Το 2022 οι καταναλωτές προτιμούν να ανακαλύπτουν νέες κουζίνες και υλικά, ενώ οι Ασιατικές γεύσεις έχουν δυναμική παρουσία.
Μπορεί οι καινοτομίες να παίζουν σημαντικό ρόλο στο τι θέλουν να τρώνε περισσότερο οι καταναλωτές το 2022, αλλά η βιωσιμότητα παραμένει η μια εξίσου σημαντική προτεραιότητά στη δημιουργία των νέων τάσεων στο φαγητό. Παρακάτω, θα δούμε 9 καταναλωτικές προτιμήσεις στο φαγητό σύμφωνα με το national geographic.
Εναλλακτικό γάλα
Δεδομένης της εκθετικής αύξησης των πωλήσεων γάλακτος βρώμης τα τελευταία χρόνια, η πρόβλεψη του επόμενου μεγάλου εναλλακτικού γάλακτος θα μπορούσε να είναι μεγάλη επιχείρηση. Όχι μόνο είναι μια καλή εναλλακτική για τα φαγητά και τον καφέ, αλλά αφήνει και πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το γάλα αγελάδας. Στην Ελλάδα, μάρκες όπως η Alpro παράγουν μια σειρά από επιλογές γάλακτος από φυτά, ενώ ελληνικές εταιρείες, όπως η Όλυμπος, έχουν επίσης κυκλοφορήσει τις δικές τους επιλογές. Την ίδια στιγμή, στη Σουηδία, η μάρκα Dug παράγει μέχρι και γάλα από πατάτα.
Vegan σοκολάτα
Δεν είναι ακριβώς τάση, αλλά όσο αυξάνονται οι vegans, τόσο θα ανεβαίνει και η δημοτικότητα της σοκολάτας χωρίς ζωικά προϊόντα. Άλλωστε, κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε κάτι γλυκό. Μεγάλα ονόματα στη βιομηχανία σοκολάτας, όπως η Nestlé και η Hershey’s έχουν ήδη κυκλοφορήσει τις δικές τους εκδοχές σε vegan σοκολάτες, ενώ εταιρείες, όπως η Ombar, έχουν πάει σε άλλο επίπεδο τη vegan σοκολάτα, με μια ομοφαγική σοκολάτα με προβιοτικά.
Φιλιππινέζικη Κουζίνα
Η κινέζικη, ιαπωνική και ταϋλαδέζικη κουζίνα είναι ήδη δημοφιλείς στους καταναλωτές. Τώρα, μια άλλη ασιατική κουζίνα, αυτή των Φιλιππίνων, έρχεται να κατακτήσει τους καταναλωτές. Στην Αθήνα έχουν ήδη ανοίξει ορισμένα καταστήματα από τα οποία θα μπορούσατε να απολαύσετε φιλιππινέζικο φαγητό, όπως το Pinoy Asian Fast Food και το Bulaxan Halo-Halo.
Koji
Tο koji είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για τη ζύμωση των κόκκων σόγιας σε σάλτσα σόγιας και πάστα miso καθώς και εκατοντάδες άλλες εφαρμογές, χάρη στο μύκητα Aspergillus oryzae. Οι κορυφαίοι σεφ χρησιμοποιούν το koji εδώ και χρόνια, αλλά πλέον έρχεται στις κουζίνες και ως βασικό συστατικό στα μενού, με παραδείγματα να ποικίλουν, όπως χαρακτηριστικά το μπέικον koji.
Καλβαντός
Το Καλβαντός (Calvados) είναι ένα κονιάκ μήλου που φτιάχνεται παραδοσιακά εδώ και αιώνες στη Νορμανδία. Πλέον, το Καλβαντός εκσυγχρονίζεται, με νέες, μοντέρνες συσκευασίες του κονιάκ να κυκλοφορούν σταδιακά, οι οποίες πραγματεύονται και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σε ορισμένα μπαρ, το Καλβαντός χρησιμοποιείται και σε δημιουργίες κοκτέιλ.
Baiju
Το Baijiu, ένα κινεζικό αλκοολούχο ποτό που αποστάζεται κυρίως από σόργο, μπορεί να είναι άγνωστο στους περισσότερους, αλλά στην πραγματικότητα είναι το ποτό με τις περισσότερες πωλήσεις και τις περισσότερες καταναλώσεις στον κόσμο, χάρη στην εγχώρια δημοτικότητά του. Πλέον, αποκτά περισσότερη εξωστρέφεια, με χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να το ενσωματώνουν όλο και περισσότερο στις επιλογές τους.
Udon Noodles
Πέρα από τα κλασικά noodles ρυζιού και αυγού, τα ιαπωνικά udon noodles εμφανίζονται σε ολοένα και περισσότερα μενού. Τα udon δεν είναι μόνο ιδανικά για νόστιμα πιάτα με τηγανητά λαχανικά και κρέας, αλλά πάνε εξαιρετικά και σε σούπες.
Θαλασσινό φύκι Kelp
Το Kelp είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο βρώσιμο φύκι. Αυτή η ωκεάνια καλλιέργεια επαινείται τόσο για τα θρεπτικά όσο και για τα περιβαλλοντικά οφέλη της, καθώς αφαιρεί άνθρακα και τοξίνες από τη θάλασσα όσο το μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία Akua για την παρασκευή μπιφτέκι και αποξηραμένων ζυμαρικών.
Γιακιτόρι
Τα Γιακιτόρι είναι ιαπωνικά σουβλάκια από κρέας ή λαχανικά μαγειρεμένα στα κάρβουνα. Τα Γιακιτόρι είναι, συνήθως από κοτόπουλο και γαρνίρονται με ασιατικά καρυκεύματα και σάλτσες, όπως μέλι ή τζίντζερ. Πολλοί σεφ στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει ενδιαφέρουσες συνταγές για το ιαπωνικό σουβλάκι, από τις οποίες μπορείτε να εμπνευστείτε για να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή στο σπίτι.
Koji