Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι να κάνετε αν το φαγητό σας γίνει έμμονη ιδέα

ΑρχικήPicksNews LineΤι να κάνετε αν το φαγητό σας γίνει έμμονη ιδέα
spot_img

Μερικές φορές οι σκέψεις για το φαγητό μπορεί να γίνουν πολύ έντονες μέχρι και εμμονικές, αλλά υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να οδηγήσουν το μυαλό σε άλλες κατευθύνσεις ώστε να αποφύγετε περιττές θερμίδες

Το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωση, επομένως είναι φυσιολογικό να βρίσκεται στο μυαλό μας αρκετά συχνά.  Ωστόσο, μερικές φορές οι σκέψεις για το φαγητό μπορεί να γίνουν πολύ έντονες μέχρι και εμμονικές, κάτι που υποδεικνύει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Αν ταυτίζεστε με αυτό, να ξέρετε ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε στη διαχείριση αυτών των σκέψεων! Σίγουρα, η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση διαταραχών που αφορούν τη διατροφή και το φαγητό. Αλλά αν δεν μπορείτε ακόμα να το αντέξετε οικονομικά ή αν δεν το έχετε πάρει απόφαση, οι παρακάτω συμβουλές θα αποτελέσουν μια καλή πρώτη διαχείριση του προβλήματος.

Να τρώτε όσο χρειάζεται το σώμα σας

Το να σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό είναι συχνά ένδειξη ότι δεν τρώτε αρκετά! Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα. Με την αύξηση της δημοτικότητας ορισμένων διαιτών, έχει δοθεί λανθασμένα η εντύπωση πως οι δίαιτες πρέπει να μας κάνουν να πεινάμε. Όχι. Η πείνα δεν είναι τρόπος να χάσει κανείς κιλά, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Να ακούτε το σώμα σας και να μάθετε να ξεχωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής πείνας και της λαιμαργίας.

Μην αποκλείεται σημαντικές ομάδες τροφών

Μερικές φορές μπορεί να παίρνουμε αρκετές θερμίδες, αλλά παραλείπουμε ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε στέρηση. Στην πραγματικότητα, όμως,  έρευνες δείχνουν ότι η υποκατανάλωση ή αντίστοιχα ο περιορισμός των θερμίδων ή και η διακοπή ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική υπερκατανάλωση. Για παράδειγμα, αν επιλέξει κανείς να τρώει αποκλειστικά  πρωτεΐνες και λαχανικά, μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται πιο συχνά υδατάνθρακες, ψωμί και λιπαρές τροφές. Και επειδή όλα αυτά είναι εξίσου απαραίτητα για τον οργανισμό, η λύση είναι να πετύχει κανείς μια υγιεινή διατροφή, τρώγοντας ισορροπημένα και όσο χρειάζεται ο οργανισμός από όλα τα είδη.

 Αναγνωρίστε τι σας κάνει να σκέφτεστε το φαγητό

Παράγοντες όπως το άγχος και η στεναχώρια μπορούν να έχουν και διατροφικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, είτε με το να προκαλούν διάθεση για συγκεκριμένα λιπαρά φαγητά είτε με το να δημιουργούν πλασματική πείνα, φέρνοντας το φαγητό στο μπροστινό μέρος του μυαλού.  Αφιερώστε χρόνο για να προσδιορίσετε τις καταστάσεις ή τις περιστάσεις που σας κάνουν να θέλετε να σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό και αντιμετωπίστε το πρόβλημα από τη ρίζα του. Δεν φταίμε εμείς για όσα πηγαίνουν άσχημα στη ζωή μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε το πώς αυτά μας επηρεάζουν.  Αφού βρείτε τι είναι αυτό που κάνει τις σκέψεις σας να περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, χρησιμοποιείστε τεχνικές απόσπασης της προσοχής σας από αυτό. Τηλεφωνήστε σε κάποιον δικό σας άνθρωπό ή απασχολήστε τον εαυτό σας με κάτι που σας αρέσει. Αν αυτά δεν λειτουργήσουν απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία για πρόσθετη υποστήριξη.

Σπάστε τον κύκλο της ντροπής και της ενοχής

Δεν είναι ανάγκη να αισθάνεστε άσχημα όταν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Ούτε αν κάποια στιγμή το παρακάνετε. Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα Food Insight, αυτά τα ενοχικά συναισθήματα μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα. Οπότε αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή σκέφτεται συχνά το φαγητό, ζητήστε βοήθεια. Δεν είστε μόνοι.

Στην πραγματικότητα το να ζητήσει κανείς βοήθεια από έναν ειδικό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς πρέπει να έχει φτάσει σε ένα σημείο αποδοχής του προβλήματος. Αλλά ένας ειδικός θα μπορέσει να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά στο να ξεφορτωθείτε αυτές τις σκέψεις που ορίζουν τη σχέση σας με το φαγητό και να σας δώσει κατευθυντήριες γραμμές για μια υγιή διατροφική ρουτίνα. Μη φοβάστε να ζητήσετε, λοιπόν, τη βοήθειά τους. Άλλωστε, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια κάποιες φορές. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο