Οι σπόροι παπαρούνας λαμβάνονται από την οπιούχο παπαρούνα (μήκων η υπνοφόρος, Papaver somniferum L.).
Το φυτό αυτό περιέχει αλκαλοειδή του οπίου, όπως η μορφίνη και η κωδεΐνη. Οι σπόροι της παπαρούνας δεν περιέχουν αλκαλοειδή του οπίου ή τα περιέχουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά μπορεί να μολυνθούν με αλκαλοειδή ως αποτέλεσμα βλάβης που προξενούν τα έντομα, ή μέσω εξωτερικής μόλυνσης των σπόρων κατά τη συγκομιδή, όταν τα σωματίδια σκόνης από το άχυρο (συμπεριλαμβανομένου του τοιχώματος της κάψας) επικολλάται στους σπόρους.
Το 2018 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε επικαιροποιημένη επιστημονική γνώμη σχετικά με τα αλκαλοειδή του οπίου στους σπόρους παπαρούνας, στην οποία επιβεβαίωσε τη δόση αναφοράς οξείας έκθεσης (ΔΑΟΕ) των 10 μg μορφίνης/kg σωματικού βάρους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση της κωδεΐνης στα δείγματα σπόρων παπαρούνας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με τη μετατροπή της κωδεΐνης σε ισοδύναμα μορφίνης με συντελεστή 0,2. Ως εκ τούτου, η ΔΑΟΕ είναι ολική ΔΑΟΕ μορφίνης και κωδεΐνης, εκφραζόμενη σε ισοδύναμα μορφίνης. Οι εκτιμήσεις έκθεσης δείχνουν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί υπέρβαση της ολικής ΔΑΟΕ, ιδίως όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ή εάν καταναλώνονται τρόφιμα που περιέχουν μη επεξεργασμένους σπόρους παπαρούνας.
Συνεπώς, ήταν σαφές ότι έπρεπε να καθοριστούν μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τη μορφίνη και την κωδεΐνη, εκφρασμένα σε ισοδύναμα μορφίνης, για τους σπόρους παπαρούνας που διατίθενται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή και για τα προϊόντα αρτοποιίας που περιέχουν σπόρους παπαρούνας ή παράγωγα προϊόντα αυτών. Τα εν λόγω επίπεδα καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη ότι η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα των ακατέργαστων σπόρων παπαρούνας σε αλκαλοειδή κατά 25-100 % στο τελικό προϊόν.
Δεδομένου ότι είναι σκόπιμο για τον παραγωγό προϊόντων αρτοποιίας να διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες, μεταξύ άλλων και για την περιεκτικότητα σε ισοδύναμα μορφίνης, όσον αφορά τους σπόρους παπαρούνας που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε προϊόντα αρτοποιίας, ο προμηθευτής σπόρων παπαρούνας θα πρέπει να παρέχει τις πληροφορίες αυτές στον παραγωγό προϊόντων αρτοποιίας.
Ο νέος κανονισμός (ΕΕ) 2021/2142 της Επιτροπής της 3ης Δεκεμβρίου 2021 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα αλκαλοειδών του οπίου σε ορισμένα τρόφιμα έχει ισχύ άμεσα, και εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022.
Υπάρχει βέβαια πρόβλεψη για τα τρόφιμα του παραρτήματος (Ολόκληροι, τριμμένοι ή αλεσμένοι σπόροι παπαρούνας που διατίθενται στην αγορά για τον τελικό καταναλωτή και Προϊόντα αρτοποιίας που περιέχουν σπόρους παπαρούνας και/ή παράγωγα προϊόντα τους) τα οποία έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία στην αγορά πριν από την 1η Ιουλίου 2022, να μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.
Τα νέα όρια για τα Αλκαλοειδή του οπίου έχουν ως εξής:
Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κανονισμό, πατήστε εδώ