Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλοκαίρι: Μήπως είναι κακό να τρώμε παγάκια;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΚαλοκαίρι: Μήπως είναι κακό να τρώμε παγάκια;
spot_img

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης πάγου και ποιες οι παρενέργειες – Τι είναι η διαταραχή της παγοφαγίας

Δεν είναι λίγοι όσοι τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες μασάνε πάγο για να δροσιστούν. Και δεν υπάρχει τίποτα τόσο αναζωογονητικό όσο το να μασήσετε μερικά κομμάτια πάγου μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, διότι η κατανάλωση πάγου και οτιδήποτε κρύου έχει τη δυνατότητα να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος. Πόσο καλή ή πόσο επιβλαβής είναι όμως, αυτή η μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε το αφόρητο κύμα καύσωνα;

Τα οφέλη της κατανάλωσης πάγου

Τα οφέλη από την κατανάλωση πάγου είναι παρόμοια με τα οφέλη από το κρύο πόσιμο νερό. Δεδομένου ότι ο πάγος είναι απλώς παγωμένο νερό, δεν προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία σας. Εφόσον χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή τρόπο κατά την κατανάλωση τους, μπορεί να είναι ένας καλός εναλλακτικός τρόπος για να δροσιστείτε και να πάρετε επιπλέον υγρά στη διατροφή σας. Η κατανάλωση πάγου λοιπόν, μπορεί να σας κρατήσει ενυδατωμένους και δροσερούς. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες επιπλοκές στην υγεία ή να εκδηλωθεί ως σύμπτωμα μιας υποκείμενης διαταραχής.

Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες το νερό ακόμα και με τη μορφή πάγου, βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση όχι μόνο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος αλλά έχει και αρνητικό, δυνητικά θανατηφόρο, αντίκτυπο στην υγεία. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νωθροί ή και να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας.

 Αν και δεν είναι τόσο γρήγορο ή αποτελεσματικό όσο το πόσιμο νερό, το μάσημα πάγου μπορεί να σας κρατήσει ενυδατωμένους, ειδικά όταν δεν πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού.

Επιπλέον όταν είστε άρρωστοι, το πιπίλισμα πάγου μπορεί να ανακουφίσει την ξηροστομία χωρίς να προκαλεί ναυτία όπως το νερό.

Παρενέργειες της κατανάλωσης πάγου

Κίνδυνος πνιγμού

Αν και ο πάγος είναι γενικά ασφαλής, καθώς είναι απλώς παγωμένο νερό, μπορεί να οδηγήσει ή να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Το πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα ή επιπλοκή είναι η πιθανότητα πνιγμού στον πάγο που μασάτε. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να μασάτε μικρά (σπασμένα) παγάκια ή δαχτυλίδια πάγου που έχουν τρύπες στο κέντρο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πνιγμό.

Οδοντιατρικά προβλήματα

Εάν μασάτε συχνά πάγο, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια οδοντιατρικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση , ο πάγος είναι ένα από τα πολλά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να μασάτε.

Τα δόντια μας δεν είναι φτιαγμένα για τη φθορά που προκαλείται από την κατανάλωση πάγου κάθε μέρα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να καταστρέψετε το σμάλτο στα δόντια σας. Το σμάλτο είναι το ισχυρότερο μέρος των δοντιών. Αποτελεί το εξωτερικό στρώμα κάθε δοντιού και προστατεύει τα εσωτερικά στρώματα από τη φθορά και τη βλάβη. Όταν το σμάλτο διαβρώνεται, τα δόντια μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε ζεστές και κρύες τροφές. Γενικά ο κίνδυνος να χαλάσουν τα δόντια από μάσημα πάγου, αυξάνεται σημαντικά.

Παγοφαγία

Το να τρώτε παγάκια μπορεί να είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του σκύλου σας, αλλά για εσάς θα μπορούσε να υποδηλώνει υποκείμενο νόσημα. Παγοφαγία είναι το όνομα της ιατρικής κατάστασης που σημαίνει καταναγκαστική κατανάλωση πάγου.

Η λαχτάρα για πάγο μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής ανεπάρκειας ή διατροφικής διαταραχής. Μπορεί ακόμη και να βλάψει την ποιότητα της ζωής σας.

Τι προκαλεί τους ανθρώπους να λαχταρούν πάγο;

Αρκετές καταστάσεις (εκτός της μεγάλης ζέστης) μπορεί να κάνουν ακατανίκητη τη λαχτάρα για πάγο. Τέτοιες καταστάσεις είναι:

Σιδηροπενική αναιμία

Η καταναγκαστική κατανάλωση πάγου συχνά σχετίζεται με έναν κοινό τύπο αναιμίας που ονομάζεται αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Η αναιμία εμφανίζεται όταν το αίμα σας δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η δουλειά των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματός σας. Χωρίς αυτό το οξυγόνο, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και δύσπνοια.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το μάσημα πάγου προκαλεί μια επίδραση σε άτομα με αναιμία από έλλειψη σιδήρου που στέλνει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο. Περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο σημαίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Επειδή ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει να στερείται οξυγόνου, αυτή η αύξηση οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση και διαύγεια σκέψης.

Οι ερευνητές επικαλέστηκαν μια μικρή μελέτη στην οποία δόθηκε στους συμμετέχοντες μια δοκιμή πριν και μετά την κατανάλωση πάγου. Οι συμμετέχοντες με αναιμία τα πήγαν πολύ καλύτερα αφού έφαγαν πάγο. Οι συμμετέχοντες χωρίς αναιμία δεν επηρεάστηκαν.

Η Pica και οι… φίλοι της

Η Pica είναι μια διατροφική διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν καταναγκαστικά ένα ή περισσότερα είδη μη τροφίμων, όπως πάγο, πηλό, χαρτί, τέφρα ή βρωμιά. Η Παγοφαγία είναι μία υποκατηγορία Pica. Περιλαμβάνει καταναγκαστική κατανάλωση πάγου, χιονιού ή παγωμένου νερού.

Τα άτομα με Pica δεν αναγκάζονται να τρώνε πάγο εξαιτίας μιας σωματικής διαταραχής όπως η αναιμία. Αντίθετα, είναι μια ψυχική διαταραχή. Η Pica εμφανίζεται συχνά παράλληλα με άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις και διανοητικές αναπηρίες. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Pica είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία επιπλοκών, πολλές από αυτές σε ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ ο πάγος δεν θα προκαλέσει εσωτερική ζημιά, άλλα μη τρόφιμα μπορούν. Εάν κάποιος έχει παγοφαγία, μπορεί να αναγκαστεί να φάει και άλλες ουσίες.

Πώς διαγιγνώσκεται η αιτία της λαχτάρας πάγου;

Εάν λαχταράτε και καταναλώνετε καταναγκαστικά πάγο για περισσότερο από ένα μήνα, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εάν είστε έγκυος, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας για να κάνετε αιμοληψία. Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ξεκινήστε πηγαίνοντας στον οικογενειακό σας γιατρό και εξηγήστε τα συμπτώματά σας. Πείτε τους αν είχατε ποτέ όρεξη να φάτε οτιδήποτε άλλο ασυνήθιστο εκτός από πάγο.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πόθοι για πάγο;

Εάν έχετε έντονη λαχτάρα για πάγο, πρέπει να μάθετε γιατί. Εάν έχετε αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, τα συμπληρώματα σιδήρου θα πρέπει να σας απαλλάξουν από την επιθυμία σας σχεδόν αμέσως.

Εάν πάσχετε από pica, η θεραπεία μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η θεραπεία μέσω συνεδριών με ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει,  ειδικά όταν συνδυάζεται με αντικαταθλιπτικά και φάρμακα κατά του άγχους.

Συμπέρασμα

Αν και η κατανάλωση πάγου μας βοηθάει παροδικά στην αντιμετώπιση της ζέστης, η καταναγκαστική μάσηση πάγου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη ζωή σας. Κλείστε ένα ραντεβού με γιατρό,  για να μάθετε τον λόγο για τον οποίο λαχταράτε συνεχώς να φάτε ή να πιπιλίσετε πάγο. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε την αιτία της επιθυμίας σας και να ξεκινήσετε θεραπεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα