Ο ρόλος της κρεατίνης σε σωματικά δραστήριες γυναίκες
Η χρήση της κρεατίνης ως συμπληρώματος διατροφής είναι ευρέως διαδεδομένη. Η κρεατίνη είναι ένα συμπλήρωμα ευρέως γνωστό στους ασκούμενους ερασιτέχνες και τους αθλητές, παραμένει στις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις αθλητικών συμπληρωμάτων και μελέτες να υποδηλώνουν ότι μεταξύ 15 και 40% των αθλητών λαμβάνουν συμπληρώματα κρεατίνης. Ωστόσο, το αναφερόμενο όφελος απόδοσης έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό μόνο σε ανδρικούς πληθυσμούς. Στόχος μελέτης Αυστραλών επιστημόνων τριών Πανεπιστημίων, ήταν να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της κρεατίνης στη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση σε δραστήριες γυναίκες. Ένας δευτερεύων στόχος ήταν να αξιολογηθεί η ποιότητα της έρευνας σε αυτόν τον τομέα.
Αναζητήθηκαν πέντε βάσεις δεδομένων από την παλαιότερη καταγραφή έως τον Ιούλιο του 2024. Οι επιλέξιμες μελέτες χρησιμοποίησαν συμπληρωματική κρεατίνη ως παρέμβαση σε σωματικά δραστήριες γυναίκες συμμετέχουσες και ανέφεραν ένα αποτέλεσμα σχετιζόμενο με την απόδοση στην άσκηση. Τα αποτελέσματα απόδοσης κατηγοριοποιήθηκαν ως δύναμη/ισχύς, αναερόβια ή αερόβια. Από τα 10.563 αρχεία που εντοπίστηκαν, συμπεριλήφθηκαν 27 μελέτες. Οι παρεμβάσεις κρεατίνης κυμαίνονταν από πέντε ημέρες έως 12 εβδομάδες και περιελάμβαναν μια σειρά από στρατηγικές δοσολογίας.
Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, 3/11 μελέτες έδειξαν βελτίωση στα αποτελέσματα δύναμης/ισχύος, 4/17 έδειξαν βελτίωση στα αναερόβια αποτελέσματα και 1/5 έδειξε βελτίωση στα αερόβια αποτελέσματα. Παρόλο που αναφέρθηκαν ορισμένα οφέλη, οι περισσότερες μελέτες δεν έδειξαν βελτίωση στην απόδοση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον η ετερογένεια στα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, στις δοκιμασίες απόδοσης, στην παρέμβαση με κρεατίνη, η ανεπαρκής εξέταση των μοναδικών φυσιολογικών χαρακτηριστικών των γυναικών και η συνολικά μικρή βάση στοιχείων, περιορίζουν την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς η συμπλήρωση κρεατίνης επηρεάζει τη σωματική απόδοση σε ενεργές γυναίκες.