cibum team
Η συζήτηση για το ποιο είναι πιο υγιεινό η μαργαρίνη ή το βούτυρο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Και τα δύο προϊόντα φαίνεται να έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την υγεία. Πολλοί όμως αναρωτιούνται ποια η διαφορά του βουτύρου με τη μαργαρίνη. Και τι είναι ακριβώς η μαργαρίνη;
Η Μαργαρίνη είναι ένα κρεμώδες κίτρινο άλειμμα, όπως το πραγματικό βούτυρο, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων και η μεγαλύτερη είναι τα συστατικά τους.
Το βούτυρο είναι ένα υποπροϊόν γάλακτος , συνήθως από αγελάδες. Η ανάμειξη της κρέμας αποβουτυρωμένη από γάλα, δημιουργεί ένα πλούσιο, ημιστερεό γαλάκτωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπος στο ψήσιμο και το μαγείρεμα, ως καρύκευμα ή ως άλειμμα. Αν και έχει υιοθετηθεί από τις κουζίνες σε όλο τον κόσμο, το βούτυρο έχει γίνει αμφισβητηθεί πολλάκις για το εάν κάνει καλό ή όχι στην υγεία. Αν και αποτελεί πηγή ασβεστίου και βιταμινών, το βούτυρο περιέχει υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών τα οποία αυξάνουν τη χοληστερόλη.
Υπάρχουν σαφείς απαντήσεις;
Η μαργαρίνη κυκλοφορεί συχνά ως υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές και δεν δίνει σαφή απάντηση στο ερώτημα για το ποιο είναι πιο υγιεινό η μαργαρίνη ή το βούτυρο. Γενικά, η λέξη μαργαρίνη μπορεί να περιγράψει οποιοδήποτε υποκατάστατο βουτύρου. Η πρώτη μαργαρίνη που παρασκευάστηκε ήταν κάθε άλλο παρά ευεργετική για την υγεία. Ο Γάλλος χημικός Hippolyte Mège-Mouriès δημιούργησε για πρώτη φορά μαργαρίνη όταν ο Ναπολέοντας προσέφερε ανταμοιβή σε όποιον ανακάλυπτε ένας φθηνό υποκατάστατο βουτύρου, για τους στρατιώτες στις εκστρατείες του.
Οι σημερινές μαργαρίνες χαρακτηρίζονται ως vegan σήμερα, αν και μερικές από αυτές περιέχουν γάλα. Τα κύρια συστατικά που βρίσκονται σε ένα συνηθισμένο κουτάκι μαργαρίνης είναι φυτικό έλαιο, όπως λάδι ελιάς, έλαιο κανόλας, φοινικέλαιο και λάδι σόγιας, νερό, αλάτι και γαλακτωματοποιητές. Νομικά, η μαργαρίνη πρέπει να έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά 80% – το ίδιο ποσοστό ισχύει και στο βούτυρο από γάλα. Οτιδήποτε λιγότερο θα το έκανε ένα απλό spread. Αυτό σημαίνει ότι η μαργαρίνη δεν είναι χαμηλότερη σε λιπαρά σε σύγκριση με το βούτυρο, αλλά διαφέρουν οι τύποι των λιπαρών που περιέχουν. Το κορεσμένο λίπος σχετίζεται με τη ζωική πρωτεΐνη και είναι πιο διαδεδομένο στο βούτυρο. Η διαδικασία παρασκευής μαργαρίνης είναι γνωστή ως υδρογόνωση και είναι πιο πιθανό να περιέχει τρανς λιπαρά , τα οποία μπορεί να υπάρχουν στα φυτικά έλαια που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία για να παραμένουν στερεά και να μην λιώνουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τέτοια λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρανς λιπαρά-τα οποία περιέχει η μαργαρίνη-αυξάνουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη και μειώνουν τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) ή «καλή» χοληστερόλη. Ως εκ τούτου, η μαργαρίνη απέκτησε τη φήμη ότι περιέχει μια επιβλαβή χημικά.
Τα τεχνητά τρανς λιπαρά έχουν καταργηθεί σταδιακά από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων τελευταία χρόνια, οπότε η κατανάλωσή τους μέσω της μαργαρίνης δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα γιατί δεν υφίσταται ή τουλάχιστον δεν πρέπει να υπάρχει.
Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή δεν τρώτε ζωικά προϊόντα, η vegan μαργαρίνη μπορεί να είναι μια εξαιρετική αντικατάσταση του βουτύρου στη διατροφή σας. Αλλά αν η υγεία είναι το κύριο μέλημά σας, φροντίστε να ελέγξετε τις πληροφορίες στο πίσω μέρος του κουτιού καθώς και την ετικέτα στο μπροστινό μέρος.
Ποιο είναι πιο υγιεινό η μαργαρίνη ή το βούτυρο;
Εν κατακλείδι, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να συμφωνήσουν και να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, για το ποιο προϊόν είναι καλύτερο να βάζετε στο τοστ σας. Το βούτυρο μπορεί να περιέχει πιο επιβλαβή λίπη, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Και επειδή τα συστατικά της μαργαρίνης μπορεί να ποικίλλουν τόσο πολύ, είναι δύσκολο να αποδώσουμε μια υγιή ετικέτα σε ολόκληρη την κατηγορία. Και τελικά, η απόφαση για το ποια επιλογή είναι καλύτερη, το βούτυρο ή η μαργαρίνη εξαρτάται από τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.