Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ετικέτες τροφίμων: Άλλο το αλάτι και άλλο το νάτριο!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕτικέτες τροφίμων: Άλλο το αλάτι και άλλο το νάτριο!
spot_img

Πρακτικές οδηγίες για να διαβάζετε σωστά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι

Το νάτριο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Το σώμα μας χρειάζεται νάτριο για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων. Βοηθά επίσης να διατηρήσει τα σωματικά υγρά σε ισορροπία. Τα περισσότερα επιτραπέζια άλατα παρασκευάζονται από χλωριούχο νάτριο. Έτσι, το αλάτι που χρησιμοποιείται κατά την προετοιμασία ή τον αρωματισμό των τροφίμων συνήθως περιέχει νάτριο. Στις ΗΠΑ στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφεται η ποσότητα νατρίου αλλά στην ΕΕ είναι πιο συνηθισμένο να αναγράφεται η ποσότητα αλατιού.

Το αλάτι λοιπόν δεν είναι νάτριο, ούτε και το νάτριο αλάτι. Ένας σαφής τρόπος για να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ τους είναι πως το νάτριο είναι αυτό που βρίσκεται στα τρόφιμα – ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, ενώ το αλάτι είναι αυτό που προσθέτουμε στο φαγητό μας. Το αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Και στην πραγματικότητα, είναι το νάτριο που είναι πραγματικά επιζήμιο για την υγεία.

Διευκρινίζουμε λοιπόν πως το αλάτι ΔΕΝ είναι νάτριο, όπως είπαμε παραπάνω, αλλά περιέχει υψηλό ποσοστό νατρίου. Για παράδειγμα, το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι περιέχει περίπου 40% νάτριο. Πολλοί καταναλωτές λοιπόν, δεν συνειδητοποιούν ότι το νάτριο είναι μέρος του αλατιού και γι’ αυτό το αγνοούν όταν ελέγχουν μια ετικέτα τροφίμων.

Όταν λοιπόν διαβάζουμε σε μία ετικέτα τροφίμου ότι περιέχει νάτριο αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για αλάτι. Τα περισσότερα τρόφιμα θα δείχνουν την ποσότητα αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, αλλά δεν δείχνουν όλα αυτά τα ποσά τόσο για αλάτι όσο και για νάτριο. Ορισμένα τρόφιμα επίσης μπορεί να αναγράφουν μόνο περιεκτικότητα σε νάτριο ενώ άλλα μόνο την περιεκτικότητα σε αλάτι.

Σημείωση: Να ξέρετε ότι το νάτριο έχει διαφορετικά ονόματα. Ονομάζεται επίσης γλουταμινικό νάτριο (MSG), κιτρικό νάτριο, αλγινικό νάτριο και φωσφορικό νάτριο.

Πώς λοιπόν μπορείτε να υπολογίσετε τα επίπεδα νατρίου και αλατιού στα τρόφιμα;

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να πολλαπλασιάσετε την ποσότητα νατρίου σε ένα τρόφιμο επί 2,5. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει 2 γραμμάρια νατρίου τότε θα περιέχει 5 γραμμάρια αλάτι: 2 γραμμάρια νατρίου x 2,5 = 5 γραμμάρια αλάτι (συνολικά)

Για τη μετατροπή του αλατιού σε νάτριο : διαιρούμε τα γραμμάρια του αλατιού με το 2.5. Το αποτέλεσμα δίνει γραμμάρια νατρίου.

Αυτή η μαθηματική πράξη θα σας δώσει και τα επίπεδα αλατιού και την ποσότητα νατρίου που εμπεριέχει το τρόφιμο.

Να θυμάστε πάντα ότι το πολύ νάτριο μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με το πολύ αλάτι. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται λίγο νάτριο και αλάτι, καθώς βοηθούν στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο σώμα, αλλά πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πάρα πολύ αλάτι και συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να εξετάζουμε ποια είναι η περιεκτικότητα σε αλάτι (και νάτριο) πριν από την αγορά.

Η υποχρέωση των παραγωγών τροφίμων

Όταν ένα προϊόν αναφέρει την επισήμανση “Προϊόν χαμηλό σε νάτριο ή low sodium” εννοεί προϊόν με λιγότερο από 0,14 γραμμάρια νατρίου ανά μερίδα.
“Προϊόν πολύ χαμηλό σε νάτριο ή very low sodium” εννοεί προϊόν με λιγότερο 0,35 γραμμάρια νατρίου ανά μερίδα.
Προϊόν ελεύθερο από νάτριο ή sodium free ή salt free” εννοεί προϊόν με λιγότερο από 0,05 γραμμάρια νατρίου ανά μερίδα.

Εάν δυσκολεύεστε να μην προσθέσετε αλάτι στο φαγητό σας, σκεφτείτε μια εναλλακτική λύση όπως το αλάτι υποκατάστατου νατρίου. Αυτό φαίνεται και έχει ίδια γεύση με το αλάτι, αλλά περιέχει κάλιο αντί για νάτριο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν όμως και άλλες απλές λύσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Όσο για την μείωση νατρίου ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώτε σπιτικά γεύματα.

Αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού αλλά σας αρέσει να καρυκεύετε το φαγητό σας, τότε τα φρέσκα βότανα, ο χυμός λεμονιού, το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι, αποτελούν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο