Μελέτη σε 6.516 εφήβους, 10-14 ετών βρήκε μία ξεχωριστή σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση SLEEP 2024 βρήκε μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ της διάρκειας ύπνου, της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ενεργοποίησης του εγκεφάλου σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι βασικές για τον εκτελεστικό έλεγχο και την επεξεργασία ανταμοιβής.
Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν εξέχουσα θέση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την κατανάλωση πληροφοριών των εφήβων, επηρεάζοντας την ανάπτυξή τους, μέσω της αλλαγής των εγκεφαλικών διαδικασιών. Η έρευνα δείχνει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τόσο της υγείας του ύπνου όσο και των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων, ειδικά στον έλεγχο των στελεχών και στην επεξεργασία ανταμοιβών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της μικρότερης διάρκειας ύπνου και της μεγαλύτερης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους. «Καθώς αυτοί οι νεαροί εγκέφαλοι υφίστανται σημαντικές αλλαγές, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο κακός ύπνος και η υψηλή ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν την ευαισθησία των νευρικών ανταμοιβών», είπε η Orsolya Kiss, η οποία έχει διδακτορικό στη γνωστική ψυχολογία και είναι ερευνητής στο SRI International στο Menlo Park στην Καλιφόρνια. «Αυτή η περίπλοκη αλληλεπίδραση δείχνει ότι τόσο η ψηφιακή δέσμευση όσο και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά την εγκεφαλική δραστηριότητα, με σαφείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων».
Αυτή η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 6.516 εφήβους, ηλικίας 10-14 ετών, από τη Μελέτη Γνωσιακής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες ιδέες για το πώς δύο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης εφηβικής ζωής – η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η διάρκεια του ύπνου – αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
«Η κατανόηση των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις μας βοηθά να εντοπίσουμε πιθανούς κινδύνους και οφέλη που σχετίζονται με την ψηφιακή δέσμευση και τις συνήθειες ύπνου», είπε ο Kiss. «Αυτή η γνώση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα μπορούσε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη ακριβέστερων, βασισμένων σε στοιχεία παρεμβάσεων με στόχο την προώθηση πιο υγιεινών συνηθειών».
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά στους έφηβους ηλικίας 13 έως 18 ετών να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες σε τακτική βάση. Το AASM ενθαρρύνει επίσης τους εφήβους να αποσυνδέονται από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα πριν τον ύπνο.
Πηγή: Υλικά που παρέχονται από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.
Αναφορά: Orsolya Kiss, Linhao Zhang, Eva Müller-Oehring, Brittany Bland-Boyd, Anya Harkness, Erin Kerr, Ingrid Durley, Nicole Arra, Leticia Camacho, Lucas Tager, Ruby Fan, Evelyn Perez-Amparan, Marie Gombert, Fiona Nakera . 0148 Διασυνδεδεμένη δυναμική της διάρκειας ύπνου, της δέσμευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των νευρωνικών αποκρίσεων ανταμοιβής σε εφήβους . SLEEP , 2024; 47 (Συμπλήρωμα_1): A64 DOI: 10.1093/sleep/zsae067.0148