Ένα σύμβολο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής!
Το 1949, ο Εμμανουήλ Καλογεράκης ξεκίνησε ένα ταξίδι, που θα διαμόρφωνε το μέλλον της τυροκομίας στην Ελλάδα. Ορμώμενος από το πάθος και την αγάπη του για το τυρί, δε γνώριζε ότι το ταπεινό του ξεκίνημα, θα έθετε τα θεμέλια για μια φημισμένη οικογενειακή επιχείρηση, που θα έφερνε επανάσταση στον κόσμο του κρητικού τυριού.
Πολυάσχολος και δραστήριος ξεκίνησε την επιχείρηση τυροκομίας με τον γιο του Βαγγέλη. Μαζί, αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις και εμπόδια, αλλά η αποφασιστικότητά τους τους ώθησε μπροστά. Ξεκινώντας με ένα μικρό καζάνι στην άκρη του σπιτιού τους, επέκτειναν σταδιακά τις δραστηριότητές τους και τελικά δημιούργησαν το πρώτο τυροκομείο στο χωριό Σμάρι, που βρίσκεται στο Καστέλι Πεδιάδος. Το μυστικό της επιτυχίας τους βρισκόταν στις αγνές πρώτες ύλες, που προμηθεύονταν από την εύφορη κρητική γη. Οι πλούσιες και ποικίλες γεύσεις της κρητικής υπαίθρου έγιναν το όπλο τους για τη δημιουργία εξαιρετικών τυριών.
Ένα σημαντικό ορόσημο για τα Κρητικά Τυριά Καλογεράκη ήρθε το 1985, όταν ένα φορτηγό, φορτωμένο με μεγάλα “κεφάλια” κρητικής γραβιέρας έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της επέκτασής τους πέρα από την τοπική αγορά. Οι κάτοικοι της Αθήνας γνώρισαν το πιο νόστιμο τυρί που είχαν δοκιμάσει ποτέ και η ζήτηση για τα τυριά Καλογεράκη αυξήθηκε ραγδαία.
Το 1998, το κέντρο διανομής Καλογεράκη ξεκίνησε τη λειτουργία του στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, εδραιώνοντας περαιτέρω την παρουσία τους στην αγορά. Τα τυριά της οικογένειας, βρήκαν αργά αλλά σταθερά, το δρόμο τους στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών όλης της χώρας. Η φήμη των κρητικών τυριών Καλογεράκη συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς κέρδισαν την αναγνώριση για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους. Η δέσμευση της εταιρείας για ανάπτυξη και καινοτομία οδήγησε στη μεταφορά του εργοστασίου τους σε μια νέα, σύγχρονη, ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αρχική τους τοποθεσία. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και μια εκτεταμένη εγκατάσταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων στο Σμάρι, επεξεργάζονται πλέον 60 τόνους γάλακτος καθημερινά!
Η αποστολή της εταιρείας Καλογεράκη εκτείνεται πέρα από την απλή παραγωγή και πώληση τυριού. Στόχος τους είναι να γνωρίσουν στον κόσμο, τόσο στους Έλληνες όσο και στους ανθρώπους εκτός συνόρων, την κρητική διατροφή, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι το τυρί. Αντιλαμβάνονται ότι ο κρητικός πολιτισμός και οι γαστρονομικές του παραδόσεις είναι πλούσιες και μοναδικές και προσπαθούν να μοιραστούν αυτή την κληρονομιά με την παγκόσμια κοινότητα.
Το αφοσιωμένο προσωπικό της εταιρείας, που αποτελείται από 40 άτομα, παραμένει συντονισμένο με τις τάσεις της αγοράς και αναζητά διαρκώς την ανανέωση. Εργάζονται ακούραστα για να συλλέγουν το πιο φρέσκο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, από περισσότερους από 1000 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, σε όλη την κρητική ύπαιθρο. Κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής και συσκευασίας πραγματοποιείται στο ίδιο το νησί, χρησιμοποιώντας μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες, που προσφέρει απλόχερα η κρητική γη. Αυτή η δέσμευση στην ποιότητα συμβολίζεται από το κόκκινο σήμα στα προϊόντα τους: “Crete land of values “.
Η δημοτικότητα και η αναγνώριση των κρητικών τυριών Καλογεράκη έχουν φτάσει σε νέα ύψη. Τα τυριά τους, Γραβιέρα και Ξυνομυζήθρα Κρήτης έχουν λάβει την περίφημη έγκριση της AGROCERT, για την παραγωγή προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σήμερα, τα κρητικά τυριά Καλογεράκης δεν απολαμβάνονται μόνο από τους Έλληνες, αλλά έχουν επίσης αποκτήσει θέση στην οργανωμένη λιανική αγορά και στις αγορές Horeca, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστραλία και στην Αμερική. Οι νόστιμες γεύσεις τους έχουν ξεπεράσει τα σύνορα, επιτρέποντας σε ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, να γνωρίσουν τον πλούσιο και ζωντανό πολιτισμό της Κρήτης.
Η Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. από την Αφοί Καλογεράκη Α.Ε.Β.Ε. είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά στην Ελλάδα και κατέχει περίοπτη θέση στις προτιμήσεις παγκοσμίως. Ένα σύμβολο της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής, με τεράστια ιστορία παρασκευής στο νησί, εδώ και αιώνες! Είναι εξαιρετικής ποιότητας, παρασκευάζεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα και αγνά συστατικά και έχει μοναδική γεύση! Ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες και χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ ανοιχτό κίτρινο, σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ασύμμετρες τρύπες και απαλή υφή.
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην άριστη ποιότητα και γεύση της βασικής πρώτης ύλης, του γάλακτος, και βασίζεται στο γεγονός ότι προέρχεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και τρέφονται από την, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χλωρίδα του νησιού.
Η Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη μπορεί να καταναλωθεί ως κύριος μεζές, ως σαγανάκι, σε μικρά κομμάτια στη σαλάτα, σε τοστ και γενικά συνοδεύοντας ότι φαγητό υπάρχει στο τραπέζι μας. Μπορεί να σερβιριστεί και ως επιδόρπιο, σε έναν υπέροχο γαστρονομικό συνδυασμό με πεπόνι!