Η FOODBIOMES αναπτύσσει και αξιοποιεί εφαρμογές του μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων για την ενίσχυση της λειτουργικής τους δράσης και την παραγωγή νέων προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά
Με την FOODBIOMES η Ελλάδα μπαίνει στον «ευρωπαϊκό χάρτη» της έρευνας μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων.
Αυτό τονίζεται σε σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, που φιλοξενεί «Παραδείγματα Έργων» που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚκίνηση.
Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής:
Η «Υποδομή Εφαρμογών Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων (Infrastructure of Microbiome Applications in Food Systems)» με ακρωνύμιο FOODBIOMES φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για τον Εθνικό, τον Ευρωπαϊκό, αλλά και τον Διεθνή χώρο έρευνας εφαρμογών μικροβιώματος.
Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενεί ο άνθρωπος που έχουν ευεργετικό χαρακτήρα (π.χ. πανίδα το εντέρου).
Η FOODBIOMES αναπτύσσει και αξιοποιεί εφαρμογές του μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων για την ενίσχυση της λειτουργικής τους δράσης και την παραγωγή νέων προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, επιπροσθέτως εστιάζει στην τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τροφίμων, τη βελτίωση παραδοσιακών τεχνικών παραγωγής και μεταποίησης και την παραγωγή νέας γνώσης για την επίδραση νέων καινοτόμων συστατικών στο μικροβίωμα.
Η υποδομή εντάχθηκε στην Δράση του ΕΠΑνΕΚ Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την FOODBIOMES υλοποιήθηκαν οι παρακάτω ενδιαφέρουσες ερευνητικές δράσεις, εφαρμογές και υπηρεσίες:
– Απομόνωση δυνητικά ευεργετικών μικροοργανισμών από ανθρώπινο μικροβίωμα ή ζυμούμενων τροφίμων.
– Παραγωγή και απομόνωση βιοδραστικών συστατικών.
– Ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών συστατικών τροφίμων.
– Μελέτη βιολογικών δράσεων λειτουργικών συστατικών τροφίμων – in vivo μελέτη επίδρασης στο εντερικό μικροβίωμα.
– Παραγωγή βιοδραστικών και λειτουργικών συστατικών τροφίμων σε ημι-πιλοτική κλίμακα.
– Ανάπτυξη καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων.
– Μελέτη βιοδιαθεσιμότητας λειτουργικών συστατικών τροφίμων – διατροφικές παρεμβάσεις – επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα.
– Διατροφικές παρεμβάσεις – ανάλυση εντερικού μικροβιώματος και χαρακτηρισμός σχετικών βιοδεικτών.
– Αξιοποίηση του μικροβιώματος και του χημικού προφίλ των τροφίμων ως δείκτες αυθεντικότητας.
Οι εφαρμογές του μικροβιώματος σε συστήματα τροφίμων είναι συνολικά ένα αναδυόμενο πεδίο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ενδιαφέρον. Με την FOODBIOMES η Ελλάδα μπαίνει στον «ευρωπαϊκό χάρτη» αυτού του εξαιρετικά σημαντικού πεδίου. Αποτελεί άλλωστε μέρος της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), και κύριο πυλώνα για τον Εθνικό, αλλά και τον Ευρωπαϊκό και το Διεθνή Χώρο Έρευνας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική λειτουργία του τριγώνου της γνώσης «Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία».
Τα απτά αποτελέσματα της επένδυσης αφορούν:
(α) στην ενίσχυση και αναβάθμιση της εργαστηριακής υποδομής και της οργανωτικής ικανότητας των μελών της Υποδομής, με σκοπό την εκτέλεση επιστημονικού έργου και την ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής καινοτομικής στάθμης και αριστείας,
β) στην ανάπτυξη τεχνολογιών, διεργασιών, νέων και διαφοροποιημένων τροφίμων, αξιοποιώντας ώριμα και νέα ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν τη θετική επίδραση ωφέλιμων μικροοργανισμών του μικροβιώματος του ανθρώπου,
γ) στην παραγωγή νέας γνώσης σχετικά με το μικροβίωμα του τροφίμου και την αξιοποίηση των νέων δεδομένων για την ενίσχυση της καινοτομίας, της λειτουργικότητας και την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των παραδοσιακών τροφίμων,
δ) στην δικτύωση της υποδομής, με σκοπό την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των τεχνολογιών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τη δημιουργία νέων συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς, τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, την προσέλκυση ερευνητών υψηλών δεξιοτήτων, την προβολή των υπηρεσιών της υποδομής και τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της, και τέλος,
ε) στην ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας και λειτουργίας της υποδομής και τη βελτίωση των πολιτικών προσβασιμότητας προκειμένου να αποτελέσει ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας για ερευνητές υψηλών δεξιοτήτων και μία ενιαία βιώσιμη δομή παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών σε εξωτερικούς χρήστες.
Συνεπώς, η FOODBIOMES αποτελεί πρακτικά ένα Κέντρο Αριστείας – μια Πρότυπη Υποδομή Έρευνας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, συνδέοντας τους τοπικούς φορείς με επιστημονικά κέντρα σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της τοπικής βιομηχανίας, της οικονομίας των ακριτικών Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
ΑΠΕ