συχνά πίστευαν ότι θα έτρωγαν αυτά τα προϊόντα. Περιέγραψαν επίσης τη διατροφή τους και συμπλήρωσαν ένα «μέτρο απειλής για χορτοφάγους» (veganophobia).
Οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι προθέσεις για κατανάλωση και των δύο τύπων υποκατάστατων κρέατος σχετίζονταν με το πόσο υγιεινά, ασφαλή και ωφέλιμα για το περιβάλλον θεωρούνταν τα προϊόντα. Αν και τα κρέατα φυτικής προέλευσης θεωρήθηκαν πιο υγιεινά και ασφαλή από το καλλιεργημένο κρέας για όλους τους συμμετέχοντες, αυτές οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες για τους χορτοφάγους από ό,τι για τους παμφάγους.
Οι χορτοφάγοι ήταν λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν καλλιεργημένο κρέας από κρέας φυτικής προέλευσης, ενώ το αντίστροφο ίσχυε για τους παμφάγους. Οι αξιολογήσεις των παμφάγων τόσο για το κρέας φυτικής προέλευσης όσο και για το καλλιεργημένο κρέας σχετίζονταν αρνητικά με την αντίληψή τους για τη χορτοφαγία ως απειλή για τις κοινωνικές τους αξίες. Επιπλέον, στις αντιλήψεις για την ασφάλεια, την υγιεινή και τα περιβαλλοντικά οφέλη των υποκατάστατων κρέατος φαίνεται πως μεσολαβούν οι σχέσεις μεταξύ της «απειλής από χορτοφάγους» και των προθέσεων κατανάλωσης αυτών των τροφίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων μεταξύ της «απειλής από χορτοφάγους» και της αξιολόγησης των υποκατάστατων κρέατος.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.