cibum team
Απευθυνόμενο σε όλες τις επιχειρήσεις – βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών, ανεξαρτήτως μεγέθους, το ISO 22000:2018 μετατρέπει τη διαχείριση ασφάλειας τροφίμων σε μια διαρκή διαδικασία βελτίωσης. Οι βασικές αλλαγές του σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση είναι:
- Υιοθέτηση της δομής υψηλού επιπέδου (high level structure) που είναι κοινή σε όλα τα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης ISO, διευκολύνοντας τους οργανισμούς να συνδυάσουν το ISO 22000 με άλλα συστήματα διαχείρισης (όπως ISO 9001 ή ISO 14001)
- Μια νέα προσέγγιση ρίσκου, που σημαίνει ότι η διαχείριση κινδύνου στο FSMS έχει επιπτώσεις στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τους στόχους διαχείρισης, τον εντοπισμό ευκαιριών βελτίωσης και τη διάθεση πόρων για τη μείωση ή την εξάλειψη μη αποδεκτών κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων, από ένα ευρύ φάσμα πηγών
- Επίσης, το νέο πρότυπο προσφέρει ένα δυναμικό έλεγχο των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων, συνδυάζοντας τα ακόλουθα γενικά αναγνωρισμένα βασικά στοιχεία: διαδραστική επικοινωνία, διαχείριση συστημάτων, Προαπαιτούμενα Προγράμματα (PRPs) και τις αρχές της Ανάλυσης Κινδύνων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP).