Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όχι στη δαιμονοποίηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, λέει το British Nutrition Foundation

ΑρχικήΝέαΌχι στη δαιμονοποίηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, λέει το British Nutrition Foundation
spot_img

Η επίσημη θέση του British Nutrition Foundation σχετικά με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον FAO, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το σύστημα ταξινόμησης NOVA ομαδοποιεί όλα τα τρόφιμα σύμφωνα με τη φύση, την έκταση και τους σκοπούς των βιομηχανικών διεργασιών στις οποίες υποβάλλονται .

Στις τελευταίες περιλαμβάνουν φυσικές, βιολογικές και χημικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται μετά τον διαχωρισμό των τροφίμων από τη φύση και πριν καταναλωθούν ή αλλιώς γίνουν πιάτα και γεύματα. Με λίγα λόγια, την επεξεργασία τους.

Μία διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των ειδικών στη διατροφή και τα τρόφιμα έγκειται στον ορισμό των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ή διεθνώς UPF.

Ο όρος υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, για όποιον δεν γνωρίζει, είναι αρκετά διευρυμένος και περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα με κακή διατροφική αξία, είναι ενεργειακά πυκνά και πλούσια σε λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Επιπλέον, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με ορισμένες παθήσεις στην υγεία, όπως καρδιακές ασθένειες, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και καρκίνος, βάσει μιας πληθώρας μελετών.

Καθώς η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί με παθήσεις όπως οι προαναφερθείσες, το British Nutrition Foundation υποστηρίζει προσεγγίσεις για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως την αναμόρφωση των συστάσεων των υγειονομικών του κράτους, χωρίς όμως την προτροπή ριζικών μεταβολών της συμπεριφοράς των καταναλωτών, όπως με την παροχή συνταγών.

Βασικές θέσεις του οργανισμού είναι η αποφυγή των ενεργειακώς πυκνών σε θρεπτικά συστατικά διατροφικά πρότυπα, με υψηλή πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα ή αλάτι είναι επιζήμια για την υγεία, σε αντίθεση με τα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, βασισμένα σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, ψάρια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Αλλά αν και η πρώτη κατηγορία εντάσσεται ως επί τω πλείστω στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα,  ο ορισμός μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τροφές, όπως ψωμί ολικής αλέσεως σε φέτες και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε μια οικονομικά προσιτή υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, καθώς και τρόφιμα και ποτά που χρειάζονται για ιατρικούς ή διατροφικούς σκοπούς (π.χ. προϊόντα χωρίς γλουτένη).

Ως εκ τούτου, θεωρεί πως η δαιμονοποίηση όλων των επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει αισθήματα ενοχής και στίγματος σχετικά με τις επιλογές τροφίμων, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόσληψη πιο προσιτών πηγών θρεπτικών συστατικών.

Για αυτό πρέπει να εξεταστεί εάν η αποστολή μηνυμάτων για την αποφυγή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αποθαρρύνει τη βιομηχανία από την αναμόρφωση για τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ των προϊόντων.

Καθώς η επεξεργασία τροφίμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των διαφορετικών UPF για να υποστηριχθούν συμβουλές για πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές, αναφέρει το British Nutrition Foundation.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα