Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“ONE HEALTH”: Το Συνέδριο του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με την EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"ONE HEALTH": Το Συνέδριο του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με την EFSA
spot_img

H Ασφάλεια τροφίμων βασικός πυλώνας του συστήματος «Ενιαίας Υγείας».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο (7 και 8 Νοεμβρίου 2023) επιστημονικό συνέδριο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) στην Αθήνα με θέμα «Η Ασφάλεια Τροφίμων ως βασικός πυλώνας ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας».

Αφορμή για την υλοποίηση του συνεδρίου ήταν η παγκόσμια πλέον αναγνώριση ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ότι ή ανάληψη δράσεων θα πρέπει να στηρίζεται στη συνεργασία, στην ευθυγράμμιση των απόψεων και στην ισότιμη συμμετοχή των ακαδημαϊκών, των παραγωγικών, των κρατικών φορέων και των καταναλωτών.

Το συνέδριο φιλοξένησε 34 ομιλίες από διακεκριμένους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και καταναλωτικών οργανώσεων, κατανεμημένες στις ακόλουθες 4 θεματικές ενότητες και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης:

  • Ευρωπαϊκή πολιτική για την Ενιαία Υγεία
  • Τρόφιμα και Υγεία του Ανθρώπου (Βιολογικοί κίνδυνοι, Χημικοί Κίνδυνοι, Διατροφή του ανθρώπου, Κοινωνικές επιστήμες & Συμπεριφορά καταναλωτών)
  • Υγεία των Ζώων
  • Φυτοϋγεία και Περιβάλλον
  • Στρογγυλή τράπεζα – Ο ρόλος της βιομηχανίας και των καταναλωτών στην ασφάλεια τροφίμων και την επίτευξη των στόχων της Ενιαίας υγείας

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Chief Scientist της EFSA Prof. Carlos das Neves και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος.

Στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής των συνέδρων υπήρξαν εποικοδομητικές παρεμβάσεις, προβληματισμοί και ανταλλαγή απόψεων, μα πάνω απ’ όλα η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας συνεργασίας καθώς και η δέσμευση όλων των παρευρισκόμενων για την διεπιστημονική προσέγγιση αντιμετώπισης των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος στο πλαίσιο ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας «Οne Health».

Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στο συνέδριο αναγνώρισαν ως επιτακτική την ανάγκη διαρκούς ανάληψης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας εθνικών και Ευρωπαϊκών οργανισμών για την ολιστική προσέγγιση των προκλήσεων της Ενιαίας Υγείας.

Ο ΕΦΕΤ έθεσε ένα επιτυχημένο πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες δράσεις σε εθνικό επίπεδο που θα έχουν στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και εν κατακλείδι την προστασία των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο