Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eπιστήμονες ανακάλυψαν το συστατικό που ευθύνεται για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καστανού ρυζιού

ΑρχικήΕπιστήμηEπιστήμονες ανακάλυψαν το συστατικό που ευθύνεται για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καστανού ρυζιού
spot_img

Ποια είναι η χημεία πίσω από τα αντιοξειδωτικά του καστανού ρυζιού;

Οι ασιατικές δίαιτες χαρακτηρίζουν το ρύζι ως βασικό δημητριακό, συμβάλλοντας σχεδόν στο 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης ρυζιού. Το καστανό ρύζι, ειδικότερα, είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά και για το ότι αποτελεί ένα ιδανικό είδος υδατάνθρακα για ανθρώπους που κάνουν ειδικές δίαιτες.

Τα μέχρι πρότινος γνωστά οφέλη του καστανού ρυζιού, όπως προέκυψαν από παλαιότερες μελέτες, είναι η ιδιότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη και το σωματικό βάρος, να καταστέλλει τη φλεγμονή, καθώς και η αντιοξειδωτική του δράση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Yoshimasa Nakamura από το Graduate School of Environmental and Life Science του Πανεπιστημίου Okayama της Ιαπωνίας, ερευνητές εντόπισαν το φερουλικό κυκλοαρτενύλιο (CAF) ως την κύρια «κυτταροπροστατευτική» ένωση στο καστανό ρύζι.

Σύμφωνα με τον Nakamura, το CAF είναι μια μοναδική ένωση λόγω της υβριδικής δομής που διαθέτει. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «το CAF είναι μια υβριδική ένωση πολυφαινόλης και φυτοστερόλης και αναμένεται να είναι μια ισχυρή βιοδραστική ουσία με διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτική δράση και να μπορεί να μειώνει το λίπος στο αίμα».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του CAF, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από το στρες που προκαλείται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη σε μεγάλες ποσότητες.

Επιπλέον, κατά την έρευνα των επιστημόνων, το CAF παρείχε μεγαλύτερη προστασία από το στρες που προκαλείται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε σύγκριση με την άλφα-τοκοφερόλη και τη γάμμα-τοκοφερόλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, η ποσότητα CAF σε ολόκληρο τον κόκκο του καστανού ρυζιού είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων που βρίσκονται στο καστανό ρύζι.

Οι ερευνητές διερεύνησαν περαιτέρω αυτόν τον μηχανισμό δράσης μέσω πειραμάτων όπου ο αποκλεισμός της δραστηριότητας του HO-1 χρησιμοποιώντας αναστολείς μείωσε σημαντικά την αντιοξειδωτική δράση του CAF. Η υψηλή αφθονία και ο μοναδικός μηχανισμός δράσης είναι απόδειξη ότι το CAF είναι το κύριο αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στο καστανό ρύζι.

Μέσω αυτής της μελέτης, οι ερευνητές όχι μόνο αποκάλυψαν το μυστικό για τα οφέλη για την υγεία του καστανού ρυζιού, αλλά επίσης ανακάλυψαν το συστατικό που ευθύνεται κυρίως για αυτά τα οφέλη. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση του CAF για την ανάπτυξη καλύτερων νέων  και πιο λειτουργικών συμπληρωμάτων και προϊόντων διατροφής που εστιάζονται στην υγεία των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα