Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: Το Διοξείδιο του τιτανίου εισέρχεται πρώτα στο αίμα μέσω του στόματος

ΑρχικήΕπιστήμηΝέα έρευνα: Το Διοξείδιο του τιτανίου εισέρχεται πρώτα στο αίμα μέσω του στόματος
spot_img

Δικαιώνεται για άλλη μία φορά η ΕΕ που απαγόρευσε τη χρήση του πρόσθετου Ε 171 στα τρόφιμα.

   Σύμφωνα με νέα μελέτη, το διοξείδιο του τιτανίου E171 που χρησιμοποιούνταν ευρέως ως χρώμα που παρείχε το λευκό ή διαφανές στα τρόφιμα, απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και καταστρέφει το DNA των κυττάρων,  σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Taylor&FrancisOnline και αναδημοσιεύτηκε στο Eurekalert. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα, είχαν δείξει πως προκαλεί εμφάνιση προκαρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο, μεταξύ άλλων επιδράσεων στο σώμα. Μόλις καταποθούν, τα νανοσωματίδια συσσωρεύονται στο ήπαρ και τη σπλήνα μετά την απορρόφηση από το έντερο, αλλά και στον πλακούντα, μέχρι να μολύνουν το έμβρυο. 

   Το διοξείδιο του τιτανίου συνήθως το χρησιμοποιούσαν ως χρωστική, σε προϊόντα αρτοποιίας, γλυκίσματα κ.α. Ωστόσο λόγω των παραπάνω κίνδυνων για την υγεία, τον Μάιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε, την απαγόρευσή του ως πρόσθετο σε τρόφιμα, κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου 2022. Δόθηκε μια περίοδο χάριτος για τις επιχειρήσεις που διέθεταν απόθεμα, έως και τις 7 Αυγούστου 2022. Έκτοτε απαγορεύθηκε η δημιουργία προϊόντων με το συγκεκριμένο πρόσθετο στα τρόφιμα.

   Οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει το E171, οδήγησαν τους επιστήμονες από το INRAE να διερευνήσουν περεταίρω άλλους πιθανούς τρόπους έκθεσης του σώματος σε αυτά τα νανοσωματίδια. Έτσι οι ερευνητές σε συνεργασία με το LNE (Laboratoire National de métrologie et d’Essais, Παρίσι), μελέτησαν την απορρόφησή του από την στοματική κοιλότητα. Αρχικά μελέτησαν το πέρασμά τους από το στόμα των χοίρων (ιστολογικά πολύ παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων), στη συνέχεια την επίδραση των νανοσωματιδίων στα ανθρώπινα στοματικά κύτταρα σε καλλιέργεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, in vivo και in vitro (δοκιμές σε ζωντανούς οργανισμούς και μη) αντίστοιχα, οι δοκιμές δείχνουν ότι πράγματι απορροφώνται γρήγορα.

Μόλις απορροφηθούν, καταστρέφουν το DNA των κυττάρων υποβάλλοντάς τα σε οξειδωτικό στρες, επηρεάζοντας την επιβίωση των αναπτυσσόμενων κυττάρων, μια επίδραση που μπορεί να επηρεάσει την ανανέωση του στοματικού επιθηλίου. Αυτά τα αποτελέσματα όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα νανοσωματίδια περνούν από τον στοματικό βλεννογόνο για να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, άρα πολύ πριν την απορρόφησή τους στο έντερο, αλλά επίσης ότι μπορούν να επηρεάσουν την αναγέννηση των κυττάρων μέσα σε αυτόν τον ίδιο βλεννογόνο. Οι Πιθανές δυσμενείς επιδράσεις του πρόσθετου τροφίμων E171 (διοξείδιο του τιτανίου) που σχετίζονται με την τοξικότητα για τα σωματίδια στον άνθρωπο, περιλαμβάνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα