Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πατατάκια: Γιατί βλέπουμε τη σακούλα πάντα μισοάδεια;

ΑρχικήΝέαΠατατάκια: Γιατί βλέπουμε τη σακούλα πάντα μισοάδεια;
spot_img

Ο κενός χώρος στη σακούλα με τα πατατάκια δεν οφείλεται μόνο σε λόγους εξοικονόμησης χρημάτων.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αγοράσετε μια σακούλα με πατατάκια και η μισή να είναι απογοητευτικά άδεια; Σίγουρα πολλές φορές.

Ο πρώτος λόγος που μας έρχεται στο μυαλό για αυτό είναι ότι οι εταιρείες θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Και ενώ πράγματι σε μερικές περιπτώσεις η ποσότητα έχει μειωθεί -όπως έκανε η Doritos πέρσι λόγω πληθωρισμού- υπάρχει και ένας άλλος λόγος που η σακούλα είναι μερικώς άδεια: η λειτουργικότητα.

Πρόκειται για ένα “λειτουργικό slack-fill” και αφορά στην προστασία των τροφίμων από τη συσκευασία. Πώς γίνεται αυτό; Τα πακέτα περιέχουν άζωτο, το οποίο προστατεύει τα πατατάκια από το να θρυμματιστούν εντελώς, ενώ παράλληλα τα διατηρεί φρέσκα και τραγανά.

Σκεφτείτε κάτι σαν ένα “μαξιλάρι” από αέρα, για να κρατά τα πατατάκια ασφαλή κατά τη μεταφορά.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται ένα ελάχιστο μέγεθος συσκευασίας μόνο για να χωρέσει όλη η ετικέτα σε αυτό. Αλλά είναι όλες οι μάρκες ίδιες όσον αφορά στο ποσοστό σε αέρα μέσα στη σακούλα;

Μια έρευνα του 2017 που διεξήχθη στις ΗΠΑ από την CDA Appliances ανακάλυψε σημαντική διαφορά στην ποσότητα αέρα στις σακούλες με πατατάκια από κάθε μάρκα. Εξετάζοντας 15 διαφορετικά είδη, εντόπισε περιεκρικότητα αέρα 54%, αλλά το εύρος ήταν μεγάλο, καθώς μια σακούλα της μάρκας Popchips περιείχε 72% αέρα, μια άλλη της μάρκας Wotsits ήρθε 18%.

Μπορούμε, λοιπόν, να αισθανόμαστε ασφαλείς για τα κίνητρα των εταιρειών πίσω από αυτό; Σίγουρα όχι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα