Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Fogging με λιβάνι σε γραμμές παραγωγής τροφίμων; Και όμως…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFogging με λιβάνι σε γραμμές παραγωγής τροφίμων; Και όμως…
spot_img

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη το έλαιο και ο καπνός από λιβάνι, αναστέλλουν τη δράση παθογόνων και αερομεταφερόμενων μικροβίων.

Λιβάνι (στα λατινικά olibanum) ονομάζεται η αρωματική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Βοσβελία η ιερή (επιστημονική ονομασία: Boswellia sacra), που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία. Επειδή όταν καίγεται αναδύει άρωμα, έχει χρησιμοποιηθεί ως θυμίαμα από τα παλαιότατα χρόνια για λατρευτικούς αλλά και για κοσμικούς σκοπούς, και του έχει αποδοθεί συμβολή στην πνευματική ανάταση . Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, και διαφορετικές φόρμουλες λιβανιού παρασκευάζονται και χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς πολιτισμούς για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Οι Ινδοί έχουν αναφέρει τις ευεργετικές ικανότητες του λιβανιού πριν από 5000 χρόνια, όταν η σκόνη και τα εκχυλίσματα του B. serrata χρησιμοποιήθηκαν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Το λιβάνι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη, του χρόνιου βήχα, της λευχαιμίας και των καρκίνων του ήπατος και του παχέος εντέρου. Το θυμίαμα καίγεται για να δημιουργήσει μια ευχάριστη μυρωδιά καθώς και για λόγους υγιεινής καθώς πιστεύεται ότι απωθεί τα κουνούπια, τις μύγες και τις μέλισσες. Στην Αιθιοπία μάλιστα, τα δοχεία νερού και γάλακτος απολυμαίνονται με καπνό λιβανιού…

Τώρα ερευνητές ανέλυσαν και την δράση του, κατά παθογόνων και αερομεταφερόμενων μικροβίων με στόχο να ελεγχθεί και να συγκριθεί η ικανότητα δύο ποιοτήτων (Hojari και Sha’bi) λιβανέλαιου, να αδρανοποιούν τροφιμογενείς μικροοργανισμούς, να καθορίσουν την ελάχιστη ανασταλτική τους συγκέντρωση και τις ελάχιστες βακτηριοκτόνες/μυκητοκτόνες συγκεντρώσεις.

Επειδή ο αέρας μπορεί να είναι πηγή παθογόνων μικροβίων ή μικροβίων που αλλοιώνουν τα τρόφιμα, η απενεργοποίηση των μικροβίων που μεταφέρονται με τον αέρα είναι απαραίτητη σε περιβάλλοντα όπως οι περιοχές παραγωγής τροφίμων. Σε τέτοιες εγκαταστάσεις το fogging, συμβάλλει στη διατήρηση υψηλού επιπέδου καθαριότητας σε όλο το περιβάλλον παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων περιοχών, διανέμοντας το απολυμαντικό στον αέρα με ψεκασμό. Οι απρόσιτες επιφάνειες που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα έχουν την ικανότητα να φιλοξενούν βακτήρια που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε όλη την εγκατάσταση και δεν πρέπει να παραβλέπονται κατά τον εντοπισμό σημείων ελέγχου. 

Αυτή η μελέτη διερεύνησε την αντιμικροβιακή δράση και τη χημεία των αποσταγμένων με ατμό ελαίων λιβανιού ποιοτήτων Hojari και Sha’bi καθώς και τη δράση του καπνού του λιβανιού, κατά του Staphylococcus aureusBacillusspp., Escherichia coliPseudomonas aeruginosaSaccharomyces cerevisiaeCandida albicans , Aspergillus flavus , Aspergillus ochraceusAspergillus nigerPenicillium και Alternasoliu.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος “Νέες εξελίξεις στη διαχείριση και τον χαρακτηρισμό των ζωονοσογόνων παθογόνων σε τρόφιμα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων”.

Τα μικρόβια εκτέθηκαν στον καπνό του λιβανιού για να ελεγχθεί η ευαισθησία τους σε αυτόν. Η μελέτη έδειξε πως τα έλαια Hojari και Sha’bi είχαν ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή δράση. Ο καπνός είχε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά του S. aureus , E. coli και των αερομεταφερόμενων βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μούχλας, με μέγιστη αναστολή 100%. Συμπέρασμα της μελέτης είναι πως τα έλαια και ο καπνός λιβανιού Hojari και Sha’bi είχαν σημαντική αντιμικροβιακή δράση που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον έλεγχο των παθογόνων μικροβίων. Να σημειωθεί όμως πως, όπως αναφέρει και η μελέτη, το λιβάνι περιέχει λεπτά στερεά σωματίδια που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ατόμων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο