Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ταυρίνη: Είναι τελικά το απόλυτο “αμινοξύ ενέργειας”;

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΤαυρίνη: Είναι τελικά το απόλυτο "αμινοξύ ενέργειας";
spot_img

Η ταυρίνη έχει επαινεθεί ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Το υποστηρίζει όμως η επιστήμη;

Σε αντίθεση με άλλα αμινοξέα, η ταυρίνη δεν συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεϊνών (οικοδόμηση πρωτεϊνών στο σώμα). Είναι “υπό όρους απαραίτητη”, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί συνήθως να παράγει αρκετή ποσότητα από μόνο του. Αλλά, όταν είμαστε αγχωμένοι ή άρρωστοι, μπορεί να χρειαζόμαστε επιπλέον.

Τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή είναι κορυφαίες πηγές, αλλά μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε μορφή συμπληρωμάτων, καθώς προστίθεται επίσης σε ορισμένα ενεργειακά ποτά.

Οφέλη της ταυρίνης για την υγεία

Οι επαγγελματίες διατροφής και άσκησης πιστεύουν ότι η ταυρίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως εργογόνο βοήθημα, που ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να μεγιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας και να βελτιώσει την απόδοση. Έχει επίσης προταθεί ότι η ταυρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει με τον μυϊκό πόνο και την αποκατάσταση μετά την άσκηση, ως αντιοξειδωτικό. Όμως αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αρκετά αμφιλεγόμενοι.

Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ικανότητες της ταυρίνης θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου, περιορίζοντας τη φλεγμονή και ενδεχομένως μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Μπορεί η ταυρίνη να βελτιώσει την αθλητική απόδοση;

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ταυρίνης έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την καρδιακή λειτουργία και να βοηθήσουν τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να ασκηθούν. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pharmacology, υποστηρίζει ότι η ταυρίνη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Σε δοκιμή σε διαβητικούς τύπου 2, η λήψη 3g ταυρίνης την ημέρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή μετά από οκτώ εβδομάδες. Η ανδρική αναπαραγωγική υγεία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί, καθώς η ταυρίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ.

Όσον αφορά την ενίσχυση της απόδοσής στο γυμναστήριο, υπάρχουν λίγες μεν, αλλά υποσχόμενες έρευνες. Μια μετα-ανάλυση του 2018 από 10 άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Sports Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δόση από 1g έως 6g την ημέρα που λαμβάνεται για έως και δύο εβδομάδες “βελτίωσε τη συνολική απόδοση αντοχής”, ενώ μια μικρή μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να μειώσει μερικά δευτερόλεπτα από τον χρόνο των δρομέων σε αγώνες.

Τα… όχι τόσο ενθαρρυντικά νέα για τη ταυρίνη

Συνολικά, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να εδραιωθεί η θέση της ταυρίνης ως απαραίτητο μέσο βελτίωσης της απόδοσης. Για κάθε μελέτη που υποδηλώνει κάποιο όφελος, υπάρχουν αρκετές που δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Επίσης δε θα σκοτώσει το “μυϊκό κάματο” σας. Έρευνα που έγινε σε “απροπόνητους” άνδρες διαπίστωσε ότι η λήψη ταυρίνης για τρεις εβδομάδες πριν από την έντονη άσκηση δεν είχε καμία επίδραση στη φλεγμονή.

Πόση ταυρίνη χρειαζόμαστε;

Χρειαζόμαστε μόνο σχετικά μικρές ποσότητες ταυρίνης. Το σώμα μας την παράγει, και επιπλέον βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα ταυρίνης, αλλά η έλλειψη εξακολουθεί να είναι απίθανη.

Η ποσότητα ταυρίνης που θα πάρετε θα ποικίλλει επίσης ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη συνολική σας υγεία. Αν επιλέξετε να λάβετε ταυρίνη ως συμπλήρωμα, επιλέξτε μια εύχρηστη μορφή κάψουλας και πάρτε την με άδειο στομάχι για αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα. Η λήψη έως και 3g ταυρίνης ημερησίως θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αν παίρνετε φάρμακα, επικοινωνήστε με τον παθολόγο σας, ή έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μούχλα του μπλε τυριού που προστατεύει από τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο σύνθεσης μιας ένωσης του μπλε τυριού που έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα