Το Ινστιτούτο Ερευνών Καφέ της Τανζανίας (TaCRI) κυκλοφόρησε νέες ποικιλίες καφέ υψηλής απόδοσης ανθεκτικές σε ασθένειες για εμπορική παραγωγή.
Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν τον καφέ Robusta βαθμού 4, ένα μεγάλο κόκκο υψηλής απόδοσης που λέγεται ότι είναι ανθεκτικό στη νόσο Coffee Wilt (CWD). Άλλες ποικιλίες περιλαμβάνουν είναι 19 υβριδικές Arabica, εκ των οποίων οι 15 εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα στο Coffee Berry Borer (CBB). Άλλες είναι 4 συμπαγείς ανθεκτικές ποικιλίες κόκκων καφέ που θεωρούνται ότι προσφέρουν καφέ καλής ποιότητας και είναι επίσης κατάλληλες για φύτευση υψηλής πυκνότητας.
Η κίνηση αποτελεί μέρος της ανάπτυξης διαφορετικών πρωτοκόλλων πολλαπλασιασμού καφέ στο ίδρυμα Lyamungu.
«Η ανάπτυξη ποικιλιών ανθεκτικών στην ξηρασία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει ζητήματα κλιματικής αλλαγής και φυσικά να ενθαρρύνει περισσότερη παραγωγή της καλλιέργειας εμπορικών καλλιεργειών στην Τανζανία», εξήγησε στο Food Safety Africa ο Δρ Damian Mtenga, Διευθυντής στο Πρόγραμμα Βελτίωσης καφέ της TaCRI.
Τέτοιες νέες ποικιλίες προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που είχαν προηγουμένως καλλιεργήσει καφέ αλλά τον εγκατέλειψαν, λόγω της μη διαθεσιμότητας επαρκών βροχοπτώσεων και νερού για άρδευση.
Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τουλάχιστον τρεις νέες ποικιλίες καφέ θα κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον.
Η κατανάλωση καφέ στη χώρα αντιπροσωπεύει μεταξύ 7 και 10% του συνολικού καφέ που παράγεται στην Τανζανία. Το 90% του καφέ προέρχεται από αγρότες μικρής κλίμακας, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από καλλιεργητές μεγάλης κλίμακας, αναφέρει η Daily News.
Η Τανζανία κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των χωρών παραγωγής καφέ στην Αφρική, μπροστά από την Κένυα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη ΛΔΚ, τη Ζάμπια, το Μαλάουι και το Μαλάουι.
Ωστόσο, το έθνος της Ανατολικής Αφρικής θεωρείται ότι βρίσκεται στην κορυφή της ηπείρου στην παραγωγή καφέ Arabica, μιας διάσημης ποικιλίας καφέ που έχει μεγάλη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιαπωνία.
Το Ινστιτούτο παρέχει μια κρίσιμη δημόσια υπηρεσία στους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας καφέ της χώρας, παρέχοντας στους παραγωγούς καφέ σχετικές και πρακτικές τεχνολογικές καινοτομίες και συμβουλές όχι μόνο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας, αλλά και για την ενίσχυση της κερδοφορίας και των μέσων διαβίωσης για τους παραγωγούς καφέ και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα του εγχώριου καφέ στην παγκόσμια αγορά.